
(၁) မ်ိဳးရိုးဗီဇျပဳျပင္ ထားတဲ့သစ္သီး၀လံ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား သဘာ၀နည္းျဖင့္စိုက္ပ်ိဳးထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ နဲ ့သစ္သီး၀လံတို ့ကို ေစ်းကြက္အတြင္းေရာက္ရွိဖို ့ရာ သင့္တင့္တဲ့ကာလ တခုေစာင့္ဆိုင္းရပါတယ္။
သို ့ေသာ္ နည္း ပညာမ်ားတိုးတက္ေခတ္မီလာတဲ့အမ်ွ ၀ိသမေလာဘသားမ်ားဟာအပင္ၾကီးထြား မႈ ျမန္ဆန္ရင့္ မွည့့္ျပီး ေငြျမန္ုျမန္ေပ ေရာင္း ခ်နိုင္ေရးအတြက္ GMO(ေခၚ)သဘာ၀လြန္ စိုက္ပ်ိဳး နည္းေတြ သံုး၍ ေဆးထိုး-ေဆးျဖန္း -ေဆးအုပ္ျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ေနၾကပါတယ္။
အခြံဖယ္၍ စားသုံးရေသာ အခြံမာသီး မ်ားက ျပႆ နာ သိပ္ မရွိေသာ္လဲ၊ ဥပမာ အခြံပါ ၀ါးစား ရတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္၊ စပ်စ္၊ စေတာ္ဘယ္ရီ မ်ားနဲ ့ ပဲသီး အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေဂၚဖီထုပ္ အပါအ၀င္ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္ အားလံုး ကို ေရစင္စင္မ ေဆးေၾကာ ဘဲစားသံုးမိပါက၊ ဓာတုေဆး၀ါးေတြ ရဲ ့ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးအျဖစ္ အစာအဆိပ္သင့္ရံုသာမက ကင္ဆာေရာ ဂါေတြ ပါ ျဖစ္ လာေစနိုင္ပါတယ္။
(၂) တာရွည္ ခံေအာင္ျပဳျပင္ထားတဲ့ အသားမ်ား ၾကက္အူေခ်ာင္း/၀က္အူေခ်ာင္းေတြ၊ အသား လံုး/အသားျပား/အသားေျခာက္ေတြ၊ Hot Dog ေတြမွာ အသားကို တာရွည္ခံေစ ဖို ့အတြက္ ဆိုဒီယမ္ႏိုက္ထရိတ္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား ထဲ့သြင္းထားတာေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳး ျဖစ္ေစ သလို၊ ကင္ဆာေ၀ ဒနာသည္မ်ား စားသံုးမိျခင္းကလည္း ကင္ဆာအဖုအက်ိတ္ေတြကို လွ်င္ျမန္ စြာ ၾကီးထြားျပန္ ့ႏွံ ့လာေစနိုင္ပါတယ္။
(၃)မိုက္ကရိုေ၀့ဖ္မီးဖိုနဲ ့ေဖာက္ထားတဲ့ ေျပာင္းဖူး ေပါက္ေပါက္္မ်ား။ ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ေတြ
က အရသာရွိ၍ စားလို ့ေကာင္းတာမွန္ေသာ္လဲ အလြန္အကြ်ံစားမိတဲ့အခါ မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္မီးခိုးေငြ ့ နဲ ့ ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ တို ့ဓာတ္ျပဳျခင္းေၾကာင့္ ထြက္ရွိလာတဲ့ perfluorooctanoic နဲ ့ diacetyl ဓာတ္မ်ားက အဆုပ္ကင္ဆာ ျဖစ္ေစပါ တယ္။
