ကမာၻေပၚရွိ ေနရာေဒသ အေတာ္မ်ားမ်ား တြင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ကုိ အခ်က္အျပဳတ္ ဆိုင္ရာမ်ား အတြက္ ႏွင္႔ အပယိက ဖ်ားနာမႈမ်ား အတြက္ သဘာဝေဆး အျဖစ္ အသံုးျပဳခဲ႔ၾကပါတယ္။
အထူးသျဖင္႔ ၾကည္ဟင္းခါးသီး အရည္ ဟာ ေသြးအတြင္း ရွိ သၾကားပမာဏ ကုိ ေလွ်ာ႔ခ်ေပးနိုင္ျခင္းေၾကာင္႔ ဆီးခ်ိဳ အမ်ိဳးအစား ၂ (Type 2 Diabetes) အတြက္ အသံုးျပဳ သည္။
ဗိုက္တာမင္ႏွင္႔ သတၳဳဓါတ္မ်ားျဖစ္ၾကသည္႔ ပုိတက္ဆီယမ္၊ ေဖါလိတ္ (ဗိုက္တာမင္ K9)၊ ဗိုက္တာမင္စီ ႏွင္႔ ဗိုက္တာမင္ေက တို႔ ပါဝင္သည္။
အစြန္းအထင္း၊ အမည္းကြက္မ်ား မပါ ရွိတဲ႔ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ၄လံုး သို႔မဟုတ္ ၅လံုးခန္႔ ကုိ ေရြးခ်ယ္ပါ။ လတ္ဆတ္ ၍ အစိမ္းေရာင္သမ္းေနေသာ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ကုိသာေရြးပါ။ အဝါေရာင္၊ လိေမၼာ္ေရာင္ သမ္းေသာ ၾကက္ဟင္းခါးသီး မ်ား မပါပါေစႏွင္႔။
ၾကက္ဟင္းခါးသီး ကုိ အလွ်ားလိုက္ ခြဲ၍ အေစ႔ မ်ားကုိ ဖယ္ထုတ္ပါ။ ၄င္း အေစ႔မ်ား သည္ စားသံုးနိုင္ေသာ္လဲ အခ်ိဳ႕ေသာ လူမ်ားတြင္ ဝမ္းပ်က္ျခင္း၊ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း မ်ားျဖစ္ေစနိုင္သည္။
တစ္လက္မ အရြယ္ခန္႔ အတံုးမ်ား တံုးပါ။ အခြံသင္ စရာ မလိုပါ။ တကယ္လို႔ အရည္ ကုိ ဟင္းခ်က္ ရာမွာ အသံုးျပဳခ်င္ ရင္ေတာ႔ ျဖတ္ၿပီး သား အတံုးေလးမ်ား ကုိ ဆားေရေအး မွာ နာရီဝက္ ခန္႔ စိမ္ျခင္းျဖင္႔ အခါး အရသာကုိ ေလွ်ာ႔ခ်နိုင္ပါတယ္။
အခု အတံုးေလးမ်ား ကုိ ေမႊစက္ သို႔မဟုတ္ အရည္ညွစ္စက္ ထဲ ထဲ႔၍ ႏွစ္သက္ရာ အေန အထားရေအာင္ အရည္ျပဳလုပ္ပါ။
ၿပီးလွ်င္ ပိတ္ပါး ထဲ ထဲ႔၍ အရည္ညွစ္ ယူပါ။ ထို အရည္ ကုိ ဖန္ဗူး၊ ပလပ္စတစ္ဗူးမ်ား အတြင္း ထဲ႔ ၍ ေရခဲေသတၱာ ထဲ တြင္ ထဲ႔သိမ္း ကာ တပတ္ အတြင္း ကုန္စင္ေအာင္ေသာက္ ဖို႔ျဖစ္ပါ တယ္။
ေရခဲ အတံုးေလးေတြ လုပ္ၿပီး သိမ္းထားရင္ေတာ႔ ၃လ ခန္႔ အထိ သိမ္းထားနိုင္ပါတယ္။ အရည္ ၏ အက်ိဳး အာနိသင္ သက္ေရာက္မႈ ဟာ အသီး ရဲ႕ အနု အရင္႔ေပၚမွာ မူတည္တဲ႔ အတြက္ ေသြး အတြင္း သၾကား ပမာဏေလွ်ာ႔ခ်နိုင္မႈ သည္ ထို အရည္ ျပဳလုပ္သည္႔ အၾကိမ္တိုင္း မွာ အေျပာင္းအလဲ ရွိနိုင္ပါတယ္။
သမားေတာ္ေတြ ရဲ႕ ၾကီးၾကပ္ လမ္းညႊန္မႈ မပါပဲ နဲ႔ ဆိုးရြား တဲ႔ အေျခအေနေတြ မွာ ၾကက္ဟင္းခါးရည္ ကုိ အသံုးျပဳရန္ မၾကိဳးစား ပါႏွင္႔။ ဆီးခ်ိဳ ခ်ဖို႔ အသံုးျပဳခ်င္ရင္ ေသြးအတြင္း သၾကားပမာဏ ကို အျမဲတန္း စစ္ေဆးၿပီး သမားေတာ္ နဲ႔ တိုင္ပင္ဖို႔ လုိအပ္ပါတယ္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီး ဟာ ေနရာေဒသေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား မွာ ဟင္းလွ်ာ အျဖစ္ေသာ္ လည္းေကာင္း ေဆး အျဖစ္ေသာ္လည္းေကာင္း စားသံုးေနၾကတယ္ ဆိုေပမဲ႔ ကုိယ္ဝန္ ရရွိရန္ ၾကိဳးစားေနသူမ်ား၊ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္ သည္ မ်ားနွင္႔ ကေလးမ်ား စားသံုးရန္ မသင္႔တာ ကို သတိျပဳပါ။
ဝင္းလႈိင္ဦး
Today Myanmar
No comments:
Post a Comment