Friday, January 24, 2014

ေရခဲေသတၱာထဲ သို႔ အျမဲထည့္ မထားသင့္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား



တခ်ဳိ႕အစားအစာေတြကို က်န္းမာေရးေကာင္းေစတယ္ လုိ႔ ထင္မွတ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းဆည္းၿပီး စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တခ်ဳိ႕အစာေတြဟာ သင္ ထင္သလုိမဟုတ္ဘဲ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ရွိႏုိင္ပါတယ္။ 


ဒါေၾကာင့္ ေအာက္ပါ အစားအေသာက္ေတြက အျမဲေန႔စဥ္စားသံုးရင္ အႏၲရာယ္ ရွိႏိုင္တာေၾကာင့္ သင့္အိမ္ ရွိ ေရခဲေသတၱာထဲ အျမဲထည့္မထားသင့္ပါဘူး။
 

၁။ ႏို႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း

ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းမွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အဓိက စားသံုးသင့္တယ္ လုိ႔ လူအမ်ားစုက ထင္မွတ္ ထားၾကပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ မွာ မၾကာခင္က ျပဳလုပ္တဲ့ ေလ့လာမႈ အရ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းဟာ အ႐ုိး က်န္းမာေရး အတြက္ အသံုးမဝင္ ႐ံုမက ႏို႔ထြက္ပစၥည္း မ်ားမ်ား အသံုးျပဳတာေၾကာင့္ အ႐ုိးပါးေရာဂါနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ အ႐ုိးက်ဳိးႏိုင္ေျခ ပိုျမင့္မားတယ္လို႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ 


 ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ အတြင္း အက္စစ္ဓာတ္ျဖစ္ေစတာေၾကာင့္လို႔ ဆုိပါတယ္။ အက္စစ္ ဓာတ္ျပယ္ ဖုိ႔အတြက္ ခႏၶာကိုယ္က အ႐ုိးထဲမွ ဆားေတြကို ဆြဲထုတ္ လုိက္ရတာေၾကာင့္ အ႐ုိးေတြ အားနည္း သြားတယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ လူအမ်ားစုဟာ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ပါဝင္တဲ့ Lactose ေခၚတဲ့ သၾကား တစ္မ်ဳိးနဲ႔ Casein ေခၚတဲ့ ပ႐ုိတင္း အမ်ဳိးအစားကို ခံႏိုင္ရည္နည္းၾကပါတယ္။ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ပါဝင္တဲ့ rGBH ေခၚတဲ့ ေဟာ္မုန္းဟာလည္း တခ်ဳိ႕ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္မားေစႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ေမြးျမဴေရး ၾကက္ဥ

ေမြးျမဴေရး ၾကက္ဥေတြမွာ ပဋိဇီဝေဆးဝါးေတြ၊ ေဟာ္မုန္းေတြ၊ ပိုးသတ္ေဆးေတြ၊ ဆာမုိနဲလားနဲ႔ တျခား ဘက္တီးရီးယား ပုိးမႊားေတြ ပါဝင္တတ္ပါတယ္။ အကယ္၍ ၾကက္ဥ စားေတာ့မယ္ဆုိရင္ အိမ္ေမြးၾကက္ဥနဲ႔ ၾသဂဲနစ္ နည္းပညာနဲ႔ ေမြးျမဴထားတဲ့ ၾကက္ဥေတြကို စားပါ။

၃။ မာဂ်ရင္းႏွင့္ ေထာပတ္

မာဂ်ရင္းမွာ ထပ္ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မလုိအပ္တဲ့ တျခားဓာတုပစၥည္းေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ေထာပတ္မွာ တိရစၧာန္မွရရွိတဲ့ ျပည့္ဝဆီေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးကို ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။ ႏွစ္မ်ဳိးစလံုးမွ ကယ္လုိရီ အမ်ားအျပား ရရွိႏုိင္ၿပီး ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကိုလည္း ျမင့္မားေစႏုိင္ပါတယ္။

