Saturday, January 9, 2021

ကြမ္းသီးမ်ားကို ဓါတုေဆးသံုးၿပီး ေရာင္းခ်ေနၿခင္း

 



ကြမ္းသီး မ်ားကို ဓာတု ပစၥည္းမ်ားျဖင့္ ျပဳျပင္ထားသျဖင့္ စားသုံး သူမ်ား အသက္ေသဆုံးသည္ အထိ အႏၲရာယ္ရွိေနေၾကာင္း အစား အေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲမႈ ဦးစီးဌာနမွ တာ၀န္ရွိသူက ေျပာၾကား သည္။


အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆး ဝါးကြပ္ကဲမႈ ဦးစီးဌာနသည္ ရန္ ကုန္ ၿမိဳ႕ ရွိ ေစ်းႀကီးငါးခု၌ လိုက္ လံစစ္ေဆးရာတြင္ ကြမ္းသီး အပါ အ၀င္ အျခားစားေသာက္ကုန္ ေျခာက္မ်ိဳး၌ စားသုံးရန္ အႏၲ ရာယ္ ရွိသည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္ေနသည္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္ သည္။


ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ ေညာင္ပင္ေလး ေစ်း၊ ပုဇြန္ေတာင္ေစ်း၊ စံျပငမိုး ရိပ္ ေစ်း၊ သိမ္ႀကီးေစ်းႏွင့္ သီရိ မဂၤလာေစ်းမ်ားတြင္ စစ္ေဆးခဲ့ ျခင္းျဖစ္ ရာ ကြမ္းသီးမ်ား၌ ဆိုဒီယမ္ဟိုက္ဒ႐ိုဆာလဖိုက္ ပါ၀င္မႈ ျမင့္မားေန သည္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။


ဒီဓာတ္က အရမ္း အႏၲရာယ္မ်ားတယ္။ ၀မ္းသြားမယ္။ အသက္ရႉ က်ပ္မယ္။ ေသြးေပါင္က်မယ္။ မူးေဝမယ္။ ပန္းနာရင္က်ပ္ျဖစ္ ေစႏိုင္ တယ္။ အခန္႔မသင့္ရင္ ေရွာ့႐ိုက္ၿပီး အသက္ဆုံးႏိုင္ တယ္ ဟု အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲေရး ဦးစီးဌာန ဒုတိယၫႊန္ၾကားေရးမႉးေဒါက္တာ ဇင္ဇင္ႏြယ္က ေျပာသည္။


ကြမ္းသီးကို ေပါင္းရာတြင္ ဓာတ္ပုံ ဖလင္ခြၽတ္သည့္ေဆးျဖင့္ တစ္ည စိမ္ၿပီးေနာက္ ျပန္လည္ေရ ေဆးကာ ကြမ္းသီးေပါင္းဖို ထဲတြင္ ထည့္၍ ကန္႔ကို မီးရႈိ႕ကာ အေငြ႕႐ိုက္ရသည္။ 


ထိုသို႔ တစ္ညတာေပါင္းၿပီးလွ်င္ ေစ်းကြက္သို႔ တင္သြင္း ေရာင္းခ်ႏိုင္ သည္ဟု ေျမာက္ဥကၠလာပၿမိဳ႕နယ္မွ ကြမ္းသီးဖိုလုပ္ ငန္းရွင္ တစ္ဦးက ေျပာသည္။


ကြမ္းသီးေပါင္းတဲ့ ဆာလ ဖာပမာဏက သတ္မွတ္ထားတာ မရွိဘူး။ ကြမ္းသီးေပါင္းရင္ အရမ္း အႏၲရာယ္မ်ားလို႔ တံခါးအလုံ ပိတ္ ထားရတယ္  ..  ဟု ၎က ဆက္ လက္ေျပာသည္။


                                                               



စားသုံးရန္ မသင့္ေသာ ဓာတုေဆးမ်ား အစားအေသာက္ မ်ားတြင္ ထည့္ထားၿပီး ေရျဖင့္ ျပန္လည္ သန္႔စင္ေသာ္လည္း ဓာတုအႂကြင္း အက်န္မ်ား က်န္ရွိ ေနသည္ဟု ေဒါက္တာ ဇင္ဇင္ႏြယ္က ရွင္းျပ သည္။


ကြမ္းသီး အေလးခ်ိန္တိုးၿပီး ကြမ္းသီး ပြလာသည္။ ထို႔ေနာက္မွ ကြမ္းသီးဖို ထဲတြင္ ကန္႔ေငြ႕ ႐ိုက္လိုက္လွ်င္ ကြမ္းသီးလည္း မႈိ မတက္၍ ေရာင္းခ်ရာတြင္ အဆင္ေျပေသာေၾကာင့္ အသုံးျပဳျခင္း ၿဖစ္ေၾကာင္း ရန္ကင္းၿမိဳ႕နယ္မွ ကြမ္းသီးေရာင္း၀ယ္သူ တစ္ဦးက ေျပာသည္။


ကြမ္းစားျခင္းေၾကာင့္ ခံတြင္း ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ ၿမင့္မားေနခ်ိန္ မွာ ပင္ ယခုကဲ့သို႔ ကြမ္းသီးမ်ားကို ဓာတုေဆးသုံး ေရာင္းခ်ေနျခင္း ေၾကာင့္ က်န္းမာေရးထိခိုက္မႈမွာ ပိုမိုျမင္မားလာမည္ျဖစ္သည္။


ထို႔ျပင္ အစားအေသာက္ႏွင့္ ေဆးဝါးကြပ္ကဲမႈ ဦးစီးဌာနမွ ေစ်း မ်ား သို႔ စစ္ေဆးရာတြင္ မွ်စ္၊ ပဲ ႀကီးေလွာ္၊ ၀က္အူေခ်ာင္း၊ ခ်ဥ္ ဖတ္၊ အသားတုႏွင့္ ႏြားႏို႔ မ်ားတြင္ စားသုံးရန္ မသင့္ေသာ ဓာတု ပစၥည္းမ်ားပါ၀င္ေနသည္ကို ေတြ႕ ရသည္ ။


Crd ... Myanmar Environmental Education Team


No comments:

Post a Comment