Friday, May 13, 2016

လမ္းေပ်ာ္ေလးေတြ တက္လွမ္းႏိုင္မယ့္ ဘ၀ေျခလွမ္း တစ္ခု



မီးအ၀ါေရာင္ ခပ္မ်ားမ်ား အသံုးျပဳထားသည့္ အခန္းေလး ထဲတြင္ စားပြဲခံု ရွစ္ခံုခန္႔ က အက်အနေနရာ ယူ ထားသည္။ စားေသာက္ဆိုင္ တစ္ဆိုင္ အေနျဖင့္ က်ယ္က်ယ္၀န္း၀န္း မရွိလွေသာ္လည္း သက္ေသာင့္ သက္ သာႏွင့္ လြတ္လပ္ေသာ ခံစားမႈ ကို ထို အခန္းငယ္ေလးက ဖန္တီးေပးထား၏။ 

ပန္းေရာင္ႏွင့္ အ၀ါေရာင္ သုတ္ထားေသာ ဆိုင္ အတြင္းပိုင္း နံရံ မ်ားတြင္ ေနရာလပ္ မက်န္ေအာင္ ပန္းခ်ီ ကားမ်ား ခ်ိတ္ဆြဲ အလွဆင္ ထားျခင္းက အျမင္ကို ထူးေစသလို ဒီ႔ထက္ ထူးျခားသည္က စားေသာက္ ဆိုင္ေလး ၏ က်ယ္ျပန္႔ေသာ ရည္ရြယ္ခ်က္ ပင္ျဖစ္သည္။

ဆိပ္ကမ္းသာ လမ္းေအာက္ ဘေလာက္တြ င္တည္ရွိသည့္  LinkAge  အမည္ ရွိ ဆိုင္ေလးမွာ အစား အေသာက္ႏွင့္ ပန္းခ်ီျပခန္း တြဲစပ္ ဖြင့္လွစ္ ထားျခင္း ျဖစ္သည္။ စားေသာက္ဆိုင္ ဟုေခၚေသာ္လည္း "Training Restaurant" စား ေသာက္ဆိုင္ သင္တန္းေက်ာင္း ဟု တံဆိပ္တပ္ ခ်ိတ္ဆြဲထား၏။ ဒါက LinkAge ၏ ကြဲျပားေသာ ရည္ရြယ္ခ်က္ႏွင့္ တစ္မူ ထူးျခားမႈ။

LinkAge တြင္ အလုပ္ခန္႔ ထားသူမ်ား က လမ္းမေပၚ အခ်ိန္ ကုန္ေနတတ္သည့္ လမ္းေပ်ာ္ ကေလးမ်ား (Street Children) ပင္။ ၎ တို႔ကို ဖိတ္ေခၚၿပီး စား ေသာက္ဆိုင္ တြင္ အလုပ္ခန္႔၏။ သင္တန္းေပး၏။ ထုိ႔ ေၾကာင့္ လည္း စားေသာက္ဆိုင္ သင္တန္းေက်ာင္းဟု ေခါင္းစဥ္တပ္ထားျခင္းပင္ ျဖစ္သည္။ 

ဆိုင္ထဲ ၀င္လိုက္သည္ႏွင့္ သန္႔ျပန္႔ေသာ     အျပင္အဆင္ ေအာက္တြင္ ေတြ႕ရမည့္ ဧည့္ႀကိဳ၊ စားပြဲထိုးႏွင့္ ခ်က္ျပဳတ္ေနသည့္ စားဖိုမွဴး က အစ အားလံုး လိုလိုမွာ လမ္းမမ်ား ထက္ရွိ   စားေသာက္လုပ္ငန္း တြင္ ေရ ရွည္ေပ်ာ္ေမြ႕ မည့္ လမ္းေပ်ာ္ ကေလးမ်ား ကို စု စည္းထားျခင္းျဖစ္သည္။


ပံုမွန္ အားျဖင့္ LinkAge တြင္ ကေလးသံုး၊ ေလးေယာက္ခန္ ႔ရွိ ေနတတ္သည္။ တစ္ခါ တစ္ရံ လည္း ခုနစ္ေယာက္၊ ရွစ္ေယာက္ ျဖင့္ စားေသာက္ဆိုင္ စားပြဲမ်ား ထက္ပင္ စားပြဲထိုး က ပိုမ်ားေန တတ္ျပန္၏။ 


မ်ားေသာ အားျဖင့္ အသက္ (၁၀) ႏွစ္မွ (၁၉) ႏွစ္ အထိ အရြယ္ မ်ားပင္။ ၎တို႔ အားလံုးမွာ လမ္းေပၚမွ လူငယ္ မ်ား၊ မိဘ မဲ့ ေဂဟာ၊ ငွက္ေအာ္စမ္း လူငယ္ျပဳ ျပင္ေရး သင္တန္းေက်ာင္းႏွင့္ World Vision မွ ကေလးမ်ား ပါ၀င္ သည္။ အားလံုး က ငယ္ဘ၀ ကို လမ္းမမ်ားေပၚတြင္ အဖုအထစ္ တို႔ျဖင့္ ျဖတ္သန္း ခဲ့ဖူး သူေတြ ခ်ည္း။

LinkAge သို႔ ေရာက္လာ သည္ႏွင့္ အခ်က္အျပဳတ္ႏွင့္ စား ေသာက္ဆိုင္လုပ္ငန္းမ်ားကို သင္ ၾကားေပးၿပီး စာလည္း သင္ေပး၏။ ဆိုင္သို႔ ေရာက္လာၿပီးခါ မွ အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ လုပ္ငန္း ကို စိတ္ မ၀င္စား၊ ေက်ာင္းစာ သာ သင္ခ်င္သူ ကေလးမ်ားကို ဆိုင္၏ ၀င္ေငြျဖင့္ ေက်ာင္းစရိတ္ မွ အစ စားစရိတ္ အဆံုး တာ၀န္ယူေပး သည္ဟု ဆိုသည္။

LinkAge ၏ လမ္းေပ်ာ္ က ေလးမ်ား အတြက္ စားေသာက္ ဆိုင္ သင္တန္းေက်ာင္း ကို ၂၀၁၁ မတ္လ က စတင္ ခဲ့ျခင္းျဖစ္ၿပီး ကေမၻာဒီးယား ကိုေရာက္စဥ္က ထို ကဲ့သို႔ လမ္းေပ်ာ္ကေလးမ်ားႏွင့္ ဖြဲ႕စည္းထားသည့္ စားေသာက္ ဆိုင္ကို ျမင္ေတြ႕ခဲ့ၿပီး LinkAge အတြက္ စိတ္ကူးရခဲ့သည္ဟု စတင္တည္ေထာင္သူ မခင္ႏွစ္ သစ္ဦး က ဆိုသည္။

လက္ရွိတြင္မူ   LinkAge ၏ အဓိကစားဖိုမွဴးတစ္ဦးျဖစ္သည့္ ကိုရဲထက္ဦး ကပင္ ဦးေဆာင္ လုပ္ကိုင္ေနၿပီး LinkAge သည္ ခမ္းခမ္းနားနား ဖြင့္ထားျခင္း မဟုတ္ေသာ္လည္း သက္ေသာင့္ သက္သာ ရွိမႈႏွင့္ အစား အေသာက္ ကို လြတ္လပ္စြာ တည္ခင္း စားေသာက္ႏိုင္မႈ တို႔တြင္ အမွတ္ျပည့္ရႏုိင္ေသာ ဆိုင္ငယ္ျဖစ္ ကာ   ႏုိင္ငံျခားသား ခရီးသည္မ်ား စိတ္၀င္ တစ္စား လာေရာက္ၾကသည္ဟု သိရသည္။

ဆိုင္ေလးကေသးငယ္သည္ ဆိုေသာ္လည္း အေမရိကန္ သံ႐ုံး ၏ အသိအမွတ္ျပဳ လက္မွတ္ႏွင့္ ဂ်ာမနီမွ Trip Advisor ဆုကို လည္း ရရွိထား၏။

ဆိုင္ဖြင့္ခ်ိန္  နံနက္ ၁၁ နာရီ မွ ေန႔လယ္ ၂ နာရီ၊ ညေန ၆ နာရီ မွ ည ၉ နာရီခြဲ အထိျဖစ္ၿပီး ေန႔ လယ္ ၂ နာရီ မွ ညေန ၆ နာရီ အထိ  LinkAge က ကေလးမ်ား အား အခ်က္အျပဳတ္ႏွင့္ စားဖို လုပ္ငန္း ႏွင့္ ပတ္သက္သည့္ ဘာသာ စကားမ်ားႏွင့္ အျခား စာမ်ားကို မခင္ႏွစ္သစ္ဦးႏွင့္ ကိုရဲထက္ဦး တို႔ က သင္ၾကားေပးသည္။

