Wednesday, November 27, 2013

အိမ္ေထာင္သည္ မိန္းမမ်ား မိမိေယာကၤ်ားကို ဒါေတြေကၽြးပါ






အမ်ဳိးသား အမ်ားစုက အစာ ကို စနစ္ တစ္က် ေရြးခ်ယ္ၿပီး စားေလ့ မရွိၾကပါဘူး။ ဒါ့ အျပင္ က်န္းမာေရး ကို လည္း ဂ႐ုမစိုက္ဘဲ လ်စ္လ်ဴ ႐ႈထားေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ ဒီအခ်က္ဟာ အမ်ဳိး သားေတြ ရဲ႕ သက္ရွည္ က်န္းမာေရးကို အဟန္႔ အတား ျဖစ္ေစတဲ့ အခ်က္တစ္ခု ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဇနီးမယားေတြကပဲ သင့္အမ်ဳိးသား အတြက္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အစာေတြ ပါဝင္ေအာင္ ျပင္ဆင္ေပးသင့္ပါတယ္။



(၁) ဂ်ဳံမႈန္႔ အၾကမ္း



အမ်ဳိးသားေတြ အတြက္ အေကာင္းဆံုး နံနက္စာမွာ ဂ်ဳံမႈန္ ႔အၾကမ္း ပါဝင္သင့္ပါတယ္။ ဒါမွ သာ ႏွလံုးေရာ ဂါ ျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈ ရွိမွာပါ။ 
ခ်က္ၿပီးသား ဂ်ဳံမႈန္႔ အၾကမ္း တစ္ခြက္မွာ ေပ်ာ္ဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ သံုးဂရမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ၾကာၾကာ ဗိုက္ျပည့္ေစၿပီး ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ တည္ၿငိမ္ကာ ေသြးတြင္းကို လက္စထေရာ အဆင့္ ေလ်ာ့က်မႈ ရွိေစပါ တယ္။ ဂ်ဳံမႈန္႔ အၾကမ္းမွာ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစတဲ့ သြပ္ဓာတ္၊ စိတ္ဖိစီးမႈ တြန္းလွန္ေပးတဲ့ ဗီတာမင္ဘီနဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အစြမ္းရွိတဲ့ တျခား ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။



(၂) ငွက္ေပ်ာသီး



ငွက္ေပ်ာသီး မွာ ပိုတက္စီယမ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့ အတြက္ အမ်ဳိးသားေတြရဲ႕ ေသြးဖိအားကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္သလို ႂကြက္တက္ တာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး မွာ ေရာင္ ရမ္း မႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အစြမ္း ရွိတာေၾကာင့္ အဆစ္ နဲ႔ ႂကြက္သားေတြကို တစ္ေန႔လံုး နာက်င္ကိုက္ခဲမႈ ကင္းေဝးေစပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာသီး ကို စားေပးရင္ကို လက္စ ထေရာ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အူမႀကီး ကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ေလျဖတ္တဲ့ အႏၲရာယ္ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။



(၃) ခရမ္းခ်ဥ္သီး



ခရမ္းခ်ဥ္သီး မွာ လိုင္ကိုပင္း ပါဝင္ၿပီး ဆီးက်ိတ္ က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစတဲ့အတြက္ အမ်ဳိးသားေတြ အတြက္ စံျပ အစာပါ။ အစြမ္းထက္ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကို အနီေရာင္ ျဖစ္ေစ တဲ့အျပင္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္းကိုပါ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ကို မစားခင္ အရင္ခ်က္ပါ။ အပူေပးလိုက္တဲ့အခါ လိုင္ကိုပင္း ကို စုပ္ယူအား ပိုေကာင္းေစလို႔ပါ။



(၄) ဘလူးဘယ္ရီသီး



ဘလူးဘယ္ရီသီး တစ္ေအာင္စမွာ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္ နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ား ပါဝင္ပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီသီးကို အျပာေရာင္ ျဖစ္ေစတဲ့ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ အန္သိုဆိုင္ယာနင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲ က အစြမ္းထက္ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။



(၅) သံလြင္ဆီ



တစ္ေန႔ သံလြင္ဆီ ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္း စား႐ံုနဲ႔ ကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး စိတ္ခံစားမႈ ေကာင္းမြန္ေစ ကာ ေရာဂါေဝဒနာကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သံလြင္ဆီ မွာ မျပည့္ဝဆီ အျပင္ ဗီတာမင္အီး နဲ႔ ကာ႐ို တီးႏြိဳက္ေတြလို အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြလည္း ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ေသြး တိုး က်ေစၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ ႀကီးထြားႏႈန္းကို ခ်ဳိးႏွိမ္ေပးကာ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ ေရာဂါ နဲ႔ အဆစ္ေရာင္ နာ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ သံလြင္ဆီ မွာ ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိၿပီး နာက်င္ကိုက္ခဲ မႈနဲ႔ေရာင္ရမ္းမႈ ကိုေလ်ာ့႔ က်ေစပါတယ္။



(၆) သစ္ၾကားသီး



သစ္ၾကားသီး မွာပါတဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဆီလီနီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ဗီတာမင္အီး တို႔ဟာ ဆီးက်ိတ္ကို အကာအကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သစ္ၾကားသီး ကို ပံုမွန္ စားသူေတြဟာ ေသြးတြင္း စုစုေပါင္း ကုိလက္စထေရာ အဆင့္ ၅ ဒသမ ၄ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စေရာ ၉ ဒသမ ၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈ ရွိေၾကာင္း အေမရိကန္ အာဟာရ ဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။



(၇) ပန္းေဂၚဖီစိမ္း



ပန္းေဂၚဖီစိမ္း မွာ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစတဲ့ ဗီတာမင္ေအ၊ စီ နဲ႔ အီး တို႔အျပင္ မဂၢနီဆီယမ္ နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္စတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကို ထိန္းႏိုင္တဲ့ အျပင္ ႏွလံုးေရာ ဂါနဲ႔ ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းကိုေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။



(၈) အဆီမ်ားေသာငါး



အဆီ မ်ားတဲ့ ငါး မွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီး အက္စစ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာ ဂါ ျဖစ္ႏႈန္း ကို ေလ်ာ့ က်ေစပါ တယ္။ ထရစ္ပတိုဖန္ အာဟာရဓာတ္ လည္း ပါဝင္တဲ့ အတြက္ တစ္ေန႔လံုး စိတ္တည္ၿငိမ္ လန္းဆန္းေစၿပီး အိပ္ေရးဝဝ အိပ္ေပ်ာ္ေစပါတယ္။



(၉) ပဲမည္း



ဆိုဒီယမ္၊ အဆီ နဲ႔ ကိုလက္စထေရာ ပါဝင္မႈ နည္းၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားတဲ့ ပဲမည္း ကို စားတာေၾကာင့္ တစ္ေန႔ လံုး စြမ္းအင္ ျပည့္ဝေစပါတယ္။ ပဲက အေရာင္ ပိုရင့္ ေလေလ၊ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပမာဏ ပိုမ်ားေလေလ ျဖစ္ပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပါဝင္မႈ မ်ားတဲ့ အစာေတြကို စားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာနဲ ႔ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏႈန္းကိုေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။



(၁၀) လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္



လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ ေသာက္တာေၾကာင့္ ကက္တီခ်င္လို အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ရရွိေစၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဟန္႔တားေပးႏိုင္ကာ ကိုယ္ခံစြမ္း အားေကာင္းေစတဲ့ အင္ဇိုင္း ထုတ္လုပ္မႈကို အားေပးပါတယ္။





By Good Health
From...Myanmar Forward

No comments:

Post a Comment