ေသြးႏွင့္ တစ္သွ်ဴး မ်ား ထဲတြင္ ယူရစ္ အက္စစ္ မ်ားလြန္းေသာေၾကာင့္
အဆစ္ အျမစ္ေရာင္ရမ္း သည့္ေရာဂါ (Gout) ျဖစ္လာ သည္။ အဆစ္အ ျမစ္ မ်ား တြင္
ယူရစ္ အက္စစ္ မ်ား အနည္ ထိုင္ၿပီး ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္လာ သည္။ ယင္း အက္စစ္ မ်ားသည္
ေက်ာက္က ပ္ မ်ားထဲတြင္လည္း အနည္ ထုိင္ႏုိင္ၿပီး ေက်ာက္ကပ္ တြင္
ေက်ာက္ တည္လာႏုိင္သည္။
ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္ေစ သည့္ ယူရစ္ အက္စစ္ျမင့္မား မႈ ျဖစ္ေစေသာ အဓိက အေၾကာင္းရင္း သုံးမ်ဳိး မွာ ဓာတု ပစၥည္း ပါ၀င္မႈ မ်ား သည့္ အစားအစာမ်ား စားျခင္း၊ မ်ဳိး႐ုိး လုိက္ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ျဖစ္ႏုိင္ၿပီး မည္သည့္ အေၾကာင္း ရင္းေၾကာင့္ဟု မသိ ရဘဲ ခႏၶာကိုယ္ က ယူရစ္ အက္စစ္ ထုတ္ လုပ္မႈ ျမင့္ မားျခင္းႏွင့္ ေက်ာက္ ကပ္မ်ား က လုံေလာက္ေသာ ယူရ စ္ အက္စစ္ မ်ားကို မစြန္႔ပစ္ျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္သည္။
ေနာက္တစ္ ခ်က္မွာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ အဆာ ငတ္ျခင္းႏွင့္ အရက္ အလြန္အကြၽံ ေသာက္ သုံးျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါ ကုသ သည့္ ေဆး တစ္မ်ဳိးေၾကာင့္ လည္း ျဖစ္ႏုိင္သည္။
အ၀ လြန္ျခင္းႏွင့္ ႐ုတ္တရက္ကုိယ္အေလးခ်ိန္ တိုးလာျခင္းေၾကာင့္ ယူရစ္ အက္စစ္ ထုတ္လုပ္ မႈ ျမင့္မား လာႏုိင္ သည္။ အခ်ဳိ႕ေသာ ပုဂၢိဳလ္မ်ား တြင္ ေဂါက္ေရာဂါ မွာ ယင္း အခ်က္ မ်ား စုေပါင္း ၍ ျဖစ္တတ္ၿပီး မိသားစု တြင္ ေဂါက္ေရာဂါ ရာဇ၀င္ ရွိသူမ်ားမွာ ယင္းေရာဂါျဖစ္ပြားႏုိင္ဖြယ္ပိုမ်ားသည္။
ေဂါက္ေရာဂါ ရွင္ ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္း မွာ အသက္ (၄၀)ေက်ာ္ အမ်ဳိးသား မ်ားျဖစ္သည္။ ငယ္ရြယ္ေသာ အမ်ဳိး သမီးမ်ား ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္ျခင္း မွာ ျဖစ္ေတာင့္ျဖစ္ခဲျဖစ္ၿပီး ေသြးဆုံးၿပီးႏွစ္ မ်ားစြာၾကာၿပီးမွသာ အမ်ဳိး သမီးမ်ား ေဂါက္ေရာဂါ ျဖစ္ေလ့ရွိသည္။
ေဂါက္ေရာဂါ ၏ ပထမဆုံး ေရာဂါ လကၡဏာ မွာ အဆစ္ တစ္ခုတည္း သာ နာက်င္ေလ့ ရွိၿပီး တစ္ခါ တစ္ရံ တြင္ ဒူး၊ ေျခခ်င္း၀တ္၊ လက္ေကာက္၀တ္၊ ေျခေခ်ာင္း (သို႔မဟုတ္) လက္ေခ်ာင္းမ်ား ရွိ အဆစ္ မ်ားကို ထိခိုက္ တတ္သည္။
ေဂါက္ေရာဂါ ခံစားေနရ ပါက အဆစ္မ်ား နီရဲေရာင္ရမ္း ကာ အထိ မခံႏုိင္ျဖစ္လာသည္။ ေဆးကုသ မႈ မခံယူ ပါ က ေဂါက္ေရာဂါေၾကာင့္ ရက္ေပါင္း မ်ားစြာ နာက်င္မႈေ၀ဒနာ ခံစားရႏုိင္သည္။ သို႔ေသာ္ ပထမဆုံး ၂၄ နာရီ မွ ၃၆ နာရီ အတြင္း အျပင္း ထန္ဆုံး ခံစားရမည္ ျဖစ္သည္။
ေဂါက္ေရာဂါ ကို ကာကြယ္ ရန္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီေသာ အစားအေသာက္မ်ား စားပါ။ အရက္ မေသာက္ ပါႏွင့္ အထူး သျဖင့္ အရက္ အလြန္ အကြၽံ မေသာက္ ပါႏွင့္ ေရဓာတ္ မခန္းေျခာက္ေစႏွင့္၊ အ၀လြန္ေန ပါက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ပစ္ပါ။