ငါးႏွစ္တာ အတြင္း LinkAge က စားေသာက္ဆိုင္ လုပ္ငန္းႏွင့္ စားဖိုေဆာင္ နယ္ပယ္တြင္ ကြၽမ္းက်င္စြာ လုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္ႏိုင္သူမ်ား ကိုလည္း ေမြးထုတ္ေပးႏိုင္ခဲ့သည္ ဟု ကိုရဲထက္ဦး က ဆို သည္။ လက္ရွိတြင္ LinkAge မွ သင္ၾကားေပးခဲ့သူ ငါးဦးခန္႔ မွာ ကိုယ္ပိုင္ လုပ္ငန္းခြင္ တြင္ လုပ္ ကိုင္ေနၾကၿပီး န၀မတန္းေက်ာင္း သား သံုးေယာက္ ကိုလည္း ဆိုင္ ၀င္ေငြျဖင့္ ေက်ာင္းစရိတ္၊ စား စရိတ္ အစအ ဆံုးေထာက္ပံ့ေပး ေနသည္ ဟု ဆို သည္။

လမ္းေပၚတြင္ ၾကမ္းတမ္း ေသာ ဘ၀ ကို ရင္ဆိုင္ခဲ့ ရသည့္ လမ္းေပ်ာ္ ကေလးမ်ားကို Waiter Cap စားပြဲထိုး ဦးထုပ္ေပးေဆာင္း ၍ ဧည့္သည္ မ်ားႏွင့္ ဆက္ဆံေစ ျခင္းသည္ လြယ္ကူေသာ အလုပ္ တစ္ခု မဟုတ္ေပ။ ဂ်စ္တီး ဂ်စ္ကန္ ႏွင့္ ဂ႐ုမစိုက္ဟန္ ရွိသည့္ လူငယ္ သဘာ၀ ကို ျပဳျပင္ ယူရျခင္းမွာ LinkAge ၏ ၎အတြက္ အေတြ႕အႀကံဳ တစ္ခုျဖစ္ေၾကာင္း ကိုရဲထက္ဦး က ထပ္၍ ေျပာသည္။

‘‘ကေလး ေလးေတြ လမ္းေပၚ ကေန ေရာက္ေရာက္ လာခ်င္း တုန္းက ဧည့္သည္ေတြ က သေဘာက်လို႔ စတယ္၊ ေနာက္တယ္။ ကေလးေတြ က မႀကိဳက္လို႔ ျပန္ ေအာ္တာတို႔၊ ေဆာင့္တာေအာင့္ တာေတြလည္း ရွိခဲ့ဖူးတယ္’’ဟု ၎က ျပန္၍ေျပာျပသည္။ က ေလးမ်ား အား သင္တန္းေပး ၍ ဆိုင္ အတြင္း အလုပ္ခန္႔ ထားျခင္း ေၾကာင့္ အရြယ္ မေရာက္သူမ်ား အား ခိုင္းေစသည္ဟု ထင္ျမင္ၾက မည့္အေပၚလည္း LinkAge က စည္းကမ္းခ်က္ မ်ားျဖင့္ ကာကြယ္ ထားသည္ဟု ဆိုသည္။

LinkAge က လမ္းေပ်ာ္ က ေလးမ်ား အတြက္ လံုၿခံဳေသာ ခိုလႈံရာ အျပင္ အခြင့္အလမ္း တစ္ခု ကို ေပး ထားေသာ္ျငား အခ်ဳိ႕ ကေတာ့ LinkAge တြင္ မေပ်ာ္ပိုက္ႏိုင္ၾက။ အခ်ဳိ႕ ကလည္း စားဖိုပညာ ကို စိတ္မ၀င္ စားေသာေၾကာင့္ လမ္းမ မ်ား ေပၚသို႔ ျပန္ေရာက္ သြားတတ္ သည္။ အခ်ဳိ႕ ကလည္း အရင္လမ္း မေပၚမွ အေပါင္းအသင္း မ်ားႏွင့္ သာ ျပန္လည္ေနလိုသူမ်ား ရွိ သည္။

ထို႔ေၾကာင့္ LinkAge ဆိုင္ ေလးတြင္ ကေလးအေရ အတြက္ က ပံုမွန္ မရွိတတ္။ ဆိုင္တြင္ လာ လုပ္ေနေသာ လမ္းေပ်ာ္ ကေလး မ်ား အတြက္ စာသင္ေပး၊ အခ်က္ အျပဳတ္ သင္ၾကားေပးသည့္ အ ျပင္ လကုန္လွ်င္ လုပ္ အားႏွင့္ ဧည့္သည္ မ်ားကေပးေသာ Tips Money အလိုက္ ခြဲေ၀၍ ေပးေသး သည္။ 

က်န္ ပိုေငြႏွင့္ ဆိုင္ကို ပံုမွန္ လည္ပတ္သည္။ တစ္ခါ တစ္ရံ အိတ္စိုက္ ရသည္လည္း ရွိတတ္ေၾကာင္း ကိုရဲထက္ဦး က ေျပာသည္။

