ေဂၚရခါးသီး ကိုျမန္မာနိုင္ငံမွာ ေစ်းသက္သက္ သာသာနဲ႕ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
ရွမ္းျပည္မွာ ဆိုရင္ ေဆာင္းရာသီမွာ မျမင္ခ်င္မွ အဆုံး ေတာင္ပုံရာပုံနဲ႕ ေပါမ်ားလွပါတယ္။ ရွမ္းျပည္မွာေတာ့ (sugar ) ဆူကာသီးလုိ႕ ေခၚပါတယ္။ အိမ္တိုင္းမွာ လုိုလုိ စင္တင္ျပီး စိုက္ထားၾကပါတယ္။ စားခ်င္တဲ့ အခ်ိန္မွ သြားခူးစားၾကမ်ိဳးပါ။
ဒါေၾကာင့္ ပိုလတ္ဆတ္ျပီး ပိုအာဟာရျပည့္တဲ့ ဆူကာသီးေတြကို စားရတာေပ့ါ။ စီးပြား ျဖစ္စိုက္ပ်ိဳးၾကတဲ့ စိုက္ခင္းေတြ ဆိုတာကလည္း တေမွ်ာ္ တေခၚ မ်က္စိတစ္ဆုံးပဲမို႕ တစ္နိုင္ငံလုံး ကိုေတာင္ ေရာင္းခ် နိုင္ေလာက္ေအာင္ ကို ျဖစ္ထြန္းေအာင္ျမင္ေနတာပါ ။
တျခားေနရာေဒသေတြမွာလည္း ေဂၚရခါးသီး မထြက္ေပမယ့္ လူတိုင္း ၀ယ္ယူ စားသုံး နိုင္ေလာက္ေအာင္ ကို ေစ်းသက္သာမယ္ ေပါမ်ားမယ္ ဆိုတာ ေသခ်ာပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီ ေဂၚရခါးသီးက က်န္းမာေရးကို ဘယ္ေလာက္အေထာက္အကူ ျဖစ္လဲ ဆိုတာေတာ့ သတိထားမိတဲ့ သူရွားပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေဂၚရခါးသီးနဲ႕ လူသားေတြရဲ႕ က်န္းမာေရး ပတ္သက္တဲ့ အခ်က္ေတြကို ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။
ေဂၚရခါးသီးမွာ လူသားေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျဖစ္ေစတတ္တဲ့ သဘာ၀ ကစီဓါတ္ ၊ ဗီတာ မင္ စီ ၊ အမိုင္နိုအက္ဆစ္နဲ႕ ဗီတာမင္ ဘီ အုပ္စုတို႕ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာနဲ႕ ဆိုဒီယမ္ တို႕ လုံး၀ မပါရွိပါဘူး ။ ဒါ့အျပင္ ေဂၚရခါးသီးဟာ ကယ္လုိရီနည္းပါးျပီး အမွ်င္ဓါတ္ တုိ႕ စုေ၀းရာ အရင္း အျမစ္ လည္းျဖစ္ပါေသးတယ္။
(၁) ေဂၚရခါးသီးမွာ ပါရွိတဲ့ ေဖာလစ္ဓါတ္ဟာ ေသြးထဲရွိ ဆဲလ္မ်ားနဲ႕ DNA ဖြဲ႕စည္း တည္ေဆာက္မႈ တို႕ကို အက်ိဳးျဖစ္ထြန္း ေစနိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေလာင္းေတြနဲ႕ ကိုယ္၀န္ရွိခါစ မိခင္ေလာင္း မ်ားဟာ ေဂၚရခါးသီးကို အလုံအေလာက္ စားေပးျခင္းျဖင့္ ေမြးဖြား လာမယ့္ ရင္ေသြးငယ္မ်ားအတြက္ အာရုံေၾကာ နဲ႕ ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါေ၀ဒနာမ်ားကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္ ။
(၂) ေဂၚရခါးသီးဟာ ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မႈနည္းပါးသျဖင့္ ကိုယ္ခႏၶာ အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္း လုိသူမ်ား အတြက္ အထူးပင္ သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္ ။
(၃) ေဂၚရခါးသီးမွာ Poly-phenolic ဓါတ္တိုးဆန္႕က်င္ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္တဲ့အတြက္ ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ားကို ဟန္႕ တားကာကြယ္ ေပးနိုင္ျခင္းနဲ႕ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကိုလည္း ထိန္းသိမ္း ေပးတာကိုေတြ႕ရပါတယ္ ။
(၄) ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လုိအပ္တဲ့ ပရိုတင္းနဲ႕ ခြန္အားမ်ားကို လုံေလာက္စြာရရွိေစနိုင္ဖို႕ အတြက္လည္း မဂၢနိစ္ဓါတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ေဂၚရခါးသီးကို စားေပးသင့္ပါတယ္ ။
