ဒဂုံၿမိဳ႕သစ္ေျမာက္ပိုင္း၊ (၄၂) ရပ္ကြက္ရွိ က်ဴးေက်ာ္ အိမ္မ်ား အၾကားတြင္ ေဆာက္ ထားေသာ အိမ္ေလး တစ္လံုး ထဲ၌ အသက္ (၄၀) အရြယ္ ကိုေမာင္၀င္း တစ္ေယာက္ လွဲေနသည္။
သူက အသက္ ကို ၿဖည္းညွင္းစြာ ရႈရင္းမွ ငယ္စဥ္ ကေလး ဘ၀ ကပင္ အဘိုးျဖစ္သူ ကို ကြမ္း ၀ယ္ေပးရာမွ စၿပီး (၉)ႏွစ္သား အရြယ္တြင္ ကြမ္းစား တတ္ လာခဲ့ေၾကာင္း ဆိုသည္။
သူ အသက္(၄၀) အရြယ္ မွာေတာ့ အစာမ်ိဳ လမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာ ေ၀ဒနာကို ခံစားေန ရေပ ၿပီ။ လြန္ခဲ့ေသာ (၁)ႏွစ္ခန္႔ မွ စကာ လည္ေခ်ာင္းမ်ား နာလာျခင္းႏွင့္ ခံတြင္းပ်က္ျခင္းစသည့္ လကၡဏာ မ်ား မၾကာခဏ ျဖစ္ေပၚခဲ့ေသာ္လည္း စီးပြားေရး မေၿပလည္မႈေၾကာင့္ ေ၀ဒနာမ်ား ခံစားရၿပီး (၅) လေက်ာ္ ၾကာမွသာ ေဆးစစ္မႈခံရာမွ အစာမ်ိဳ လမ္းေၾကာင္းကင္ဆာျဖစ္ေန သည္ ကို သိခဲ့ရေၾကာင္း ၄င္းကဆုိသည္။
ထို႔ေႀကာင္႔ ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းသည္ အထိ ေဆးကုသမႈ ခံယူရန္ဆိုသည္႔ အခ်က္သည္ ေငြေၾကး ပမာဏ တတ္ႏိုင္သည့္ အေပၚတြင္သာ မူတည္ေနေႀကာင္း ကိုေမာင္၀င္းက ေၿပာသည္။
အစာမ်ိဳ လမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာ ခံစားေနရၿခင္းမွာ ကြမ္းစားၿခင္းေႀကာင္႔ ၿဖစ္သည္ ဟု ေဆး စစ္ခ်က္ အေၿဖ အရ သိလိုက္ရသည့္ အခ်ိန္တြင္ ႏွစ္ေပါင္း(၃၀)ေက်ာ္ စြဲၿမဲစြာ စားခဲ့သည့္ ကြမ္းယာ မ်ားကိုသာ အျပစ္တင္ေန မိေတာ႔သည္။
“အခုေတာ့ ကြမ္းရဲ႕ဆိုးက်ိဳးေတြကို ခံစားေနရပါၿပီ ။ ေရာဂါျဖစ္ေတာ့ အလုပ္လည္း မလုပ္ႏိုင္ေတာ့ ဘူး။ မိသားစု တာ၀န္ေတြ လည္း မေက်ပြန္ႏိုင္ေတာ့ စိတ္မေကာင္းျဖစ္မိတယ္” ဟု ကိုေမာင္၀င္းက ေၿပာသည္။
သူ က်န္းမာေရးေကာင္းေနစဥ္ က ဆိုကၠားနင္းျခင္းျဖင့္ အသက္ေမြး ၀မ္းေၾကာင္းျပဳၿပီး သား သမီး (၅)ေယာက္ ကို ရွာေဖြေကၽြး ခဲ႔ရေၾကာင္း ေၿပာသည္။ ဦးေမာင္၀င္း အေနၿဖင္႔ လြန္ခဲ့သည့္ (၃) လမွ စ၍ အလုပ္ မလုပ္ ႏိုင္ေတာ့သျဖင့္ မိသားစု စား၀တ္ေနေရး ခက္ခဲမႈမ်ား ျဖစ္ေပၚ ခဲ႔ရ သည့္အတြက္ (၉)တန္းေက်ာင္းသားၿဖစ္သည္႔ သား အႀကီးဆုံးမွာ ဖခင္ေနရာ တြင္ ၀င္၍ ဆိုကၠား နင္းျခင္းျဖင့္ မိသားစု စား၀တ္ေနေရးအတြက္ ေျဖရွင္းေနရေၾကာင္း သိရွိရသည္။