ဆိုင္၏ ၀န္ထမ္း တစ္ဦး ျဖစ္သည့္ အသက္ (၁၁)ႏွစ္ အရြယ္ ေလးျဖဴ   သည္ ဆိုင္ကိုေရာက္သည္ မွာ ငါးလ သာရွိေသာ္လည္း အေျခခံ အဂၤလိပ္စကားေျပာႏွင့္ စားပြဲ ထိုးသည့္ အလုပ္ ကို ေကာင္းမြန္ စြာလုပ္တတ္ေန သည္။ ေလးျဖဴ   မွာ အသက္ (၉) ႏွစ္ အရြယ္ က လမ္းမေပၚေလွ်ာက္သြားေနရင္း အဖမ္းခံခဲ့ ရၿပီး ေနာက္ ဆံုးတြင္ World Vision ၏ အစီအစဥ္ျဖင့္ LinkAge သို႔ ေရာက္ရွိလာျခင္း ျဖစ္သည္။ 

စည္ပင္ ၀န္ထမ္း မိခင္ႏွင့္ အတူေနၿပီး အိမ္ကို တစ္ပတ္တစ္ခါ ခန္႔ျပန္ေလ့ ရွိကာ LinkAge မွာ ပင္ စားဖို အလုပ္ တစ္ဖက္လုပ္ ကိုင္ရင္း ေက်ာင္းတက္မည္ ဟု ေျပာၾကားသည္။

သနပ္ခါး ပါးကြက္က်ားႏွင့္ ေလးျဖဴ  ၏ “Sir These are Available” ဟု အသံေလးကို စား သံုးသူ အမ်ားစု သေဘာက်ၾက သည္ဟု ဆိုသည္။

LinkAge ဆိုင္ေလးတြင္ အ ေနာက္တိုင္း အစားအစာ၊ တ႐ုတ္စာႏွင့္ ျမန္မာ အစားအေသာက္ တို႔ အျပင္ အဓိက Menu ၃၀ ေက်ာ္ ရွိ ၿပီး တစ္ႏွစ္ တစ္ခါ Menu ခ်ိန္းေပးေလ့ ရွိသည္။ ကိုရီးယား စကားပံု တစ္ခုတြင္ ‘‘လမ္းေပၚက စားဖိုမွဴးေတြ ဟာ အေတာ္ဆံုးပဲ’’ဟု အဓိပၸာယ္ ရေသာ စကားပံုတစ္ခုရွိသည္။ 

ဆိုလိုသည္က လမ္းေပၚမွ အစားအစာ ခ်က္ျပဳတ္သူမ်ား မွာ ႀကံဖန္ႏိုင္စြမ္းႏွင့္ ဟင္း အမည္စံု လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ ကို ခ်က္ျပဳတ္ႏုိင္သည္။ ႀကံဳႀကိဳက္သည္ႏွင့္ အလိုက္ အဆင္ေျပခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္သည့္ အတြက္ ဆိုင္ မ်ားမွ အစားအေသာက္ ခ်က္ျပဳတ္သူ မ်ားထက္ ပိုသာသည္ ဟု ဆိုလိုရင္း ျဖစ္သည္။ 

LinkAge ႏွင့္ ဆိုလိုရင္း သိပ္ မဆိုင္လွေသာ္လည္း ဆိုင္ အတြင္းေရာက္သည့္ အခါတြင္ေတာ့ ထို စကားပံု ကို ေျပးျမင္မိ၏။  လမ္းမေပၚ မွ စားဖိုမွဴး မ်ား သည္ Link-Age ၏ ျပယုဂ္ တစ္ခု ျဖစ္ေနေသာေၾကာင့္ပင္။


‘‘အျပင္သြားတိုင္း ကမ္းနား တို႔၊ ဘူတာ တို႔မွာ အခ်က္ အျပဳတ္ လုပ္ငန္း စိတ္၀င္စားတဲ့ ကေလး ေတြကို လိုက္ေမးျမန္းၾကည့္ တယ္။ စိတ္၀င္ စားရင္ ဖိတ္ေခၚ တယ္။ ကေလးေတြ အလုပ္ကို စိတ္၀င္စားၿပီး လုပ္ခ်င္ ကိုင္ခ်င္ ရင္ ေျမေတာင္ေျမႇာက္ၿပီး သင္ ၾကားေပးသြားမယ္’’ဟု စားဖိုမွဴး ကိုရဲထက္ဦး က ဆိုပါသည္။


 http://www.7daydaily.com/story/64754


No comments:

Post a Comment