Friday, August 2, 2013
ေခါက္ဆြဲေၿခာက္ ထုပ္ ကို အႏၱ၇ာယ္ ကင္းေအာင္ ခ်က္ၿပဳတ္ စားေသာက္နည္း
လူ အမ်ားစုဟာ ေရးေႏြးထဲ အဆင္သင့္ ထည့္ စားရံု လြယ္ကူ တဲ့ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ထုပ္ေတြကို စားသံုးမႈ မ်ားၾကပါ တယ္။ ဒါေတြ က ၾကာရွည္ လည္း အ ထားခံတဲ့ အတြက္ ေနာက္ပိုင္းမွာ တျဖည္း ျဖည္း ပိုမို တြင္က်ယ္လာပါတယ္။
အဆင္သင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ထုပ္( Instant Noddle) ေတြ ကို ဂ်ပန္ကုမၸဏီ တစ္ခုက စတင္ ထုတ္လုပ္ခဲ့တာျဖစ္ပါ တယ္။ အဆင္သင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ထုပ္ ေတြကို ေန႔စဥ္ စားေနတာဟာ က်န္းမာေရးကို အႏၱရာယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
အေၾကာင္း ကေတာ့ အာဟာရ တန္ဖိုး နည္းပါးၿပီး ဆား(ဆိုဒီယမ္)၊ အဆီ၊ အခ်ိဳ မႈန္႔၊ အရသာ စတဲ့ အရာေတြ ပါဝင္ မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ပါ။
ဆား (ဆိုဒီယမ္) ပါဝင္မႈ မ်ားတာ ေၾကာင့္ အဆင္သင့္ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ ထုပ္ေတြ ကို ေန႔တိုင္း စားရင္ ေသြးတိုးေရာ ဂါ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
အဲဒီက တစ္ဆင့္ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ တာနဲ႔ ေက်ာက္ ကပ္ ထိခိုက္တာတို႔ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ အ ရြယ္ေရာက္ သူနဲ႔ ေလးႏွစ္ေက်ာ္ တဲ့ က ေလးေတြ ရဲ႕ တစ္ေန႔မွာ ဆိုဒီယမ္ စားႏိုင္ တဲ့ ပမာဏက ၁၅၀ဝ မီလီဂရမ္ျဖစ္ၿပီး ပ်မ္းမွ် အားျဖင့္ ေခါက္ဆြဲထုပ္ တစ္ထုပ္ မွာ ပါဝင္တဲ့ ဆိုဒီယမ္ က ၂၇၀ဝ မီလီဂ ရမ္ျဖစ္ပါတယ္။
ေခါက္ဆြဲ ေျခာက္ထု ပ္မွာ ပါဝင္တဲ့ ဆီဟာ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္နည္း မမွန္ ရင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ ပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ (Flavour) ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာ ဂါနဲ႔ တျခားေရာဂါေဝဒနာေတြ ကို ျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။
အရသာ (Junk Food ) အျဖစ္ အမဲ သား အနံ႔၊ ပင္လယ္စာ အနံ႔ စတာေတြကို ထည့္သြင္း ထားကာ ထုတ္လုပ္ တဲ့ ကုမၸဏီ ေပၚမူ တည္ၿပီး အမ်ိဳးအစား မတူေပမယ့္ အမ်ား အားျဖင့္ အႏၱရာယ္ ရွိပါတယ္။
ေခါက္ဆြဲထုပ္ ကို အမ်ားႀကီး စား ရင္ အစာ မေၾကျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ေခါက္ ဆြဲထုပ္ကို အဆင္သင့္ အစာ (Junk Food) အျဖစ္ က်န္းမာေရး နဲ႔ မညီၫြတ္ တဲ့ အစာ လို႔ ေဝဖန္ၾက ပါတယ္။ ေခါက္ ဆြဲထုပ္တစ္ထုပ္မွာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္နဲ႔ အဆီပါဝင္မႈ မ်ားေပမယ့္ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၲဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္မႈက ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။
ေခါက္ဆြဲထုပ္ ကို အႏၱရာယ္ ကင္းေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္နည္း
ေခါက္ဆြဲထုပ္ ကို ေဖာက္ၿပီး ေခါက္ ဆြဲေတြ ကို အရင္ဆံုး ေရေႏြးထဲ ထည့္ ျပဳတ္ပါ။ ၿပီးရင္ ေရ ကို သြန္ပစ္လိုက္ပါ။ ဒါဆို ရင္ ေခါက္ဆြဲေတြ မကပ္ၿငိေအာင္ ကာကြယ္ေပးတဲ့ ဖေယာင္း (Wax) ကြာ က်သြားပါ လိမ့္မယ္။ ၿပီးမွ ဟင္း အရည္နဲ႔ စားခ်င္ရင္ ေရေႏြး ထပ္ထည့္ ရပါမယ္။
ေခါက္ဆြဲ က်က္မွ ဆီ၊ ဆား စတဲ့ ပါဝင္တဲ့ အရသာ အမႈန္႔ေတြကို ထည့္ေပးရမွာ ျဖစ္ ပါတယ္။ ဒီနည္း က လံုးဝ အႏၱရာယ္ ကင္း တာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ အရင္က လူအ မ်ားစု ဟာ ေရေႏြးျပဳတ္ ထဲ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ ပါဝင္တဲ့ ပစၥည္းေတြ အကုန္ထည့္ၿပီး ေခါက္ဆြဲက်က္ရင္ စားေလ့ရွိၾကပါတယ္။
ဒီနည္းနဲ႔ စာရင္ အခုေျပာျပတဲ့ ခ်က္ျပဳတ္ နည္းက အႏၱရာယ္ ပိုေလ်ာ့ပါး သြားတာ ျဖစ္ ပါတယ္ ။ ေနာက္တစ္ခ်က္ က လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္း၇ြက္ေတြ ထည့္ျပီး ျပဳတ္စား ရင္ ေခါက္ဆြဲ ထုပ္မွာ ပါဝင္မႈ နည္းတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ ေတြကို ရရွိေစႏိုင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာ ေရးအတြက္ ေကာင္းပါတယ္။
အႏၱရာယ္ ကင္းခ်င္ရင္ ေခါက္ဆြဲ ထုပ္ ကို ေန႔တိုင္း မစားသင့္ ပါဘူး။ တစ္ေန႔ သံုး-ေလးထုပ္ စားတာ ကို ေရွာင္ရပါမယ္။ ႀကိဳက္ လို႔ စားခ်င္ရင္ သံုးရက္ၾကာ မွ တစ္ ထုပ္ေလာက္ပဲ စားပါ လို႔ ေျပာခ်င္ပါတယ္။
ေဒါက္တာဦးကိုကို
ရိုးရာေလး
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment