Wednesday, October 12, 2016

အစာ အဆိပ္မသင့္ေစဖို႔




(၁) ေဘးကင္း တဲ့ အသား ကိုေရြးပါ
စူပါ မားကက္မွာ အသား ၀ယ္လွ်င္ ေရခဲေသတၱာ ေအာက္ဆင့္ က အသား ကို ေရြးပါ။ အေပၚဆင့္ရွိ အသားမ်ားသည္ ေအးသင့္ သေလာက္ မေအးဘဲ ျဖစ္တတ္သည္။


(၂) က်က်နန သိမ္းပါ
လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ အသားမ်ားကို ေရခဲေသတၱာ အေအးခန္း (refrigerator)တြင္ ႏွစ္ရက္အထိ ထားႏိုင္ သည္။ အခဲခန္း (freezer) တြင္ လေပါင္း မ်ားစြာ အထားခံ သည္။ အေအးခန္း (refrigerator) တြင္ ၄၀ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ ရွိသင့္ၿပီး အခဲခန္း (freezer) တြင္ သုညဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္္ ရွိသင့္သည္။


(၃) က်က်နန ေရခဲေဖ်ာ္ပါ 
ေအးခဲ ထားသည့္ အသား ကို ေရထဲ ထည့္စိမ္၍ ေရခဲေပ်ာ္ေအာင္ ထားပါ။ မီးဖိုစင္ တြင္ အတိုင္းသား တင္၍ ေရခဲေပ်ာ္ေအာင္ ထားျခင္းသည္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ပြားလာေစသည္။


(၄) ေဆးေၾကာ သန္႔စင္ပါ
အသားကိုင္မည့္ လက္ကို ေဆးေၾကာ သန္႔စင္ပါ။ စဥ့္ႏွီတံုး၊ ပန္းကန္၊ ဓား၊ ဒယ္အိုး မွန္သမွ်ကို ေဆးေၾကာပါ။ ပန္းကန္ေဆးစင္(sink) ကို ေဆးေၾကာပါ။





(၅) အပူခ်ိန္ မွန္မွန္ခ်က္ပါ
ၾကက္သား ကို (၁၆၅) ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္ မွာ ခ်က္ပါ။ ၀က္သားႏွင့္ အမဲသား ကို (၁၄၅) ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္၊ ငါးကို (၁၄၅) ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္ မွာ ခ်က္ပါ။


(၆) မုန္႔ ဖုတ္ထားသည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ား ကို သတိထားပါ
ၾကက္ဥ ေပါင္မုန္႔၊ ကြတ္ကီး စသည့္ အသင့္စား ထုတ္ကုန္မ်ားကို မစားပါႏွင့္။ ၄င္းတို႔တြင္ ပါသည့္ ၾကက္ဥသည္ မက်က္လွ်င္ျဖစ္ေစ၊ အထားၾကာလွ်င္ ျဖစ္ေစ ဘက္တီးရီးယား ၀င္တတ္သည္။



Credit to Health Update Journal




No comments:

Post a Comment