သူ က်န္းမာေရးေကာင္းေနစဥ္ က ဆိုကၠားနင္းျခင္းျဖင့္ အသက္ေမြး ၀မ္းေၾကာင္းျပဳၿပီး သား သမီး (၅)ေယာက္ ကို ရွာေဖြေကၽြး ခဲ႔ရေၾကာင္း ေၿပာသည္။ ဦးေမာင္၀င္း အေနၿဖင္႔ လြန္ခဲ့သည့္ (၃) လမွ စ၍ အလုပ္ မလုပ္ ႏိုင္ေတာ့သျဖင့္ မိသားစု စား၀တ္ေနေရး ခက္ခဲမႈမ်ား ျဖစ္ေပၚ ခဲ႔ရ သည့္အတြက္ (၉)တန္းေက်ာင္းသားၿဖစ္သည္႔ သား အႀကီးဆုံးမွာ ဖခင္ေနရာ တြင္ ၀င္၍ ဆိုကၠား နင္းျခင္းျဖင့္ မိသားစု စား၀တ္ေနေရးအတြက္ ေျဖရွင္းေနရေၾကာင္း သိရွိရသည္။
“ ကၽြန္ေတာ္ က အရင္လို မိသားစု အတြက္ ရွာမေပးႏိုင္တဲ႔ အၿပင ကၽြန္ေတာ္႔ေႀကာင္႔္ မိသားစု အတြက္ ၀န္ထုပ္၀န္ပိုး တစ္ခု ပိုေနတဲ႔ အတြက္ မိသားစုကို လည္း အားနာလွပါၿပီ။ ကၽြန္ေတာ့ လို မျဖစ္ေအာင္ လည္း လူတိုင္း ကြမ္းစားတာကို ဆင္ျခင္ေစခ်င္တယ္။ သင္ခန္းစာ ယူေစခ်င္ တယ္ ” ဟုဆိုသည္။
ရန္ကုန္ သြားေဆးတကၠသိုလ္ ၏ သုေတသနျပဳခ်က္ အရ (၁)ႏွစ္လွ်င္ သြားႏွင့္ပတ္သက္ သည့္ ေရာ ဂါျဖစ္ပြားသူ (၉၀၀၀) ၀န္းက်င္ ရွိၿပီး ၄င္းတို ႔အထဲမွ ခံတြင္း ကင္ဆာျဖစ္ပြား သူဦးေရ မွာ (၂၅၀)၀န္းက်င္ရွိေၾကာင္းႏွင့္ အဆိုပါ ခံတြင္းကင္ဆာႏွင့္ ပတ္သက္ ၍ ေဆးကု သမႈ ခံယူသူ ဦးေရမွာ (၂၅)ေယာက္၀န္းက်င္ သာ ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
အေရွ႕ေတာင္ အာရွ အတြင္း ခံတြင္း ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ သုေတသန အဖြဲ႔အား တင္ျပရန္ အတြက္ ရန္ကုန္ သြားေဆး တကၠသိုလ္ႏွင့္ ေဆးသုေတသီမ်ား ပူးေပါင္း၍ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္ က ျမန္မာျပည္ တစ္ျပည္လုံး ၌ ေဆးရြက္ႀကီးႏွင့္ ဆက္ႏြယ္ေနသည့္ ခံတြင္း ကင္ဆာ သုေတသန မ်ား ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကသည္။
ကြမ္းစားျခင္းေၾကာင့္ သြားကို အေရာင္ ညစ္ေစျခင္း၊ ေၾကြလႊာျပဳန္း တီးေစျခင္း ၊ ေမးရိုး အဆစ္ေရာ ဂါရျခင္း၊ သြားေက်ာက္ တည္ကာ သြားဖုံးေ၀ဒနာ ခံစားရျခင္းတို႔ အျပင္ ေနာက္ ဆက္ တြဲ ဆိုးက်ိဳး အျဖစ္ ခံတြင္း ကင္ဆာ၊ ပါးစပ္ ကင္ဆာ၊ အစာမ်ိဳ လမ္းေၾကာင္းကင္ဆာႏွင့္ အသည္း ကင္ဆာမ်ား အား ျဖစ္ပြားေစၿပီး ၄င္း ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ပြား ပါက အသက္ ရွင္ႏိုင္ေျခ မွာ (၆၀)% ထက္ မပိုေၾကာင္း သြားဘက္ ဆိုင္ရာေဆးပညာရွင္ မ်ားကဆိုသည္။