(၅)ေဂၚရခါးသီးမွာ အမွ်င္ဓါတ္ ေပါၾကြယ္၀လုိ႕ အူသိမ္၊ အူမတို႕စြမ္းရည္ကို ျမွင့္တင္ ေပးတာေၾကာင့္ ၀မ္း ခ်ဳပ္ျခင္းေဘးမွလည္း ကင္းေ၀းေစနိုင္ပါ လိမ့္မယ္ ။
(၆) ေဂၚရခါးသီးကိုမွန္မွန္ စားသုံးေပးျခင္းအားျဖင့္ အရိုးပါးေရာဂါ၊ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ၊ စိတ္က် ေရာ ဂါေ၀ဒနာ မ်ားကို ကာကြယ္တားဆီးေပး ပါတယ္ ။
(၇) နာတာရွည္ အိပ္မေပ်ာ္သူမ်ားအတြက္ အထူးပင္သင့္ေလ်ာ္ျပီး ပင္ပန္း ႏြမ္းနယ္မႈ မ်ားကိုလည္း ေလ်ာ့ပါး သက္သာေစပါတယ္ ။
(၈) ေဂၚရခါးသီးမွာ ဗီတာမင္ B6 ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ မွတ္ဥာဏ္စြမ္းရည္ကိုလည္း တိုးတက္ျမင့္မား လာေစ ပါတယ္ ။
(၉) ေဂၚရခါးသီးဟာ ဆဲလ္မ်ား ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ေပးနုိင္ပါတယ္ ။
(၁၀) သြားဖုံးက်န္းမာေရး ၊ သြားက်န္းမာေရး၊ ခံတြင္းအပူေလာင္ျခင္း ၊ အဆုတ္က်န္းမာေရး နဲ႕ ေက်ာရိုး က်န္းမာေရးတို႕ကိုလည္း တိုးတက္ေကာင္း မြန္ေစပါတယ္ ။
(၁၁) ေဂၚရခါးသီးဟာ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုျမွင့္တင္ေပးနိုင္တဲ့ အတြက္ မၾကာခဏ ျဖစ္တတ္တဲ့ အပူဖ်ား ၊အေအးမိ ဖ်ားေရာဂါမ်ားကို ၾကိဳတင္ကာ ကြယ္ေပးနုိင္ပါတယ္ ။
(၁၂) ေဂၚရခါးသီးထဲမွာ ေကာ့ပါးဓါတ္ ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ သိုင္းရြိဳက္ေရာဂါေ၀ဒနာသည္မ်ား စားသုံးေပးသင့္ပါတယ္ ။
(၁၃) ေဂၚရခါးသီးထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဇင့္ဓါတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ အေရျပားထဲမွ အဆီထြက္ျခင္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးနိုင္ တဲ့ အတြက္ မ်က္ႏွာနဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ေပၚရွိ ၀က္ျခံမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္း သက္သာ ေစနိုင္ပါတယ္ ။
(၁၄) ေဂၚရခါးသီးထဲမွာ မဂၢနီဆီယမ္ဓါတ္လည္းပါရွိျခင္းေၾကာင့္ မွန္မွန္စားသုံးေပးျခင္းျဖင့္ ေျခသလုံး ၾကြက္သားမ်ား ၾကြက္တက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးနိုင္ တာလည္းေတြ႕ရပါတယ္ ။
ေဂၚရခါးသီး သာမက ေဂၚရခါးရြက္၊ ေဂၚရခါးညြန္႕ တို႕ဟာလည္း အလြန္ ေဆးဘက္ ၀င္လွပါ တယ္ ။ ေဂၚရခါး ရြက္ ၊ ေဂၚရခါးညြန္႕တို႕ကို အရြက္စိမ္းျဖစ္ေစ၊ အေျခာက္ခံျပီး ျဖစ္ေစ ေရေႏြးၾကမ္း (အခါးရည္) အျဖစ္ မွန္မွန္ ေသာက္သုံး သြားပါက ေသြးတိုး က်ေစျခင္း၊ ေသြးေၾကာ မၾကီးမ်ား ပိတ္ဆို႕ တင္းမာမႈ ကို ေျဖေလ်ာ့ေစနိုင္ျခင္း၊ ဆီးရႊင္ေစျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ ထဲရွိ ဆီးေက်ာက္မ်ားကို က်ေစျခင္း စသျဖင့္ ေဆး စြမ္း ထက္လွတာကို ေတြ႕ရပါတယ္ ။
ဒါေၾကာင့္ ေစ်းႏႈန္းသက္သာ၊ က်န္းမာေရး ကိုလည္း အေထာက္အကူျပဳျပီး ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးလည္း ကင္းလွတဲ့ ေဂၚရခါးသီးကို အရြယ္သုံးပါးမေရြး စားသုံးသင့္တဲ့ အေၾကာင္း အားလုံး သက္ရွည္က်န္းမာေစဖို႕ ဆုေတာင္းရင္း ေမတၱာပို႔သ လိုက္ပါတယ္။
Written by အာယု
Myawady News မွ ကူးယူေဖၚၿပသည္.
No comments:
Post a Comment