ဒါ့ျပင္ မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္ အပူဓာတ္စီးေနတ့ဲ ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္(ပူပ)ူေတြကို ပလပ္စတစ္ နဲ ့လုပ္ ထားတဲ့ အိတ္(သို ့မ ဟုတ္) ပန္းကန္ခြက္ေတြထဲ ထဲ့စားျခင္းက ပန္ကရိယ ကင္ဆာ ျဖစ္ လာနိုင္ ပါတယ္။
(၄) သစ္သီးေျခာက္မ်ား။ ပန္းသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ စပ်စ္ စတဲ့ သစ္သီးေျခာက္ စားသံုးျခင္းက က်မၼာေရးကို ေကာင္း က်ိဳးျပဳေစတယ္ လို ့လူသားအားလံုးက ယံုၾကည္ေနၾကပါတယ္။ သင့္တင့္ မွွ်တတဲ့ပမာ စားေသာက္ျခင္းက က်မၼာေရး ကိုေကာင္းက်ိဳးေပးေသာ္ လည္း၊လြန္က်ဴးစြာ စား ေသာက္ မိရင္ေတာ့သစ္သီးေျခာက္ေတြမွာသံုး ထားေသာ ႏြမ္း ေၿခာက္ ေဆး မ်ား၊ အခ်ိဳ- အငံဓာတ္မ်ားက လူကိုေဘးျဖစ္ေစပါ တယ္။
ဒါ့ျပင္က်မၼာေရးသုေတသီမ်ား ရဲ ့ေလ့လာ စမ္းစစ္ခ်က္ မ်ားအရ၊ ေစ်းကြက္ထဲ မွာေရာက္ႏွင့္ေနျပီးေသာ ထိုသစ္ သီးေျခာက္ ေတြ၏ ၉၈%ထဲမွာ ကင္ဆာေရာဂါကိုျဖစ္ေစနိုင္တဲ့ အစြန္းအထင္းခြ်တ္ေဆးေတြ နဲ ့ပိုးသတ္ေဆးေတြ ပါရွိေနတယ္လို ့ဆိုပါတယ္။
(၅) ဆိုဒါ အခ်ိဳရည္မ်ား။ ဆိုဒါ အခ်ိဳရည္ေတြကို အရသာေကာင္းေစဖို ့အတြက္ အခ်ိဳဓာတ္ေတြ သာမက၊ အေရာင္ လွေစဖို ့အတြက္ အေရာင္ဆိုးေဆးမ်ား သံုးထားပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အျမွဳပ္ ထေစ ဖို ့အတြက္ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ ဓာတ္ေငြ ့ေတြ ထဲ့သြင္းထားတာေၾကာင့္ ထိုဓာတ္ေပါင္းစု က လူ ့ခႏၶာကိုယ္ကိုယ္တြင္း ကလီဆာမ်ားကို အက္ဆစ္ ဓာတ္ျပဳျပီး ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ တိုးပြား လာေစနိုင္ပါတယ္။
(၆) ေဆးသၾကားခဲမ်ား။ စူးခရို ့စ္(ေခၚ)သၾကားအစားထိုး ေဆးသၾကားခဲမ်ား/အခ်ိဳမႈန္ ့မ်ား ႏွင့္ သဘာ၀ကိုဆန္ ့က်င္ ၍ ဓာတုပစၥည္းေတြျဖင့္ေျပာင္းလဲ ကာ ဟင္းခတ္မႈန္ ့ျပဳလုပ္ထားၾကေသာ (ၾကက္-၀က္-ဟင္းရြက္)အမႈန္ ့ခ်ိဳခ်ိဳမ်ား က ေသြးတိ္ုး၊ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါမ်ားသာမက၊ ကိုယ္ ၀န္ေဆာင္ မ်ားကို သားေလ်ာေစတဲ့အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳး တို ့ကိုပါ ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။
(၇)ဂ်ံဳမႈန္ ့ျဖဴဆြတ္ဆြတ္မ်ား။သဘာ၀ဂ်ံဳမႈန္ ့ေတြကိုဓာတုခြ်တ္ေဆးေတြသံုး၍ ျဖဴဆြတ္ေအာင္ ျပဳျပင္
ထားျခင္းေၾကာင့္ ၊ ဂ်ံဳထဲရွိ ကစီဓာတ္ေတြ နဲ ့ glycemic ဓာတ္ေတြ ေျပာင္းလဲေဖာက္ျပန္သြားကာ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏမ်ား တိုးပြား လာျပီးေတာ့၊ ကင္ဆာအက်ိတ္အဖုေတြကို လွ်င္လွ်င္ျ မန္ျမန္ျပန္ ့ပြားေစပါတယ္။
