Friday, June 26, 2015

ေဆး ဘဲဥ (century egg) ကို စားသင့္ သလား ??? - ဗဟုသုတ အေန နဲ.လူတိုင္း သိသင့္ ပါတယ္




 ေဆးဘဲဥ ကို century egg,preserved egg,hundred year egg, thousand year egg, millennium egg ,ထံုး ဘဲဥ , ဖီတန္ ( တစ္ကယ္ေတာ့ တရုပ္ လို နာမည္ပါ pidan ) လို့ လည္းေခၚျကပါတယ္။

ဟိုတေလာ က maggi လို့ ေခၚတဲ့ လူျကိုက္မ်ား တဲ့ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ေတြ ထဲမွာ ခဲဓာတ္ေတြ (lead) ပါတာ မ်ား တာ ကို အိနၵိယ မွာ ရွာေဖြေတြ့ရွိ ခဲ့ လို့ မက္ဂီး ေခါက္ဆြဲ တင္သြင္း ထုတ္လုပ္ မွု ကို ရပ္ဆိုင္းျပစ္လိုက္ ပါ တယ္။ 

တိုက္တိုက္ ဆိုင္ဆိုင္ ေဆးဘဲဥ ကို သတိရ မိလို့ ေဆးဘဲဥ အေျကာင္းေလးမ်ွေဝျဖစ္ တာပါ။
ေဆးဘဲဥ ကိုတရုတ္နိုင္ငံ က ေနျပီး စတင္ေပၚေပါက္ လာတာျဖစ္ျပီး ရိုးရာ အားျဖင့္ ဘဲဥ ၊ျကက္ဥ နဲ့ ငံုးဥေတြ ကို အသံုးျပုျကပါတယ္။ 

ပါဝင္တဲ့ ပစၥည္းေတြ ကေတာ့ ရြ့ံေျမ ၊ ဆား၊ ထံုး၊ ထမင္း ေပ်ာ့ စတာေတြကို လိုအပ္ သလို ထည့္ျပီး အသံုးျပု ၾက ပါတယ္။

 ျဖစ္စဥ္ အားျဖင့္ ဘဲဥ အကာ ဟာ စိမ္းပုတ္ေရာင္ မွ သည္ မီးခိုးေရာင္ ၊ မီးခိုးေရာင္ မွ သည္ အညိုနက္ေရာင္ သို့ေျပာင္းလဲ သြားျပီး ျပစ္ခဲမွဳ  မွာလည္း အရည္ အျဖစ္ မွ ဂ်ယ္လီ အျဖစ္သို့ေျပာင္းလဲ သြားပါတယ္။ အနံ့ မွာ လည္း ကန့္ sulphur နွင့္ အမိုးနီးယား (က်င္ငယ္ေရ နံ ့ ) ဘက္သုိ့ ေျပာင္းလဲ သြားပါတယ္။

 PH level သည္ လည္း ၉ -၁၀ ျကားေျပာင္းလဲျပီး ျပင္းအား မ်ားေသာ အယ္လ္ကာလိုင္း ျဖစ္သြား ပါတယ္။
ယေန့ စားသံုးသူ တို့ရဲ့ လိုအပ္ခ်က္ မ်ားလားျပီး ဝယ္လိုအား တိုးလာေသာေျကာင့္ ထုတ္လုပ္သူ တို့ က လ အနည္း ငယ္ျကာ ျပုလုပ္ ရေသာ ေဆးဘဲဥျဖစ္စဥ္ ကို ရက္ပိုင္းနွင့္ျပုလုပ္နိုင္ရန္ နည္းလမ္း မ်ား ရွာေဖြ့ လာျက ပါတယ္။ 




calcium hydroxide နွင့္ sodium carbonate ေပ်ာ္ရည္ တြင္ ဘဲဥ ကို စိမ္ျခင္း က ဆယ္ရက္ အတြင္း ပံုမွန္ ရိုးရာ နည္း ျဖင့္ျပု လုပ္ေသာ လ အနည္းငယ္ျကာ ေဆးဘဲဥ ကို ပံုမွန္ အရသာ မပ်က္ ရရွိေစ တာမို့ အခ်ိန္ကုန္ခံ ထုတ္လုပ္မွု ကို ေက်ာ္ျဖတ္နိုင္ခဲ့ ပါတယ္။

