ေကာ္ဖီကိုတစ္ေန႔ သံုးခြက္ေလာက္ ပံုမွန္ေသာက္သံုးသူေတြမွာ Hepatocellular carcinoma, HCC လို႔ေခၚတဲ့ အသည္းကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို၅၀% ေလ်ာ့ က်ႏိုင္တယ္ဆိုတာကို သုေတသန တစ္ရပ္မွာ ေဖာ္ျပ ထားပါတယ္။
အသည္းကင္ဆာ HCC ဟာ အျဖစ္အမ်ားဆံုး အသည္းကင္ဆာ ေရာဂါပံုစံျဖစ္ပါတယ္။ အီတလီႏိုင္ငံ၊ မီလန္တကၠသိုလ္မွ သုေတသီ Dr.Carlo Vecchia က “ေကာ္ဖီရဲ႕ အသည္းကင္ဆာအေပၚ ကာကြယ္ ႏိုင္ မႈဟာ ေကာ္ဖီက ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ သက္ေသျပခ်က္အၿပီးမွာ ထြက္ေပၚ လာတာ ျဖစ္ပါတယ္။
ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳကလည္း အသည္းကင္ဆာကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အေၾကာင္းရင္းခံ (risk factor) တစ္ခုျဖစ္ ပါတယ္”လို႔ေျပာ ၾကားထားပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို ၁၉၉၆ခုႏွစ္ကေန ၂၀၁၂ခုႏွစ္အထိ ျပဳလုုပ္ခဲ့ၿပီး လူဦးေရစုစုေပါင္း ၃၁၅၃ဦးကို အရည္ အေသြးျမင့္ ေလ့လာမႈစနစ္(high-quality studies)္ကို အသံုးျပဳၿပီး ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းက အသည္း ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ျခင္းကို သက္ေသျပႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ ဒါဟာေကာ္ဖီမွာပါ၀င္တဲ့ flavonoid က အသည္းအင္ဇိုင္းေတြ အေပၚမွာ သက္ေရာက္မႈ၊ အသည္းကင္ဆာကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္တဲ့ အသည္း ေျခာက္ေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္မႈေတြ ေၾကာင့္ျဖစ္တယ္လို႔ Dr.Carlo က ရွင္းျပထားပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို Journal of Clinical Gastroenterology and Hepatology မွာ ေဖာ္ျပထားပါ တယ္။
ၿငိမ္းေအး
Health Updates Journal
ဒီေလ့လာမႈကို Journal of Clinical Gastroenterology and Hepatology မွာ ေဖာ္ျပထားပါ တယ္။
ၿငိမ္းေအး
Health Updates Journal
From...Facebook
No comments:
Post a Comment