“ ကြမ္းကို ေတာက္ေလွ်ာက္ စားပါ မ်ားရင္ သြားက်င္ လာမယ္။ အစပ္ မစားႏိုင္တာေတြ၊ လွ်ာထူ တာေတြျဖစ္ၿပီး အရသာ ကို ေကာင္းေကာင္း မခံစားႏိုင္ေတာ့ဘူး" ဟု မေကြးၿမိဳ႕မွ သြားႏွင့္ ခံတြင္း ဆိုင္ရာ ဆရာ၀န္ ဦးထြန္းေဇာ္ ကေျပာသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံ ၌ ေဆးရြက္ႀကီးေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားႏႈန္း မွာ (၇၀%) ခန္ ႔ရွိကာ ကြမ္းယာထဲ ၌ ေဆးရြက္ႀကီး ထည့္၍ စားသုံးေသာ သူမ်ားတြင္ သြားႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါေ၀ဒနာ အား ခံစားရၿပီး အဆိုပါ သြားႏွင္႔ ပတ္သက္ သည့္ေရာဂါမ်ား ခံစားရ သူမ်ား ၏ ေလးပုံ တစ္ပုံ ခန္ ႔သည္ ကြမ္းစားျခင္းေၾကာင္႔ ျဖစ္သည္ဟု သြားဘက္ဆိုင္ရာ ဆရာ၀န္ မ်ားက ဆိုသည္။
"ခံတြင္းသန္႔ေဆး နဲ႔ ငုံေပးတာေတြ, ကြမ္းခ်ိဳး ကို ေဆးေပးတဲ့ သီးသန္႔ သြားေဆးေပးခန္းေတြလို မ်ိဳး ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ရွိဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္ " ဟုဆက္ေျပာသည္။
လက္ရွိ အခ်ိန္၌ ျမန္မာႏိုင္ငံ တြင္ ႏိုင္ငံေတာ္ အစိုးရမွ ကြမ္းစားျခင္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ သတ္မွတ္ ထားေသာ ဥပေဒ မရွိေသာ္လည္း ေဆးရုံ မ်ားႏွင့္ စာသင္ေက်ာင္း အခ်ိဳ႕တြင္ ကြမ္း မစားရန္ သတ္မွတ္ ထားၿခင္း၊ ကြမ္းတံေတြး ကို စည္းကမ္းမဲ႔ စြန္႔ၿခင္း အတြက္ ဒဏ္ေငြ (၅၀၀၀) က်ပ္ အထိ ေပးေဆာင္ရန္ ဒဏ္ေႀကး သတ္မွတ္ ထားျခင္းမ်ိဳး ကို ေဆးရုံ အုပ္ႀကီး မ်ားႏွင္႔ ေက်ာင္း အုပ္ႀကီးမ်ား မွ အသိေ ပးႏိႈးေဆာ္ ခ်က္မ်ား ျပဳလုပ္ထားၾကသည္။
“အမ်ားျပည္သူ ကလည္း ကြမ္းစားရင္ ဒီလိုျဖစ္ႏိုင္ပါလား ဆိုၿပီး ဆင္ျခင္မယ္, က်န္းမာေရး ၀န္ႀကီးဌာန တို႔၊ ႏိုင္ငံေတာ္ အစိုးရတို႔ အေနနဲ႔လည္း ျပည္သူေတြကို ကြမ္းနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ က်န္းမာေရး အသိပညာ ေပးတာေတြ၊ မူ၀ါဒ ခ်မွတ္တာေတြ လုပ္ေပးသင့္တယ္” ဟု ဒဂုံၿမိဳ႕ သစ္ေျမာက္ပိုင္း မွ သြားႏွင့္ ခံတြင္း ဆရာ၀န္တစ္ဦးက ေျပာသည္။
ျပည္တြင္း စာနယ္ဇင္း တစ္ခုတြင္ ၀င္ေရာက္ လုပ္ကိုင္ေန သည့္ အသက္(၃၀) အရြယ္ ကိုထြန္းထြန္း ဆိုသူ ကလည္း ၿပီးခဲ့သည့္ႏွစ္ အတြင္းက ကြမ္းစားေနစဥ္ အသက္ရႈၾကပ္ကာ တက္ သြားျခင္းမ်ိဳး ကိုယ္ေတြ႔ ႏွစ္ႀကိမ္ ႀကဳံခဲ့ဖူးေၾကာင္း ဆိုသည္။
