Thursday, April 23, 2015

ႏွပ္ေဆးရည္ မ်ား ကို ကြမ္းယာ ၌ ထည့္သြင္း စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ က်န္းမာေရး ခ်ဳိ႕တဲ့သူ ယခုႏွစ္တြင္ ပိုမိုမ်ားျပား လာ ဟုဆို


Lwin Oo's photo.

 ျမန္မာႏိုင္ငံ ၌ လူႀကီး၊ လူငယ္ အမ်ားစု သည္ ကြမ္းစားေလ့ ရွိသူမ်ား ျဖစ္ၾကသည္။
ထိုသုိ႔ ကြမ္း ကို စြဲလမ္း စြာ စားသံုးသည့္ အခါ ထံုး၊ ကြမ္းသီး၊ ေဆး စသည့္ မိ႐ိုးဖလာ ကြမ္း စားသံုးျခင္း မဟုတ္ ဘဲ ႏွပ္ေဆး အရည္ မ်ားကိုပါ ထည့္သြင္း စားသံုးျခင္းမ်ား ျပဳလာ ခဲ့ၾကသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ ႏွပ္ေဆးရည္ျဖင့္ ကြမ္းယာ စားသံုးသူ အခ်ဳိ႕ မွာ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ေရာဂါမ်ား ရရွိ ၿပီး ေဆးဝါး ကုသမႈ ခံယူ ရသူ ပိုမိုမ်ားျပား လာခဲ့ေၾကာင္း ပုဂၢလိ က အထူးကု ေဆး႐ံုႀကီးမ်ားရွိ အထူးကု ဆရာဝန္ႀကီး မ်ား၏ ေျပာျပခ်က္မ်ား အရ သိရသည္။

ကြမ္းကို ႏွပ္ေဆးရည္ျဖင့္ ေရရွည္ စြဲ၍ စားသံုး မိပါက အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာျဖစ္ေပၚ ေစႏိုင္ေၾကာင္း အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ အထူးကု ဆရာဝန္ႀကီး တစ္ဦး ကလည္း ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ကြမ္းစား ႏွပ္ေဆးရည္ မ်ားကို ေရရွည္ စားသံုး မိျခင္းေၾကာင့္ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္း အတြင္း ကင္ဆာျဖစ္၍ ေဆးဝါး ကုသမႈ ခံရသူ မ်ားစြာ ရွိခဲ့ရာ ၃၅ ရာခိုင္ႏႈန္း သာလွ်င္ အသက္ရွင္ က်န္းမာၿပီး က်န္ ၆၅ ရာခိုင္ႏႈန္း မွာ သက္တမ္းေစ့ ေနထိုင္ရျခင္း မရွိေၾကာင္း ေစာင့္ၾကည့္ေလ့လာ ေနသူမ်ား၏ မွတ္တမ္းအရ သိရသည္။


 
အဆိုပါ ကြမ္းစား ႏွပ္ေဆး ရည္ မ်ားသည္ သဘာဝ မဟုတ္ေသာ အနံ႔ အသက္မ်ားႏွင့္ သဘာဝ မဟုတ္ေသာ အခ်ဳိ အရသာ ဓာတ္ မ်ားကို ေရာစပ္ ထုတ္လုပ္ ထားရာ ဓာတုေဗဒ ျဒပ္ေပါင္း အခ်ဳိ႕ ပါဝင္လ်က္ ရွိေနသည္ကို စမ္းသပ္ ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း၊ 

၎ျဒပ္ေပါင္းစု မ်ားသည္ လူ ၏ ကိုယ္ခႏၶာ အတြင္းပိုင္းရွိ ကိုယ္တြင္း ကလီစာ အစိတ္ အပိုင္း မ်ားကို ေခ် ဖ်က္ႏိုင္ သည့္ ျဒပ္ေပါင္းစု မ်ား ပါဝင္ေၾကာင္း၊ ယင္းေၾကာင့္ ပါးေစာင္ကင္ဆာ၊ လည္ေခ်ာင္း ကင္ဆာႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာ စသည္ျဖင့္ ျဖစ္ပြားရေၾကာင္း သုေတသန စာတမ္းမ်ား အရ သိရသည္။

ကြမ္းစား ႏွပ္ေဆးရည္ ေဖာ္စပ္ ရာတြင္ အဓိက မရွိမျဖစ္ အေျခခံ ကုန္ၾကမ္း လိုအပ္ခ်က္ မွာ ေဆးရြက္ ႀကီး ျဖစ္သည္။ 

၎ေဆးရြက္ႀကီး ၏ ႐ုကၡေဗဒ အမည္ရင္း မွာ နီကိုရွားနား ေတဗကန္ (Nicotianna Tabacuum) ဟု သိရၿပီး ဆိုလင္းေနးစီး (Solanaceae) ခရမ္း မ်ဳိးရင္းဝင္ အပင္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္သည္။

၎၏ မူလ သေဘာအရ အဆိပ္ အေတာက္ မ်ားကို ပယ္ေစႏိုင္ေသာ သတၱိ ရွိေသာ္လည္း ဓာတုေဗဒ ျဒပ္ေပါင္း မ်ားႏွင့္ ေရာစပ္ သံုးစြဲျခင္းေၾကာင့္ လူ ၏ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစျခင္း ျဖစ္သည္။

အဆိုပါ ကြမ္းစားႏွပ္ေဆးရည္ မ်ားကို စားသံုး မိျခင္းေၾကာင့္ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ဳိး ေရာဂါလကၡဏာ မ်ား ကို ျပည္သူ႔ က်န္းမာေရး ဌာနႏွင့္ ျပန္ၾကားေရး ဌာနတို႔မွ ျပည္သူမ်ား သိရွိေစရန္ က်န္းမာေရး အသိ ပညာ ေပးျခင္း မ်ားအား မၾကာခဏ ထုတ္လႊင့္ျပသေလ့ ရွိေသာ္လည္း သက္ဆိုင္ရာ အစား အေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးမ်ား ႀကီးၾကပ္ေရး အဖြဲ႕မ်ားမွလည္း စိစစ္ ေဆာင္ရြက္ေပးရန္ လိုအပ္လ်က္ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။


 ျမဝတီ

No comments:

Post a Comment