Thursday, April 30, 2015

ကင္ဆာေရာဂါ ႏွင့္ ပက္သက္ေသာ ေနာက္ဆံုး ထုတ္ၿပန္ခ်က္။

 က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား ရွယ္ေပးသည္'s photo.

 ဒီ အေၾကာင္းအရာ ကုိ သင့္ ဘ၀မွာ အေရး ပါတဲ႔ လူေတြဆီ ေပးပုိ႕ သင့္ပါတယ္ ။
** ဂ်ြန္ေဟာ့(ပ္)ကင္း(စ္) မွ **ဖတ္ပါ ။ေ၀မွ်ပါ

 ေဆးသြင္း ကုသျခင္း ( CHEMOTHERAPY ) ဟာ ကင္ဆာေ၇ာဂါ ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ျပဳလုပ္ ၇ာမွာ တစ္ခု တည္းေသာ နည္းလမ္းျဖစ္တယ္ လုိ႕ ႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာ ေျပာၾကား လာခဲ႔ရာက အခုေနာက္ဆုံးမွာေတာ႔ တျခား နည္းလမ္း တစ္ခုလည္းရွိတယ္ လုိ႕ ဂၽြန္ေဟာ႔(ပ္) ကင္း (စ္) ကေျပာၾကားလာပါၿပီ ။

ဂ်ြန္ေဟာ့(ပ္)ကင္း(စ္)မွ ကင္ဆာေရာဂါႏွင့္ ပက္သက္ေသာ ေနာက္ဆံုး ထုတ္ၿပန္ခ်က္။
၁။ လူတိုင္း ရဲ႕ခႏၶာကိုယ္ ထဲမွာ ကင္ဆာ ဆဲ(လ္)ေတြ ရွိတယ္။  ဒီ ကင္ဆာ ဆဲ(လ္)ေတြဟာ သန္းေထာင္ေပါင္း အနည္းငယ္ ထိ ပြားမ်ား မလာမခ်င္းေတာ့ ပံုမွန္ေရာဂါ ရွာေဖြ စစ္ေဆးခ်က္ မွာ ေပၚ လာ မွာ မဟုတ္ဘူး။

ေဆးကုသ ခံယူၿပီးေနာက္္ ကင္ဆာ လူနာေတြ ကို သူတို႕ကိုယ္မွာ ကင္ဆာ ဆဲ(လ္)ေတြ မရွိေတာ့ ဘူးလို႕ ဆရာ၀န္ေတြကေၿပာတဲ့ အခါ လူေတြ ရဲ႕ကိုယ္ထဲ က ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြ ဟာ စစ္ေဆး သိရွိႏိုင္တဲ့ အေရ အတြက္ အထိ မေရာက္ရွိေသးဘူး လို႕သာ အဓိပၸါယ္သက္ေရာက္ပါတယ္။

 က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား ရွယ္ေပးသည္'s photo.


၂။ လူတစ္ေယာက္ ရဲ႕ ဘ၀ တသက္တာ မွာ ကင္ဆာ ဆဲ(လ္)ေတြ ဟာ ၆ ႀကိမ္ မွ ၁၀ ႀကိမ္အထက္ အထိ ေပၚေပါက္ပါတယ္။

၃။ လူတစ္ေယာက္ ရဲ႕ ေရာဂါ ၿပီးစနစ္ အားေကာင္းေနရင္ ကင္ဆာ ဆဲ(လ္)ေတြဟာ ဖ်က္ဆီး ခံရၿပီး မပြား မ်ားႏိုင္ပါဘူး၊ အက်ိတ္လည္း မၿဖစ္ႏိုင္ပါဘူး။


၄။ လူတစ္ေယာက္ ကင္ဆာေရာဂါၿဖစ္ၿပီ ဆိုရင္ သူဟာ အဟာရ အေတာ္မ်ားမ်ား ခ်ိုဳ ့တဲ့ေနၿပီ ဆိုတာ ကို ၿပသ တာပါဘဲ၊ ဒါဟာ မ်ိဳးရိုး၊ ပတ္၀န္းက်င္၊ အစားအစာ နဲ႕ လူေနမႈ ပံုစံ စတဲ့ အခ်က္ေတြေၾကာင့္ ၿဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။