ဆိုးက်ိဴး အေနနဲ့ ကေတာ့ lead (ခဲ) ဓာတ္ ပါဝင္မွုေတြ တိုးလာတာ ပါဘဲ။ ဘဲဥ ထဲ သို့ ျမန္ျမန္ ဆန္ဆန္ hydroxide and sodium ကို ဝင္ေရာက္ေစျခင္း က ခဲဓာတ္ ကို တိုးပြား လာေစတာျဖစ္ပါတယ္။

ခဲဓာတ္ မ်ား ခနၶာကိုယ္ထဲ ဝင္ေရာက္တာ မ်ားလ်ွင္ အသက္ ဆံုးရံွဳးသည္ ထိျဖစ္နိုင္ပါတယ္။
Lead poisoning ခဲဆိပ္သင့္ျခင္း ရဲ့ ဆိုးက်ိဴးေတြ ကေတာ့
ေအာ့အန္ျခင္း
ဗိုက္နာျခင္း
ေမာပန္းျခင္း
ျကြက္သားမ်ား နာက်င္ျခင္း
ဝမ္းေလ်ာျခင္း
ဝမ္းခ်ဴပ္ျခင္း
သုတ္ေကာင္မ်ား နည္း သြားျခင္း
အာရံုစူးစိုက္ မွု နည္းျခင္း
ဦးေနွာက္ေျမး ေရာင္ရမ္းျခင္း
သြားပိုး စားျခင္း
ေသြးေပါင္ တက္ျခင္း မွသည္
အသက္ေသဆံုးသည္ ထိျဖစ္နိုင္ပါတယ္။


ခဲဆိပ္သင့္ ေနသလား ဆိုတာ ကို သိခ်င္ ရင္ေတာ့ ေသြးေဖာက္ စစ္ေဆးရင္သိနိုင္ ပါတယ္။ ေသြး ထဲမွာ ခဲ ဓာတ္ ပါဝင္ မွု ၁၀ မိုက္ခရိုဂရမ္ ပါ ဒက္ဆီလီတာ ထက္ေက်ာ္ေနၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ ခဲဓာတ္ အဆိပ္ မသင့္ေသး သည့္ တိုင္ေအာင္ ခဲဓာတ္ မ်ားေနၿပီ လို့ သတ္မွတ္ ပါတယ္။

ဗာဟုသုတ အေနနဲ့ မ်ွေဝ ခ်င္တာေလး ကေတာ့ ခဲဆိပ္ သင့္ျခင္း ဟာ အစား အေသာက္ ခုတည္း ကေန ၿဖစ္နိုင္တာ မဟုတ္ပါဘူး။ ခဲနဲ့ ထိေတြ့ေသာ သူမ်ား အားလံုး ရနိုင္ တာျဖစ္ျပီး ၊ ခုေရးသားေသာ အေျကာင္း အရာေလး ကေတာ့ လူ အမ်ားစု သတိ မထား နိုင္ေသာ အေျကာင္း အရာေလး တခုကို သာ ေဖာ္ျပျခင္းျဖစ္ ပါတယ္။

အိမ္သုတ္ေဆး ကိုင္သူ
ဘထၳရီ အိုးျပင္သူ
ခဲဂေဟ တို့သူ
ဓာတ္ေရာင္ျခည္ ကာကြယ္ေသာ ခဲ အက်ီၤ ဝတ္သူ
မာက်ဴရီနွင့္ ခဲဓာတ္ ပါ ေသာ ဓာတ္ခဲ ထုတ္လုပ္ေသာ ေနရာ တြင္ အလုပ္ လုပ္သူ
ခဲ က်ည္ဆံ ကိုင္သူ
စေသာ ခဲနွင္ ထိေတြ့ သူေတြ မွာ ခဲဆိပ္ သင့္ျခင္းျဖစ္နိုင္ပါတယ္။


အသိပညာ ဗာဟုသုတမ်ားျခင္း သည္ မဂၤလာ တစ္ပါး ။
 


Credit: သန့္ဇင္ရွိန္

 သတင္းဘုရင္

No comments:

Post a Comment