“ကြမ္းစားေနတုန္း လည္ေခ်ာင္း ထဲမွာ ကြမ္းဖတ္ ဆို႔ၿပီး တက္သြားတာ ၊ေဘးနားမွာ လူရွိေန လို႔ ေတာ္ေသး တယ္။ လူသာ မရွိရင္ အသက္အႏၱရာယ္ ကိုေတာင္ စိုးရိမ္ ရတယ္လို႔ ဆရာ၀န္ က ေျပာတယ္” ဟု ၄င္းက ဆိုသည္။
ကြမ္းစားေသာ ယဥ္ေက်းမႈ မွာ လြန္ခဲ့သည့္ႏွစ္ေပါင္း (၂၀၀၀) ခန္႔မွ စတင္ ခဲ့ၿပီး ကမၻာတ၀ွမ္း လုံး တြင္ ခံတြင္းနွင့္ စပ္လ်ဥ္းေသာ ေရာဂါ မ်ားျဖစ္ပြားေနသူ ခန္႔မွန္းေျခ ဦးေရ မွာ ႏွစ္စဥ္ (၃၉၀,၀၀၀) သို႔မဟုတ္ (၅၈%) ရွိၿပီး အိႏၵိယ တိုက္ငယ္ႏွင့္ အေရွ႕ေတာင္အာရွ တို႔၌ အဓိ ကျဖစ္ပြားလ်က္ရွိေၾကာင္း၊
ကြမ္းစား မ်ားေသာ ႏိုင္ငံ မ်ားတြင္ ခံတြင္း၊ လည္ေခ်ာင္းႏွင့္ အစာျပြန္ ကင္ဆာ ေရာဂါ မ်ားျဖစ္ႏႈန္း ျမင့္ မားေၾကာင္း၊ အျပည္ျပည္ ဆိုင္ရာ ကင္ဆာသုေတသန အဖြဲ႔(IARC) အဖြဲ႔၏ အစီရင္ခံစာ တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
ကြမ္းစား မ်ားေသာ ႏိုင္ငံ မ်ားတြင္ ခံတြင္း၊ လည္ေခ်ာင္းႏွင့္ အစာျပြန္ ကင္ဆာ ေရာဂါ မ်ားျဖစ္ႏႈန္း ျမင့္ မားေၾကာင္း၊ အျပည္ျပည္ ဆိုင္ရာ ကင္ဆာသုေတသန အဖြဲ႔(IARC) အဖြဲ႔၏ အစီရင္ခံစာ တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြ င္မူ ကြမ္း ကိုေဆး အျဖစ္သုံးျခင္းႏွင့္ ကြမ္းစားျခင္း ဓေလ့ စတင္ေပၚေပါက္ခဲ့ သည္နွင့္ ပတ္သက္၍ “ ျမန္မာ အစ တေကာင္းက" ဟု ဆိုရိုး ရွိခဲ့သည့္ အတိုင္း တေကာင္းေခတ္ ဦး အခ်ိန္က တေကာင္း မင္းမ်ား လက္ထက္တြင္ ကြမ္းစားျခင္း အေလ့ အထ ရွိခဲ့ကာ အိႏၵိယႏိုင္ငံမွ အစ ျပဳ၍ ျမန္မာႏိုင္ငံ သို႔ ေရာက္ရွိ လာသည္ဟု ယူဆေၾကာင္းကို ဆရာႀကီး ဒဂုန္နတ္ရွင္၏ " ျမန္မာ့ရိုးရာ ကြမ္းဓေလ့ " စာအုပ္ တြင္ ေရးသား ေဖာ္ျပ ထား သည္။
ကြမ္းရြက္ႀကီး သည္ ေဆးဖက္၀င္ အရြက္ အမ်ိဳးအစား ထဲ၌ ပါရွိေသာ္လည္း ကြမ္းသီး ၊ ေဆး ရြက္ႀကီးႏွင့္ အေမႊး အႀကိဳင္ မ်ားတြင္ ႏိုက္ထရိုစမင္း၊ အလ္ကာလြဳိက္ႏွင့္ ပိုလီဖီေနာ ဓါတ္မ်ား အပါအ၀င္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ ျဒပ္ေပါင္း အမ်ိဳး (၃၀) ခန္႔ ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ ထုံးမွ ခံတြင္း သားမ်ားကို ေလာင္ေစကာ ထိုမွ တဆင္႔ ကင္ဆာျဖစ္ေစေသာ ဓါတ္မ်ား အထဲ စိမ့္ ၀င္ႏိုင္ေအာင္ အားေပးလ်က္ ရွိေၾကာင္း သြားဘက္ဆိုင္ရာ ဆရာ၀န္ မ်ားက ဆိုသည္။
ယမင္း(ျမစ္မခ)
ယမင္း(ျမစ္မခ)
No comments:
Post a Comment