၅။ ဒီလို အဟာရမ်ိဳး စတဲ့ခ်ိဳ႕ တဲ့ေနတာ ကို ေက်ာ္လႊားႏိုင္ဖို႕ ဆုိရင္ စားေသာက္ပံုစံ ကို ေၿပာင္းလဲၿပီး ၿဖည့္စြက္ အစား အစာေတြ စားေပးၿခင္းၿဖင့့္္ ေရာဂါၿပီး စနစ္ကို အားေကာင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

၆။ ေဆးသြင္း ကုသၿခင္း ဟာ အပြားၿမန္တဲ့ ကင္ဆာ ဆဲ(လ္)ေတြ ကို အဆိပ္သင့္ေစ သလို ရိုးတြင္းၿခင္ဆီ၊ အစာအိမ္ နဲ႕ အူလမ္းေႀကာင္း စသည္တုိ႕ မွာရွိတဲ့ အပြားၿမန္တဲ့ ဆဲ(လ္)ေကာင္းေတြကို ပါ ပ်က္စီးေစၿပီး အသည္း ၊ေက်ာက္ကပ္၊ အဆုတ္ စတဲ့ ကိုယ္တြင္း ကလီစာေတြ ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။

၇။ ဓါတ္ေရာင္ၿခည္ နဲ႕ကုသၿခင္း (ဓါတ္ ကင္ၿခင္း) ဟာ ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြ ကို ပ်က္စီးေစ သလို ေကာင္းတဲ့ ဆဲ(လ္)ေတြ တစ္သွ်ဳးေတြ၊ ကိုယ္တြင္း ကလီစာေတြကို ပါ ထိခိုက္ေစပါတယ္။

၈။ ဓါတ္ေရာင္ၿခည္ (သို႕)ေဆးသြင္း ကုသတဲ့ အခါ အစပိုင္း မွာေတာ့ အမ်ား အားၿဖင့္ အက်ိတ္ေတြ က်ံဳ႕ သြား တတ္ပါတယ္၊ ဒါေပမယ့္ ေရရွည္ ကုသတဲ့ အခါ ထိေရာက္မႈ က်ဆင္း သြားပါတယ္၊ အက်ိတ္ေတြ ေနာက္ထပ္ မေၾက ပ်က္ေတာ့ပါဘူး။

၉။ ေဆးသြင္း ကုသၿခင္း နဲ႕ ဓါတ္ကင္ၿခင္း တို႕ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ အတြင္း အဆိပ္အေတာက္ေတြ မ်ားလာ တဲ့ အခါ ေရာဂါၿပီး စနစ္ဟာ အားေလ်ာ့ တာေတြ၊ ပ်က္စီးတာေတြ ၿဖစ္ေပၚ လာပါတယ္။အဲ့ဒီ အခါမွာ လူေတြဟာ ေရာဂါပိုး အမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ ၿဖစ္ေစ ေနာက္ဆက္တြဲ အမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ၿဖစ္ေစ အသက္ဆံုးရွံဳးႏိုင္ ပါတယ္။

၁၀။ ေဆးသြင္း ကုသၿခင္း နဲ႕ ဓါတ္ကင္ၿခင္း ဟာ ကင္ဆာ ဆဲ(လ္)ေတြကို ဗီဇေၿပာင္းေစႏိုင္ ၿပီး ဖ်က္ဆီးရ ခက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ခြဲစိတ္ ကုသၿခင္း ဟာလည္း ကင္ဆာ ဆဲ(လ္)ေတြ ကို အၿခားေန၇ာ သို႕ၿပန့္ႏွံ႕့ေစႏိုင္ ပါတယ္။

၁၁။ ကင္ဆာေရာဂါ ကို တိုက္ဖ်က္ ဖို႕ထိေရာက္တဲ့ နည္းလမ္း တစ္ခု ကေတာ့ သူတို႕မ်ိဳးပြားရာမွာ လိုအပ္တဲ့ အဟာရေတြ ကိုၿဖတ္ ေတာက္လိုက္ၿခင္း ပါဘဲ။