(၈) ကန္ေမြး ငါးမ်ား။ သဘာ၀နဲ ့ဆန္ ့က်င္၍ ေမြးျမဴေသာ ငါး/ပုစြန္ကန္မ်ား ကို ေရစင္စင္ မေဆးေၾကာဘဲ အစိမ္းစား မိတဲ့အခါ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစပါ တယ္။ အေၾကာင္းရင္း ကေတာ့ ေမြး ကန္ထဲမွ ေရ(PH ပမာဏ) နဲ ့ေရအေပါ့ အငန္ ဓာတ္ေတြကို သဘာ၀ေရ အတိုင္းရရွိေအာင္ အသံုးျပဳထားတဲ့ ေရသန္ ့ေဆးအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား၊ ငါး/ပုစြန္ၾကီး ထြားေဆးနဲ ့အေၾကးခြံမာေဆးေတြရဲ ့ေဘးထြက္ဆိုး က်ိဳးမ်ားေၾကာင့္ ပါဘဲ။
(၉) ျပဳျပင္ထားတဲ့ အဆီတုမ်ား မာဂ်ရင္း၊ ေထာပတ္တု နဲ ့ ကရင္မ္တို ့လို ဟိုက္ျဒိဳဂ်င္ ဓာတ္သံုး ၍ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အဆီ တုမ်ားက လူ ့ခႏၵာကိုယ္တြင္းရွိ ဆဲလ္ အေျမွးပါးမ်ား ဖဲြ ့စည္းတည္ေဆာက္ မႈကို ကေမာက္ကမျဖစ္ေစကာ၊ ကင္ဆာဆဲလ္အျဖစ္ ဦးတည္လာပါေတာ့တယ္။
(၁၀) ဖန္တီးထားတဲ့ သၾကားမႈန္ ့ျဖဴဆြတ္ဆြတ္မ်ား။ ဥပမာ ၾကံျဖင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ သၾကားမ်ားက လူကိုေဘးဥပါသ္ မျဖစ္ေစပါဘူး။ သို ့ေသာ္ ဖရူးတို ့စ္(ေခၚ) ခ်ိဳေအာင္ဖန္တီးထားတဲ့ သၾကား မႈန္ ့ျဖဴဆြတ္ဆြတ္ေတြ က ေသြးထဲမွ သၾကား ဓာတ္ကို ခ်က္ခ်င္းဆိုသလိုျမင့္မားလာေစကာ၊ ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကိုလည္း ၾကီးထြားလာေစပါတယ္။
သုေတသီမ်ား၏ ေလ့လာစမ္းစစ္ခ်က္မ်ားအရ၊ ေစ်းႏႈန္းသက္သာတဲ့ ဖရူးတို ့စ္သၾကားျဖဴဆြတ္ ဆြတ္ ေတြျဖင့္ ျပဳ လုပ္ထားေသာ ကြတ္ကီး၊ ကိတ္၊ ဒိုးနတ္၊ သစ္သီးေျခာက္၊ အခ်ိဳရည္မ်ိဳးစံု စသည္ တို ့က ကင္ဆာျဖစ္ လာေအာင္ ေစ့ေဆာ္ေပး တယ္လို ့ ဆိုပါတယ္။
3-02-2014 ေန ့ထုတ္ ေၾကးမံုသတင္းစာ (စာမ်က္ႏွာ ၁၃) မွာပါ တဲ့ေဆာင္းပါးေလး ပါ။
FB မိတ္ေဆြမ်ား က်မၼာေ၇းဗဟုသုတရေစဖို ့အတြက္ ေစတနာ မ်ားစြာျဖင့္.မွ်ေ၀လိုက္ ရပါ တယ္ရွင္။ (ေဆာင္းပါးရွင္....ေပါက္ေပါက္)
<<လူသားပီသစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္းမ်ိဳး မျပဳလုပ္ၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံပါသည္ >>
(ေပါက္ေပါက္….မွ်ေ၀သည္) (မွီျငမ္း….Daily Health Tips) -- promise.pauk (ရိုးသားမႈသည္တခါတရံ၌ရံႈးနိမ့္ေစတတ္၏။သို ့ေသာ္တစ္သက္လံုးကားလိပ္ျပာလံုေစေတာ့၏။)
From... MyanmarDaily.net
No comments:
Post a Comment