၄။ ေမ႐ုိးနိစ္

ေမ႐ုိးနိစ္မွာ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇ ျပဳျပင္ထားတဲ့ ပဲပိစပ္အဆီေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ သုေတသနျပဳလုပ္ခ်က္အရ မ်ဳိး႐ုိး ဗီဇ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာေတြ ဟာ ၿမံဳတာ၊ ေမြးကင္းစ ကေလး ေသဆံုးတာတို႔နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတယ္ လုိ႔ ေတြ႕ ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေမ႐ုိးနိစ္ ရဲ႕ သြင္ျပင္သဏၭာန္ဟာလည္း အဆီအခဲပ်စ္ပ်စ္ေတြနဲ႔ တူညီေနတာမို႔ အဆီ ပါဝင္မႈ မ်ားျပားေနမယ္ဆိုတာ အမွန္အကန္ပါ။ ဒီအစာေတြ စားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္မွာ အဆီစုေဆာင္း မႈေတြ လည္း မ်ားျပားႏိုင္ပါတယ္။

၅။ Ketchup (ေဆာ့စ္အမ်ဳိးမ်ဳိး)

Ketchup ေတြမွာ ဖ႐ုတုိ႔စ္ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ေျပာင္းဖူးအခ်ဳိရည္ (High-frutose corn syrup, HFCS) နဲ႔ တျခား ဓာတုပစၥည္းေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ သစ္သီးေတြမွာ HFCS ဟာ အနည္းငယ္ ပါဝင္ေပမယ့္ သူတုိ႔ မွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီနဲ႔ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြပါ ပါဝင္တာမို႔ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ဖ႐ုတုိ႔စ္ ကို ထိေရာက္စြာ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ HFCS ပါဝင္မႈ မ်ားျပားတဲ့ အစားအစာေတြကိုမူ အသည္းမွ ေခ်ဖ်က္ႏုိင္ စြမ္း အရမ္းခက္ခဲသြားပါတယ္။ 


 ဒါေၾကာင့္ အသည္းအဆီ ဖံုးတာ၊ ထ႐ုိင္ဂလစ္စ႐ုိက္ အဆင့္ ျမင့္မားတာ အစရွိတဲ့ ျပႆနာေတြအျပင္ ခႏၶာကိုယ္မွ အစာစားခ်င္စိတ္ ကို အခ်က္ျပတဲ့ စနစ္ေတြပါ ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါနဲ႔ Metabolic Syndrome ျဖစ္ႏိုင္ေျခလည္း ျမင့္မားသြားပါတယ္။

၆။ စူပါမားကက္ ရွိ ဟင္းရြက္သုပ္ရာတြင္ ထည့္ေသာ ပစၥည္း (Salad Dressings)

ဒီ Dressings ေတြမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြ၊ တာရွည္ခံပစၥည္းေတြ၊ သၾကား၊ HFCS ၊ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းနဲ႔ မ်ဳိး႐ုိး ဗီဇျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ရွလကာရည္၊ သံလြင္ဆီနဲ႔ ဟင္းခတ္ အေမြးအႀကိဳင္ေတြကို အသံုးျပဳၿပီး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ သုပ္စားပါ။

၇။ အသားလႊာ

အဆီပါဝင္မႈ နည္းတဲ့ အသားလႊာ မွာေတာင္ ပါဝင္တဲ့ ပစၥည္းေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္မ်ား ပါ တယ္။ အသားလႊာေတြ ပါးစပ္ထဲမွာ အလြယ္တကူ ေပ်ာ္ဝင္သြားေစႏိုင္ ဖုိ႔ ဆား၊ သၾကားနဲ႔ ဓာတု ပစၥည္းေတြ ကို အသံုးျပဳရလုိ႔ပါ။ တာရွည္ခံပစၥည္းနဲ႔ အေရာင္ဆုိး ပစၥည္းေတြကိုလည္း အသံုးျပဳထားပါတယ္။

