
(၁) ဥ အမ်ိဳးမ်ိဳး
ဥ အမ်ိဳးမ်ိဳး ဟာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ႂကြယ္၀႐ံု သာမက မနက္ခင္း တြင္ စားသံုးထား ပါက တစ္မနက္ လံုး ဗုိက္၀ေနေစ ၍ အျခား လိုအပ္ေသာ အာဟာရ မ်ားႏွင့္ လည္း ျပည့္စံု ေနပါတယ္။
(၂) အုတ္စပါး(Oatmeal)
အုတ္စပါး ကေ
ဒါ့ အျပင္ အုတ္ စပါး ဆန္ျပဳတ္ ထံမွာ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါ၀င္ၿပီး ေသြးတြင္း အဆီ နဲ႔ သၾကား ဓာတ္ကို ထိန္း ခ်ဳပ္ ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ထုိ႔ထက္ သာမက အုတ္စပါး ထဲတြင္ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္း (anti oxidant) မ်ားစြာ ပါ၀င္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈ ေတြကိုလည္း သက္သာ ေစပါတယ္။
(၃) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း(Green tea)-
Green tea ေသာက္သံုးျခင္း က ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို သိသာစြာ ေလ်ာ့နည္းေစ႐ံု သာမက ယင္းတြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းက ရင္သား ကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အေရျပား ကင္ဆာ စသည့္ ကင္ဆာ အမ်ိဳးမ်ိဳး ျဖစ္ပြားမႈ အား ေလ်ာ့ နည္းေစသည္။
ထို႔ျပင္ green tea တြင္ ပါ၀င္ေသာ Polyphenols ႏွင့္ Flavonoids တို႔က ခုခံအား စနစ္ ကို ျမင့္ တက္ေစၿပီး ဆီးခ်ိဳ ထိန္းသိမ္း ရာ၌လည္း ကူညီေပးေၾကာင္း သိရသည္။
(၄) ဒိန္ခ်ဥ္
ဒိန္ခ်ဥ္တြင္ ကယ္ဆီယမ္မ်ားစြာ ပါ၀င္ၿပီး အ႐ိုးႏွင့္သြား မ်ားကုိ ခုိင္ခံ့ေစသည္။ ထုိ႔ျပင္ ဒိန္ခ်ဥ္က အစာအိမ္ ကို ကူညီႏုိင္ၿပီး အစာအိမ္အ ခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္း၊ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း၊ အစာမေၾကျခင္း တို႔ အား သက္သာ ေစသည္။ ထုိ႔ျပင္ အေရျပားအား ႏူးညံ့ေခ်ာမြတ္ေစ၍ အေပၚယံလႊာရွိ ဆဲလ္အေသမ်ားကို ကြာက် ေစႏုိင္သည္။
(၅) အသီးမ်ား
ပန္းသီး၊ ဖရဲသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ဘယ္ရီ သီးစတဲ့အသီး အမ်ိဳးမ်ိဳး စားျခင္းက သင့္ ကို ေနာက္တစ္ႀကိမ္ အစာမစားမီ အခ်ိန္ထိ လုိအပ္ေသာစြမ္းအင္ ပမာဏကို မပိုမလို တိက် စြာ ေထာက္ပံ့ ေပးႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
မိုင္ကို
Health Updates Journal ေအးျမသာစည္ရြာ
No comments:
Post a Comment