Wednesday, January 21, 2015

ေ၇ခဲ ေသတၱာထဲ ထည္႔မစားသင္႔သည္႔ အစားအစာမ်ား



တခ်ဳိ႕ အစားအစာေတြ ကို က်န္းမာေရးေကာင္းေစတယ္ လုိ႔ ထင္မွတ္ၿပီး ေရခဲေသတၱာ ထဲမွာ သိမ္းဆည္းၿပီး စားသံုးေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တခ်ဳိ႕ အစာေတြဟာ သင္ ထင္သလုိ မဟုတ္ဘဲ က်န္းမာေရး အတြက္ အႏၲရာယ္ ရွိႏုိင္ပါတယ္။ 

ဒါေၾကာင့္ ေအာက္ပါ အစားအေသာက္ေတြ က အျမဲေန႔စဥ္ စားသံုး ရင္ အႏၲရာယ္ ရွိႏိုင္ တာေၾကာင့္ သင့္ အိမ္ ရွိ ေရခဲေသတၱာ ထဲ အျမဲ ထည့္မထားသင့္ ပါဘူး။ 

၁။ ႏို႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ ပစၥည္း 

 ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းမွာ ကယ္လ္စီယမ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အဓိ က စားသံုး သင့္တယ္ လုိ႔ လူ အမ်ားစုက ထင္ မွတ္ထားၾက ပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏုိင္ငံ မွာ မၾကာခင္ က ျပဳလုပ္ တဲ့ ေလ့လာမႈ အရ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းဟာ အ႐ုိး က်န္းမာေရး အတြက္ အသံုး မဝင္႐ံု မက ႏို႔ထြက္ ပစၥည္း မ်ားမ်ား အသံုးျပဳတာေၾကာင့္ အ႐ုိးပါးေရာဂါနဲ႔ ဆက္စပ္ေန တဲ့ အ႐ုိးက်ဳိးႏိုင္ေျခ ပိုျမင့္မားတယ္လို႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ 

 ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းေတြ ဟာ ခႏၶာကိုယ္ အတြင္း အက္စစ္ဓာတ္ျဖစ္ေစတာေၾကာင့္ လို႔ ဆုိပါတယ္။ အက္စစ္ ဓာတ္ျပယ္ ဖုိ ႔အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ က အ႐ုိး ထဲမွ ဆားေတြ ကို ဆြဲထုတ္ လုိက္ရ တာေၾကာင့္ အ႐ုိးေတြ အား နည္းသြား တယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။ 


ဒါ့အျပင္ လူအမ်ားစု ဟာ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းမွာ ပါဝင္တဲ့ Lactose ေခၚတဲ့ သၾကား တစ္မ်ဳိးနဲ႔ Casein ေခၚတဲ့ ပ႐ုိတင္း အမ်ဳိးအစား ကို ခံႏိုင္ရည္ နည္းၾကပါတယ္။ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္း မွာ ပါဝင္တဲ့ rGBH ေခၚ တဲ့ ေဟာ္မုန္း ဟာလည္း တခ်ဳိ႕ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္မားေစႏိုင္ပါတယ္။ 

၂။ ေမြးျမဴေရး ၾကက္ဥ 

 ေမြးျမဴေရး ၾကက္ဥေတြ မွာ ပဋိဇီဝေဆးဝါးေတြ ၊ ေဟာ္မုန္းေတြ၊ ပိုးသတ္ေဆးေတြ၊ ဆာမုိနဲလား နဲ႔ တျခား ဘက္တီးရီးယား ပုိးမႊားေတြ ပါဝင္တတ္ ပါတယ္။ အကယ္၍ ၾကက္ဥ စားေတာ့မယ္ ဆုိရင္ အိမ္ေမြးၾကက္ဥ နဲ႔ ၾသဂဲနစ္ နည္းပညာ နဲ႔ ေမြးျမဴ   ထားတဲ့ ၾကက္ဥေတြ ကို စားပါ။ 

၃။ မာဂ်ရင္းႏွင့္ ေထာပတ္  

မာဂ်ရင္း မွာ ထပ္ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြ နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ မလုိအပ္ တဲ့ တျခား ဓာတု ပစၥည္းေတြ အမ်ား အျပား ပါဝင္ ပါတယ္။ ေထာပတ္ မွာ တိရစၧာန္ မွ ရရွိတဲ့ ျပည့္ဝဆီေတြ အမ်ား အျပား ပါဝင္ တာေၾကာင့္ ႏွလံုး ကို ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။ ႏွစ္မ်ဳိး စလံုး မွ ကယ္လုိရီ အမ်ားအျပား ရရွိႏုိင္ၿပီး ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ ကိုလည္း ျမင့္မားေစႏုိင္ပါတယ္။ 