(က) သၾကား။ ။
သၾကား ဟာ ကင္ဆာ ရဲ႕ အဟာရ တစ္ခု ပါဘဲ ။ သၾကား ကို ဖ်က္လိုက္ၿခင္း အားၿဖင့္ ကင္ဆာ ဆဲ(လ္) ေတြ ရဲ႕ အဓိက အဟာရ တစ္ခုကို ၿဖတ္လိုက္ သလိုပါဘဲ။ Nutra Sweet,Equal,Spoonful စတဲ့ သၾကား အစားထိုး ပစၥည္းေတြ ဟာ Aspartame ဆိုတဲ့ အရာ ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ လူကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ 

သဘာ၀ အစားအစာၿဖစ္ တဲ့ ပ်ားရည္ ဒါမွ မဟုတ္ တင္လဲရည္ နည္းနည္းေလး က ပိုေကာင္းပါတယ္။
စားပြဲတင္ ဆားဟာ ဓာတု ပစၥည္း ေရာထားတဲ့ အတြက္ ၿဖဴေဖြးေနတာပါ၊ ပင္လယ္ ေနလွမ္းဆား က ပိုေကာင္း ပါတယ္။

(ခ) ႏို႕ ။ ။ 
 ႏို႕ ဟာ ခႏၶာကိုယ္ ကို အက်ိအခၽြဲ ေတြ ထြက္ေစ ပါတယ္ ၊ အထူးသၿဖင့္ အစာအိမ္ နဲ႕ အူလမ္းေၾကာင္း မွာပါ အက်ိ အခၽြဲေတြ ကို ကင္ဆာ ဆဲ(လ္) ေတြ က စားသံုးႏိုင္ပါတယ္ ။ ႏို႕အစား သၾကား မပါတဲ့ ပဲႏို႕ေသာက္ရင္ ကင္ဆာ ဆဲ(လ္)ေတြကို အစာၿပတ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

(ဂ) ကင္ဆာ ဆဲ(လ္)ေတြဟာ အက္ဆစ္ (အခ်ဥ္)၊ ပတ္၀န္းက်င္မွာ ပိုပြားႏိုင္ပါတယ္ ။ 
 အသား အေၿခခံ တဲ့ အစားအစာ ဟာ အက္ဆစ္ ဓာတ္ကို အားေပးတယ္ ။ အမဲသား၊ ၀က္သား ထက္ ငါးစား တာ အေကာင္းဆံုး ပါဘဲ ။ ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္သား နည္းနည္း စားႏိုင္ပါတယ္ ။ 

အသားေတြ မွာ ေမြးၿမဴေရးက သံုးတဲ့ ပဋိဇီ၀ေဆးေတြ ၊ ႀကီးထြားေဟာ္မုန္းေတြ နဲ႕ ကပ္ပါး ပိုးေတြ ပါလာ တတ္ ပါတယ္ ၊ ဒါေတြ ဟာ လူေတြ အထူးသၿဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါသည္ေတြ ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။

(ဃ) လတ္ဆတ္ တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ နဲ႕ သူတို႕ ရဲ႕ အရည္။
 ၿဖဴေအာင္ မဖြတ္ရေသးတဲ့ အေစ့ ။ အဆန္ ။ အႏွံ နဲ႕ သစ္သီး အနည္းငယ္ ကို အစား အစာရဲ႕ ၈၀% အခ်ိဳးနဲ႕ စားရင္ ခႏၶာကိုယ္ ကို အယ္(လ္)ကာလိုင္း(ALKaLine) အေၿခအေနေရာက္ေစနဳိင္တယ္ ။ က်န္၂၀% ကိုေတာ့ ပဲ အပါအ၀င္ ၿပဳတ္ထား တဲ့ အစားအစာေတြ အၿဖစ္ စားသုံးနိုင္ပါတယ္ ။ 

လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အရည္ထဲ မွာ စြမ္းအားၿမင့္ အင္ဆိုင္းေတြ ပါ၀င္တယ္ ။ ခႏၶာကိုယ္ က အလြယ္ တကူ စုပ္ယူနုိင္ၿပီး ၁၅ မိနစ္ အတြင္းမွာ ခႏၶာကိုယ္ က ဆဲလ္ မ်ားဆီ ေရာက္နိဳင္တယ္။ ဆဲ လ္ေတြ ကို အဟာရၿပည့္ေစၿပီး က်န္းမာတဲ့ ဆဲလ္ ေတြအၿဖစ္ ဖြံၿဖိဳးဖို႕ အားေပးတယ္။

