Thursday, October 16, 2014

စားအုန္ဆီ စားသံုးမႈ ေလွ်ာ့ခ်ရန္ က်န္းမာေရး အသိပညာ ေပးေနေသာ္လည္း သံုးစြဲမႈ ပမာဏ ေလ်ာ့က်လာျခင္း မရွိ

က်န္းမာေရး အသိပညာ ေပးေသာ္လည္း စားအုန္းဆီ သံုးစြဲမႈ ေလ်ာ့က်လာျခင္း မရွိ

ျမန္မာႏိုင္ငံ ၌ ႏွစ္စဥ္ စားအုန္းဆီ သံုးစြဲမႈ ပမာဏ တန္ခ်ိန္ ရွစ္သိန္းခြဲ ရွိေနၿပီး ဆီစားသံုး မႈ ေလွ်ာ့ ခ်ရန္ က်န္းမာေရး အသိပညာ ေပးေနေသာ္ လည္း သံုးစြဲမႈ ပမာဏ ေလ်ာ့က်လာျခင္း မရွိေၾကာင္း သိရသည္။

''က်န္းမာေရး အရ အသိ ပညာ ေပးေပ မယ့္ လူလတ္ပိုင္း နဲ႕ ပညာ တတ္ေတြ အၾကားမွာပဲ ဆီ စားသံုး မႈ နည္းနည္း ေလ်ာ့လာတယ္။

အေျခခံ လူတန္းစားေတြ က ဗဟုသုတ နည္းေတာ့ စားသံုးမႈ ေလွ်ာ့ တာ မရွိဘူး'' ဟု ဆီ ကုန္သည္ လုပ္ငန္းရွင္ မ်ား အသင္း ဥကၠ႒ ဦးသိန္းဟန္ က ေျပာသည္။

 
ျမန္မာ လူမ်ဳိး တို႔၏ ဓေလ့ စ႐ိုက္ အရ ဆီျဖင့္ ျပဳလုပ္ေသာ မုန္ ႔အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ယေန႔အထိ အမ်ား အျပား ျပဳ လုပ္ စားသံုး ေနၾကသည့္ အျပင္ ဝင္ေငြ တိုး လာသည္ႏွင့္ အမွ် ဆီ စားသံုးမႈ သည္ လည္း တိုး လာလ်က္ ရွိသည္။

ထို႔အျပင္ တစ္ဦးခ်င္း ဆီ စားသံုးမႈ ေလ်ာ့က်လာႏိုင္ ေသာ္လည္း တိုးပြား လာသည့္ လူဦးေရ၊  ကမၻာလွည့္ ခရီးသြား ဧည့္သည္ ဝင္ေရာက္ မႈ အေျခ အေနႏွင့္ ဟိုတယ္ႏွင့္ စားေသာက္ဆိုင္ မ်ား တိုးခ်ဲ႕ လာၾက သည့္ အတြက္ ဆီ သံုးစြဲမႈ ပမာဏ မွာလည္း ေလ်ာ့က်သြားျခင္း မရွိေၾကာင္း သိ ရသည္။

 ျပည္တြင္း ၌ တစ္ႏွစ္ အတြင္း စားအုန္းဆီ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ မႈ ပမာဏ စုစုေပါင္း တန္ခ်ိန္ ငါးသိန္း ခန္႔ သာ ရွိရာ လိုအပ္သည့္ ဆီ တန္ခ်ိန္  သံုးသိန္းခြဲ ကို မေလးရွားႏွင့္ အင္ဒိုနီးရွား ႏိုင္ငံမ်ားမွ တင္ သြင္း ေနရေၾကာင္း သိရသည္။

ျပည္ပမွ တရားဝင္ တင္သြင္းေသာ စားအုန္းဆီ မ်ားတြင္ ျပန္ေၾကာ္ ဆီမ်ား၊ က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီၫြတ္ေသာ ဆီ မ်ားကို မေတြ႕ ရဘဲ ေမွာင္ခို တင္သြင္းလာေသာ ဆီမ်ားတြင္ သာ ေတြ႕ ရွိ ေန ရျခင္း ျဖစ္သည္။

လိုအပ္ေသာ ဆီကို ႏိုင္ငံျခား မွ တင္သြင္းေနရ သည့္ အတြက္ ျပည္တြင္းမွာ ပင္ လံုေလာက္ သည့္ ပမာဏ ထုတ္ လုပ္ႏိုင္ရန္ ဆီထြက္ သီးႏွံ စိုက္ပ်ိဳးသူ မ်ားအား တစ္ဧက အထြက္ႏႈန္း တိုး လာေအာင္ ေဆာင္ရြက္ ရမည္ ျဖစ္သည္၊၊ 

ထို႔ျပင္ SME လုပ္ငန္းမ်ား ဖြံ႔ၿဖိဳး တိုးတက္ လာေစရန္ ဘဏ္မ်ားမွ သင့္ေလ်ာ္ေသာ ေခ်းေငြ ပမာဏ တစ္ရပ္ အထိ ထုတ္ေခ်း ၍ ပံ့ပိုး အားေပးရန္ လိုအပ္ေနေၾကာင္း သိရသည္။

From...Myawady

 

No comments:

Post a Comment