၄။ ေမ႐ုိးနိစ္ 

 ေမ႐ုိးနိစ္ မွာ မ်ဳိး႐ုိး ဗီဇ ျပဳျပင္ ထားတဲ့ ပဲပိစပ္ အဆီေတြ ပါဝင္ ပါတယ္။ သုေတသနျပဳလုပ္ခ်က္ အရ မ်ဳိး႐ုိး ဗီဇ ျပဳျပင္ ထားတဲ့ အစားအစာေတြ ဟာ ၿမံဳတာ၊ ေမြးကင္းစ ကေလး ေသဆံုးတာ တို႔နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတယ္ လုိ႔ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေမ႐ုိးနိစ္ ရဲ႕ သြင္ျပင္ သဏၭာန္ ဟာလည္း အဆီ အခဲ ပ်စ္ပ်စ္ေတြ နဲ႔ တူညီေနတာမို႔ အဆီ ပါဝင္မႈ မ်ားျပားေနမယ္ ဆိုတာ အမွန္အကန္ပါ။ 

ဒီ အစာေတြ စားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ မွာ အဆီ စုေဆာင္းမႈေတြ လည္း မ်ားျပားႏိုင္ ပါတယ္။ 

၅။ Ketchup (ေဆာ့စ္အမ်ဳိးမ်ဳိး) Ketchup ေတြ မွာ ဖ႐ုတုိ႔စ္ ပါဝင္မႈ မ်ားတဲ့ ေျပာင္းဖူး အခ်ဳိရည္ (High-frutose corn syrup, HFCS) နဲ႔ တျခား ဓာတုပစၥည္းေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ ပါတယ္။ သစ္သီးေတြ မွာ HFCS ဟာ အနည္း ငယ္ ပါဝင္ေပမယ့္ သူတုိ႔ မွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီ နဲ႔ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြပါ ပါဝင္တာမို႔ ခႏၶာကိုယ္တြင္း မွာ ဖ႐ုတုိ႔စ္ ကို ထိေရာက္စြာ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ပါတယ္။ 

HFCS ပါဝင္မႈ မ်ားျပားတဲ့ အစားအစာေတြကို မူ အသည္းမွ ေခ်ဖ်က္ႏုိင္စြမ္း အရမ္း  ခက္ခဲ သြားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အသည္း အဆီဖံုးတာ၊ ထ႐ုိင္ဂလစ္စ႐ုိက္ အဆင့္ ျမင့္မားတာ အစရွိတဲ့ ျပႆ      နာေတြအျပင္ ခႏၶာကိုယ္ မွ အစာ စားခ်င္စိတ္ကို အခ်က္ျပတဲ့ စနစ္ေတြပါ ပ်က္စီးေစႏိုင္ပါတယ္။ 

ဒါ့အျပင္ အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိေရာဂါ နဲ႔ Metabolic Syndrome ျဖစ္ႏိုင္ေျခ လည္း ျမင့္မား သြားပါတယ္။ 

၆။ စူပါမားကက္ ရွိ ဟင္းရြက္သုပ္ ရာတြင္ ထည့္ေသာ ပစၥည္း (Salad Dressings) 

 ဒီ Dressings ေတြ မွာ ဓာတု ပစၥည္းေတြ၊ တာရွည္ခံ ပစၥည္းေတြ၊ သၾကား၊ HFCS ၊ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းနဲ႔ မ်ဳိး႐ုိး ဗီဇျပဳၿပင္ ထားတဲ့ အစာေတြ ပါဝင္ ပါတယ္။ ရွာလကာရည္၊ သံလြင္ဆီ နဲ႔ ဟင္းခတ္ အေမြးအႀကိဳင္ေတြ ကို အသံုးျပဳၿပီး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ နဲ႔ သုပ္စားပါ။ 

၇။ အသားလႊာ 

အဆီ ပါဝင္မႈ နည္းတဲ့ အသားလႊာ မွာေတာင္ ပါဝင္တဲ့ ပစၥည္းေတြဟာ က်န္းမာေရး အတြက္ အႏၲရာယ္ မ်ား ပါ တယ္။ အသားလႊာေတြ ပါးစပ္ထဲ မွာ အလြယ္တကူ ေပ်ာ္ဝင္ သြားေစႏိုင္ဖုိ႔ ဆား၊သၾကားနဲ႔ ဓာတု ပစၥည္းေတြ ကို အသံုးျပဳရ လုိ႔ပါ။ တာရွည္ခံ ပစၥည္းနဲ႔ အေရာင္ဆုိး ပစၥည္းေတြ ကိုလည္း အသံုးျပဳထား ပါတယ္။ 