က်န္းမာတဲ့ ဆဲလ္ ေတြ တည္ေဆာက္ဖို႕ စြမ္းအားၿမင့္ အင္ဆိုင္းေတြ ရရွိေအာင္ လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ အရည္ နဲ့႕ မခ်က္ရေသးတဲ့ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြ ကို တေန႕နွစ္ႀကိမ္ သုံးႀကိမ္ေလာက္ စားေသာက္ သင့္တယ္ ။အပူခ်ိန္104’F (40’c) ဆိုရင္ အင္ဆုိင္းေတြ ပ်က္စီးသြားႏုိင္တယ္။

(င) ကဖိန္း ( Caffeine ) ေတြ အမ်ားၾကီး ပါတဲ႔ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ နဲ႕ ေခ်ာကလက္ေတြ ကုိ ေရွာင္ပါ။
လက္ဖက္ရည္ ၾကမ္း ( Green Tea ) ဆုိ ပုိေကာင္းတယ္။ ကင္ဆာကုိ ခုခံတဲ႔ သတၲိ လည္း ရွိတယ္။ ေရ ဆုိ ရင္ ေသာက္ရည္သန္႔ ဒါမွ မဟုတ္ ေသခ်ာစြာ စစ္ထားတဲ႔ေရဟာ အေကာင္းဆုံး ပါဘဲ ဘံုပုိင္ေရ မွာက သတၲဳ အေလးစား ( Ileavy Metals ) ေတြ၊ အဆိပ္ အေတာက္ေတြ ပါလာတတ္တယ္။ ေပါင္းခံရည္ က်ေတာ႔
အက္ဆစ္ျဖစ္ေစတယ္။ ေရွာင္ပါ။


၁၂ ။ အသားမွာ ပရုိတိန္းေတြ ဟာ အစာေၾက ဖုိ႕ ခက္ခဲၿပီး အစာေျခ အင္ဆုိင္းေတြ အမ်ားႀကီးလုိအပ္တယ္။ အစာမေၾကဘဲ လူေတြဆီေရာက္လာတဲ႔ အသားေတြဟာ ပုတ္သြားၿပီး အဆိပ္အေတာက္ေတြ ပုိမုိျဖစ္ေပၚေစ ပါတယ္။

၁၃ ။ ကင္ဆာဆဲ(လ္) ေတြမွာ ခုိင္ခံ့တဲ႔ အေပၚယံ ပရုိတိန္း အလႊာရွိတယ္။ အသား ကုိ ေလွ်ာ႔စား ရင္ျဖစ္ေစ၊ အသား မစား ဘဲေနရင္ျဖစ္ ကင္ဆာ ဆဲ(လ္) ရဲ႕ ပရုိတိန္း နံရံေတြကုိ တုိက္ခုိက္ ဖုိ႔ အင္ဇုိင္းေတြ ပုိမုိလာတဲ႔ အတြက္ ခႏၵာ ကုိယ္ ရဲ႕ သုတ္သင္ေရးဆဲ(လ္) (Killer Cells ) ေတြဟာ ကင္ဆာဆဲ(လ္) ေတြကုိ သုတ္သင္ ဖုိ႕ပုိလြယ္ သြားပါတယ္ ။

၁၄ ။ ျဖည့္စြက္ အစားအစာျဖစ္တဲ႔ ဓာတ္တုိး ဟန္႔တားပစၥည္း ( Antioxidants ) ဗီတာမင္ သတၲဳဓာတ္ ( Minerals ) IP6, Flor – ssence, Essiac, EFAS စသည္တုိ႔ ဟာ ခႏၵာကုိယ္ရဲ႕ ေရာဂါၿပီး စနစ္ကုိ ျမင့္ တင္ေပးႏုိင္ ၿပီး သုတ္သင္ေရး ဆဲ(လ္) ေတြ အားသုတ္သင္ေစႏုိင္ တယ္။ 