၇။ ျပဳျပင္ထားသည့္ အသားမ်ားႏွင့္ ဝက္ေပါင္ေျခာက္

ဝက္အူေခ်ာင္းနဲ႔ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ လုိမ်ဳိး ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အႏၲရာယ္ မ်ားပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြ စားတာေၾကာင့္ မုန္႔ခ်ဳိ အိတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း ၆၇ ရာခုိင္ႏႈန္း ျမင့္တက္ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။

၈။ ဒိန္ခ်ဥ္

ဒိန္ခ်ဥ္မွာ လူ႔အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးရွိတယ္လုိ႔ လူ အမ်ား ထင္မွတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာ ပိုးသတ္ထားတဲ့ ႏုိ႔နဲ႔ ျပဳလုပ္ ထားတာျဖစ္ၿပီး သူ႔မွာ Lactose နဲ႔ Casein ေတြအျပင္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမွာ ပါဝင္တဲ့ အရာေတြအားလံုး ပါဝင္ပါတယ္။

၉။ တုိဟူး

အသားကို စားမယ့္ အစား တုိဟူးကို စားမယ္ဆုိရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးေက်းဇူးရႏုိင္တယ္လုိ႔ လူ အမ်ား ထင္မွတ္ၾကပါတယ္။ တုိဟူးဟာ ပဲပိစပ္ ထုတ္ကုန္ တစ္မ်ဳိးပါ။ အေမရိကန္မွ ထုတ္လုပ္တဲ့ ပဲပိစပ္ေတြ ရဲ႕ ၈၇ ရာခုိင္ႏႈန္းဟာ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇ ျပဳျပင္ထားတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပဲပိစပ္ဟာ တခ်ဳိ႕ ကင္ဆာေရာဂါ၊ သုိင္း႐ြိဳက္ေရာဂါ၊ ၿမံဳတာ အပါအဝင္ က်န္းမာေရးျပႆနာတခ်ဳိ႕နဲ႔ ဆက္စပ္ေနပါတယ္။ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး ပါဝင္စာေတြ စားေပးရင္ အသားဓာတ္ကို အမ်ားအျပား ရရွိႏုိင္ပါတယ္။

၁၀။ ေဖ်ာ္ရည္

ေဖ်ာ္ရည္ေတြမွာ သၾကား အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ အနည္းငယ္သာ ပါဝင္ၿပီး ကယ္လုိရီ အမ်ားအျပား လည္း ပါဝင္တာမုိ႔ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ကိုလည္း ျမင့္တက္ေစႏုိင္တဲ့အျပင္ အစာစားခ်င္စိတ္ ကိုလည္း ျဖစ္ေပၚေစႏုိင္ပါတယ္။ စူပါမားကက္မွာ တင္ေရာင္းထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြဟာ ပိုးသတ္ထား တာေတြ ျဖစ္တာေၾကာင့္ အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားအျပား ဆုံုး႐ႈံးၿပီးသား ျဖစ္ပါတယ္။

၁၁။ ေဆာ္ဒါ

ေဆာ္ဒါဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အက္ဆစ္ဓာတ္ကို ျဖစ္ေစတဲ့အျပင္ သူ႔မွာလည္း HFCS ေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။ Diet ေဆာ္ဒါမွာ ေဆးသၾကားေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အဲဒီႏွစ္မ်ဳိး စလံုးဟာ ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ ျပႆနာကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။

ေရခဲေသတၱာအတြင္း ထည့္သင့္သည့္ အစားအစာမ်ား

- အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
- က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ သစ္သီးဝလံမ်ား
- ၾသဂဲနစ္ သစ္သီးမ်ား
- ရွလကာရည္
- ၾသဂဲနစ္ ၾကက္ဥ
- ဗာဒံေစ့
- ေထာပတ္သီး
- ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး
- လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ အသားမ်ား
 

ဇန္န၀ါရီ ၂၃ ရက္ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
ေဒါက္တာခင္မုိးမိုး

by ပိုပိုေဇာ္ (သဘာဝအားအင္)
From...Thit Htoo Lwin


No comments:

Post a Comment