ျဖစ္ႏုိင္လွ်င္ ဆီးရႊင္ေစေသာေဆး မ်ား (Water Pill) ေသာက္ သုံးျခင္းေရွာင္ပါ။ ေဂါက္ေရာဂါရွင္ အမ်ားစု မွာ အစားေရွာင္ လွ်င္ ေရာဂါ အတြက္ မ်ားစြာ အေထာက္အကူ မျဖစ္ေသာ္လည္း ေဂါက္ေရာဂါ ကို ျပင္း ထန္ေစ မည့္ အစား အစာ မ်ားကို ေရွာင္ရွား သင့္သည္။
-Prevention
From...7Daydaily
ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္ေစ သည့္ ယူရစ္ အက္စစ္ျမင့္မား မႈ ျဖစ္ေစေသာ အဓိက အေၾကာင္းရင္း သုံးမ်ဳိး မွာ ဓာတု ပစၥည္း ပါ၀င္မႈ မ်ား သည့္ အစားအစာမ်ား စားျခင္း၊ မ်ဳိး႐ုိး လုိက္ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ျဖစ္ႏုိင္ၿပီး မည္သည့္ အေၾကာင္း ရင္းေၾကာင့္ဟု မသိ ရဘဲ ခႏၶာကိုယ္ က ယူရစ္ အက္စစ္ ထုတ္ လုပ္မႈ ျမင့္ မားျခင္းႏွင့္ ေက်ာက္ ကပ္မ်ား က လုံေလာက္ေသာ ယူရ စ္ အက္စစ္ မ်ားကို မစြန္႔ပစ္ျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္သည္။
ေနာက္တစ္ ခ်က္မွာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ အဆာ ငတ္ျခင္းႏွင့္ အရက္ အလြန္အကြၽံ ေသာက္ သုံးျခင္း တို႔ေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါ ကုသ သည့္ ေဆး တစ္မ်ဳိးေၾကာင့္ လည္း ျဖစ္ႏုိင္သည္။
အ၀ လြန္ျခင္းႏွင့္ ႐ုတ္တရက္ကုိယ္အေလးခ်ိန္ တိုးလာျခင္းေၾကာင့္ ယူရစ္ အက္စစ္ ထုတ္လုပ္ မႈ ျမင့္မား လာႏုိင္ သည္။ အခ်ဳိ႕ေသာ ပုဂၢိဳလ္မ်ား တြင္ ေဂါက္ေရာဂါ မွာ ယင္း အခ်က္ မ်ား စုေပါင္း ၍ ျဖစ္တတ္ၿပီး မိသားစု တြင္ ေဂါက္ေရာဂါ ရာဇ၀င္ ရွိသူမ်ားမွာ ယင္းေရာဂါျဖစ္ပြားႏုိင္ဖြယ္ပိုမ်ားသည္။
ေဂါက္ေရာဂါ ရွင္ ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္း မွာ အသက္ (၄၀)ေက်ာ္ အမ်ဳိးသား မ်ားျဖစ္သည္။ ငယ္ရြယ္ေသာ အမ်ဳိး သမီးမ်ား ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္ျခင္း မွာ ျဖစ္ေတာင့္ျဖစ္ခဲျဖစ္ၿပီး ေသြးဆုံးၿပီးႏွစ္ မ်ားစြာၾကာၿပီးမွသာ အမ်ဳိး သမီးမ်ား ေဂါက္ေရာဂါ ျဖစ္ေလ့ရွိသည္။
ေဂါက္ေရာဂါ ၏ ပထမဆုံး ေရာဂါ လကၡဏာ မွာ အဆစ္ တစ္ခုတည္း သာ နာက်င္ေလ့ ရွိၿပီး တစ္ခါ တစ္ရံ တြင္ ဒူး၊ ေျခခ်င္း၀တ္၊ လက္ေကာက္၀တ္၊ ေျခေခ်ာင္း (သို႔မဟုတ္) လက္ေခ်ာင္းမ်ား ရွိ အဆစ္ မ်ားကို ထိခိုက္ တတ္သည္။
ေဂါက္ေရာဂါ ခံစားေနရ ပါက အဆစ္မ်ား နီရဲေရာင္ရမ္း ကာ အထိ မခံႏုိင္ျဖစ္လာသည္။ ေဆးကုသ မႈ မခံယူ ပါ က ေဂါက္ေရာဂါေၾကာင့္ ရက္ေပါင္း မ်ားစြာ နာက်င္မႈေ၀ဒနာ ခံစားရႏုိင္သည္။ သို႔ေသာ္ ပထမဆုံး ၂၄ နာရီ မွ ၃၆ နာရီ အတြင္း အျပင္း ထန္ဆုံး ခံစားရမည္ ျဖစ္သည္။
ေဂါက္ေရာဂါ ကို ကာကြယ္ ရန္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီေသာ အစားအေသာက္မ်ား စားပါ။ အရက္ မေသာက္ ပါႏွင့္ အထူး သျဖင့္ အရက္ အလြန္ အကြၽံ မေသာက္ ပါႏွင့္ ေရဓာတ္ မခန္းေျခာက္ေစႏွင့္၊ အ၀လြန္ေန ပါက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ပစ္ပါ။
ျဖစ္ႏုိင္လွ်င္ ဆီးရႊင္ေစေသာေဆး မ်ား (Water Pill) ေသာက္ သုံးျခင္းေရွာင္ပါ။ ေဂါက္ေရာဂါရွင္ အမ်ားစု မွာ အစားေရွာင္ လွ်င္ ေရာဂါ အတြက္ မ်ားစြာ အေထာက္အကူ မျဖစ္ေသာ္လည္း ေဂါက္ေရာဂါ ကို ျပင္း ထန္ေစ မည့္ အစား အစာ မ်ားကို ေရွာင္ရွား သင့္သည္။
-Prevention
From...7Daydaily
No comments:
Post a Comment