အျခားျဖည့္စြက္ အစားအစာျဖစ္တဲ႔ ဗီတာမင္ ( E ) ဟာလည္း ခႏၵာကုိယ္ မွာ ရွိတဲ႔ မလုိအပ္တဲ႔ ဆဲ(လ္) ေတြ ၊ မလုိခ်င္တဲ႔ ဆဲ(လ္) ေတြ ၊ ထိခုိက္ ခံထားရတဲ ႔ဆဲ(လ္) ေတြကုိ ရွင္းလင္း ပစ္ရာမွာ ပံ႔ပုိးေပးႏုိင္းေၾကာင္း သိရ ပါတယ္ ။

၁၅ ။ ကင္ဆာေရာဂါ ဟာ ကုိယ္ရယ္ ၊ စိတ္ရယ္ ၊ အေတြးအျမင္ရယ္ ေၾကာင့္ျဖစ္တာပါ။
 

၁၆ ။ ကင္ဆာ ဆဲ(လ္) ေတြဟာ ေအာက္ဆီဂ်င္ မ်ားျပားတဲ႔ ပတ္၀န္းက်င္မွာ မပြားမ်ားႏုိင္ပါဘူး ။
ေန႕စဥ္ ကုိယ္ကာယ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျခင္း အသက္ျပင္းျပင္း ရႈရႈိက္ျခင္းဟာ ကုိယ္တြင္းရွိ ဆဲ(လ္) ေတြ အထိ ေအာက္ဆီဂ်င္ မ်ားမ်ားေရာက္ ေစႏုိင္တယ္။
 

 ေအာက္ဆီဂ်င္ ကုထုံး ( Oxygen Therapy ) ဟာ ကင္ဆာဆဲ(လ္) ေတြ ကုိ ေခ်ဖ်က္ႏုိင္ တဲ႔ ေနာက္ထပ္ နည္းလမ္း တခုပါဘဲ ။

(၁) မုိက္ခရုိေ၀့(ဗ္) မီးဖုိ ထဲမွာ ပလပ္စတစ္ခြက္ေတြ မသုံးရန္။
(၂) ေရခဲေသတၲာထဲ မွာ ပလပ္စတစ္ေရဗူးေတြ မထည့္ရန္။
(၃) မုိက္ခရုိေ၀့(ဗ္) မီးဖုိ ထဲမွာ ပလပ္စတစ္ ထုပ္ပုိးျပီး မသုံးရန္ ။

ဒီ အေၾကာင္းေတြ ကုိ မၾကာေသးခင္ ကဘဲ ဂၽြန္ေဟာ႔ (ပ္) ကင္း(စ္) က သတင္းလႊာမွာ ထုတ္ျပန္ ခဲ႔ပါတယ္ ။ ဒီ သတင္း အခ်က္အလက္ေတြ ကုိ ေ၀ၚ(လ္) တာ ရိ (ဒ္) တပ္မေတာ္ေဆးဗဟုိ ဌာန ( Walter Reed Army Medical Center ) မွာ လည္း ျဖန္႕ေ၀ထားပါတယ္။ 

ဒုိင္ေအာက္ဆင္း ( Dioxin ) ဓာတု ပစၥည္းဟာ ကင္ဆာ ၊ အထူးသျဖင့္ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ပါတယ္ ။ ဒုိင္ ေအာက္ ဆင္းဟာ ကၽြန္ေတာ္ တုိ႕ ခႏၵာကုိယ္ ထဲက ဆဲ(လ္) ေတြ အတြက္ အလြန္ျပင္းထန္ တဲ႔ 
အဆိပ္ေတာက္ျဖစ္ပါတယ္။ 

ပလပ္စတစ္ ဗူးေတြကုိ ေရခဲေသတၲာထဲ မွာ မထား ပါနဲ႕ ။ ဒုိင္ေအာက္ဆင္းေတြ ထြက္လာမွာ မုိ႕ပါ ။
ဒီ က်န္းမာေရး ျပသနာကုိ မၾကာေသးခင္ကဘဲ ေဒါက္တာ အက္(ဒ္)၀ပ္(ဒ္) ဖူဂ်ီမုိကုိ္ ( Dr. Edward Fujumoto ) ဟာ ရုပ္သံ အစီအစဥ္ ကေန ထုတ္လႊင့္ျပခဲ႔ပါတယ္။ 

