Sunday, August 16, 2015

လူေသေကာင္ မ်ား မပုပ္ေအာင္ စီမံရာတြင္ အသံုးျပဳသည့္ ကင္ဆာေအးဂ်င့္ ေဖာ္မလင္ ကို မုန္႔ဖတ္၊ ပဲျပား၊ ခ်က္ႏို႔ဆီ မ်ား၌ ေတြ႔ရွိရဟု ဆို









လူေသ မ်ားတြင္ မပုပ္ မသိုးေအာင္ စီမံသည့္ ေဖာ္မလင္ (formalene) ကို စားေသာက္ ကုန္မ်ားျဖစ္သည့္ မုန္႔ဟင္းခါး ဖတ္၊ မုန္႔တီ၊ နန္းႀကီး၊ ပဲျပား၊ ခ်က္ႏို႔ဆီ စသည္မ်ားတြင္ အသံုးျပဳမႈ မ်ားျပား လာသည္ ဟု ျမန္မာ ႏုိင္ငံ စားသံုး သူ ကာကြယ္ေရး အသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္ က News Watch ဂ်ာနယ္သို႔ ေျပာ ၾကားခဲ့သည္။ 

၎းမွ “မုန္႔ဟင္းခါး ဖတ္၊ မုန္႔တီ၊ နန္းႀကီးဖတ္၊ ပဲျပား တို႔၊ ခ်က္ႏုိ႔ဆီေတြ မွာ ၾကာရွည္ ခံေအာင္ ေဖာ္မလင္ သံုး လာတာ ေတာ္ေတာ္ေတြ႕လာရတယ္။ နယ္ၿမိဳ႕ေတြ မွာေရာ၊ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ေရာ ဒီ ကိစၥက ျပည္သူကို အသိေပး သင့္တယ္။ ေဖာ္မလင္ က ႐ိုးတြင္းခ်ဥ္ဆီ အထိ ကို ဒုကၡေပးတယ္”ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ယင္းကဲ့သို႔ ၾကာရွည္ခံေစမည့္ ေဖာ္မလင္ မ်ား အသံုးျပဳလာမႈေၾကာင့္ ဓာတ္သိ မုန္႔ဟင္းခါးဖို မ်ားမွ မုန္႔ဖတ္ မ်ား လက္ညႇစ္ မုန္႔ဖတ္ မ်ားသာ ေရြးခ်ယ္ စားသံုးသင့္သည္ ဟု အႀကံျပဳေျပာၾကား ခဲ့သည္။

“မုန္႔ဟင္းခါး ဆိုရင္ အရင္ က မနက္ ၀ယ္ၿပီး ညေနက် ရင္ ခ်ဥ္တယ္။ အခု က်ေတာ့ ႏွစ္ရက္၊ သံုးရက္ အထိ ကို မခ်ဥ္ဘူး။ ေဖာ္မလင္ က လူေသေကာင္ေတြ မပုပ္ မသိုးေအာင္ သံုးတဲ့ ေဆးပဲ။ အခု ဆရာတို႔ ဆိုရင္ ပဲျပား၊ ခ်က္ႏို႔ဆီ၊ မုန္႔ဟင္းခါး၊ မုန္႔တီ၊ နန္းႀကီးဖတ္ေတြ မစားေတာ့ဘူး။ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားကို သံုးေန တာေတြ႕ လို႔ပါ”ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။


 
ယင္း ကိစၥ မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ လည္း တိက်သည့္ေဖာ္ထုတ္မႈ မ်ား လုပ္ေဆာင္ သြားမည့္ အျပင္ အေရး ယူႏိုင္ သည့္ အပိုင္းမ်ား အထိေရာက္ရွိရန္ ေဆာင္ရြက္သြားမည္ ဟု ဆိုသည္။ “အစိုးရ ဘက္က စားသံုး သူ ေရးရာ ဦးစီး ဌာန က ပညာ ပဲေပးေနတယ္။ 

ဆရာတို႔ ဘက္ကေတာ့ ပညာေပးတဲ့ အဆင့္က မထိေရာက္ဘူး လို႔ ယူဆတယ္။ တိတိ က်က် ေဖာ္ ထုတ္ၿပီးေတာ့ ကိုင္တြယ္ဖို႔ လိုတယ္”ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ေဖာ္မလင္ အသံုးျပဳမႈ တြင္ ယင္း အစားအေသာက္ မ်ားတြင္ သာမက ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ား ၾကာရွည္ခံရန္ အသံုးျပဳမႈ တြင္က်ယ္ လာသည္ဟု ဆိုသည္။

“တခ်ဳိ႕ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာလည္း သံုးတယ္။ တေနရာ က တေနရာ ခရီးေ၀း သယ္တဲ့ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြမွာ လည္း ေဖာ္မလင္ သံုးတယ္။ ေဖာ္မလင္ သံုးမယ္ ဆိုရင္ ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္ ဆိုတဲ့ အဆိပ္ က ေရာဂါ မ်ဳိးစံုျဖစ္ေစၿပီး ကင္ဆာ လည္း ျဖစ္ေစတယ္”ဟု ေျပာၾကားခဲ့သည္။


Credit: ကိုခက္

No comments:

Post a Comment