 ျပဳျပင္ ထားသည့္ အသားမ်ားႏွင့္ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ ဝက္အူေခ်ာင္း နဲ႔ ဝက္ေပါင္ေျခာက္ လုိမ်ဳိး ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစား အစာေတြဟာ က်န္းမာေရး အတြက္ အႏၲရာယ္ မ်ားပါတယ္။ ေလ့လာမႈ တစ္ခု အ ရ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစာေတြ စားတာေၾကာင့္ မုန္႔ခ်ဳိအိတ္ ကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္း ၆၇ ရာခုိင္ႏႈန္း ျမင့္ တက္ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ 

၈။ ဒိန္ခ်ဥ္ 

ဒိန္ခ်ဥ္ မွာ လူ႔ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ အက်ဳိး ရွိတယ္လုိ႔ လူအ မ်ား ထင္မွတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ ဟာ ပိုးသတ္ ထားတဲ့ ႏုိ႔ နဲ႔ ျပဳလုပ္ ထားတာျဖစ္ၿပီး သူ႔မွာ Lactose နဲ႔ Casein ေတြ အျပင္ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းမွာ ပါဝင္တဲ့ အရာေတြ အားလံုး ပါဝင္ပါတယ္။ 

၉။ တုိဟူး 

အသား ကို စားမယ့္ အစား တုိဟူး ကို စားမယ္ ဆုိရင္ က်န္းမာေရး အတြက္ အက်ဳိးေက်းဇူး ရႏုိင္တယ္လုိ႔ လူ အ မ်ား ထင္မွတ္ၾကပါတယ္။ တုိဟူး ဟာ ပဲပိစပ္ ထုတ္ကုန္ တစ္မ်ဳိးပါ။ အေမရိကန္ မွ ထုတ္လုပ္ တဲ့ ပဲပိစပ္ေတြ ရဲ႕ ၈၇ ရာခုိင္ႏႈန္း ဟာ မ်ဳိး႐ုိး ဗီဇ ျပဳျပင္ထားတယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ 

ဒါ့အျပင္ ပဲပိစပ္ ဟာ တခ်ဳိ႕ ကင္ဆာေရာဂါ၊သုိင္း႐ြိဳက္ေရာဂါ၊ ၿမံဳ တာ အပါအဝင္ က်န္းမာေရးျပႆ       နာတခ်ဳိ႕နဲ႔ ဆက္စပ္ေနပါတယ္။ ေကာက္ႏွံ တစ္ခုလံုး ပါဝင္စာေတြ စားေပး ရင္ အသားဓာတ္ ကို အမ်ားအျပား ရရွိႏုိင္ ပါတယ္။ 

၁၀။ ေဖ်ာ္ရည္ 

 ေဖ်ာ္ရည္ေတြ မွာ သၾကား အမ်ား အျပား ပါဝင္ ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အမွ်င္ ဓာတ္ အနည္းငယ္ သာ ပါဝင္ၿပီး ကယ္ လုိရီ အမ်ား အျပားလည္း ပါဝင္ တာမုိ႔ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ကို လည္း ျမင့္တက္ေစႏုိင္တဲ့ အျပင္ အစာစား ခ်င္စိတ္ ကိုလည္း ျဖစ္ေပၚေစႏုိင္ပါတယ္။ 

စူပါမားကက္ မွာ တင္ေရာင္း ထားတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္ေတြ ဟာ ပိုးသတ္ ထားတာေတြ ျဖစ္တာေၾကာင့္ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ အမ်ား အျပား ဆုံုး႐ႈံးၿပီးသား ျဖစ္ပါတယ္။ 

၁၁။ ေဆာ္ဒါ 

 ေဆာ္ဒါ ဟာ ခႏၶာကိုယ္ တြင္း အက္ဆစ္ဓာတ္ ကို ျဖစ္ေစတဲ့ အျပင္ သူ႔မွာ လည္း HFCS ေတြ အမ်ားအျပား ပါ ဝင္ ပါတယ္။ Diet ေဆာ္ဒါ မွာ ေဆးသၾကားေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အဲဒီႏွစ္မ်ဳိး စလံုးဟာ ကိုယ္ အေလး ခ်ိန္ ျပႆ         နာကို ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။ 

 ေရခဲေသတၱာ အတြင္း ထည့္သင့္ သည့္ အစား အစာမ်ား

အစိမ္း ရင့္ေရာင္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား - 
က်န္းမာေရး နဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ သစ္သီး ဝလံမ်ား -
 ၾသဂဲနစ္ သစ္သီးမ်ား -
 ရွလကာရည္ -
 ၾသဂဲနစ္ ၾကက္ဥ - 
ဗာဒံေစ့ -
 ေထာပတ္သီး - 
ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး - 
လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ အသားမ်ား 

http://soneseeyar.ning.com/profiles/blog/show?id=6523429%3ABlogPost%3A102129&xgs=1&xg_source=msg_share_post (မွ ျပန္လည္မွ်ေ၀သည္) 

From... လူဗိုလ္ဟူသည္



No comments:

Post a Comment