သူဟာ Castle ေဆးရုံ က Wellness Program ဆုိတဲ႔ က်န္းမားေရး အစီအစဥ္ ရဲ႕မန္ေနဂ်ာျဖစ္ပါတယ္ ။
သူဟာ ဒုိင္ေအာက္ဆင္း ရဲ႕ဆုိက်ဳိးေတြ ကုိ တင္ျပေဆြးေႏြး ထားပါတယ္။
 

“ပလပ္စတစ္ ဗူးေတြထဲ အစားအစာ ထည့္ျပီး မုိက္ကရုိေ၀့(ဖ္) မီးဖုိ မွာ အပူ မေပးသင့္
ပါဘူး လုိ႕ သူကေျပာပါတယ္။


အထူးသျဖင့္ အဆီ ပါတဲ႔ အစား အစာေတြေပါ႔။ ပလပ္စတစ္ရယ္ ၊ အဆီရယ္ ၊ အပူခ်ိန္ျမင္ျမင့္ ရယ္ ေပါင္း စပ္လုိက္ရင္ ဒုိင္ေအာက္ဆင္းေတြ ထြက္လာၿပီး အစား အစာထဲ ေရာက္ရွိ သြားကာ ေနာက္ဆုံး မွာ
ခႏၵာ ကုိယ္ က ဆဲ(လ္) ေတြ ထဲ ေရာက္သြား ပါေတာ႔တယ္။ 


ပလပ္စတစ္ အစား ဖန္ထည္ ၊ ေၾကြထည္ စတာေတြ ( Glass, Corning Ware, Pyrex, Ceramic ……….)
ကုိ သူက သုံးခုိင္းပါတယ္ ။ ဒုိင္ေအာက္ဆင္း မထြက္ေတာ႔ပါဘူး ။ ဒါေၾကာင့္ အသင့္စားသုံႏုိင္ တဲ႔ အစား အစာေတြကုိ ေႏြးတဲ႔ အခါ မူလ ဗူးခြက္ေတြ ကုိ မသုံသင့္ပါဘူး။


စကၠဴကုိ သုံးရင္လည္း မဆုိးဘူး ။ ဒါေပမယ့္ စကၠဴ   ထဲမွာ ဘာပါသလဲ ဆုိတာ မသိရဘူး။ ဖန္ထည္ ၊ ေၾကြထည္ သုံးတာဘဲ ပုိေဘးကင္းပါတယ္ ။
 

အသင့္ စားသုံးႏုိင္တဲ႔ စားေသာက္ဆုိင္ အေတာ္ မ်ားမ်ားဟာ ေဖာ့ဗူး အစား စကၠဴေတြ ကုိ သုံးလာၾက ပါၿပီ။ အဓိက အေၾကာင္းရင္း တစ္ခု ကေတာ႔ ဒုိင္ေအာက္ဆင္း ပါဘဲ လုိ႕ သူကေျပာ ပါတယ္ အစားအစာေတြ ကို ပလပ္စတစ္ ပါးပါး နဲ႕ ထုပ္ၿပီး မုိက္ကရုိေ၀့(ဖ္) မီးဖုိ မွာ ခ်က္ျပဳတ္ တာဟာလည္း အလားတူ အႏၲရာယ္ ရွိ တယ္ လုိ႕ သူကေျပာပါတယ္ ။

ျမင့္မား တဲ႔ အပူခ်ိန္ေၾကာင့္ ပလပ္စတစ္ အပါးကေန အဆိပ္ေတာက္ ေတြထြက္ျပီး အစားအစာ ထဲေရာက္ ရွိေစပါတယ္ ။ စကၠဴ   ပု၀ါ  သုံးရင္ ပုိေကာင္းပါတယ္ ။
 

က်န္းမာ ခ်မ္းသာက်ပါေစ
ရတီ

From...   က်န္းမာေရးသတင္းမ်ား ရွယ္ေပးသည္

No comments:

Post a Comment