ပိတ္ဆို႔ေနေသာ ေသြးလြတ္ေၾကာမ်ား၊ ေသြး အတြင္းရွိ အဆီ မ်ား၊ အသက္ရႈ လမ္းေၾကာင္း ကူးစက္ေရာဂါ မ်ားႏွင္႔ အေအးမိျခင္း တို႔ကုိ ေပ်ာက္ကင္း သက္သာေစရန္ အတြက္ သဘာဝ အသီးအႏွံ မ်ားကုိ အသံုးျပဳ ၍ ေသာက္သံုးျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။
ယင္း နည္းကုိ ဂ်ာမဏီနိုင္ငံ တြင္ လက္ခံ သံုးစြဲၾကတယ္ လို႔ ဆိုပါတယ္။ မိမိ
အနီးနားတြင္ ရွိေသာ ေန႔စဥ္ ထိေတြ႔ေနရ သည္႔ အစားအေသာက္ ၃မ်ိဳး ကုိ
ေရာစပ္ လိုက္ျခင္းျဖင္႔ က်န္းမာေရး အတြက္ အလြန္တန္ဖိုး ရွိတဲ႔ အရာျဖစ္လာ ပါတယ္။
အဲဒီေဖ်ာ္ရည္ မွာ လူအမ်ား သိထားၿပီးျဖစ္တဲ႔ သံပရိုသီး၊ ခ်င္း(ဂ်င္း)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ေရ တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ဒီ သဘာဝ ေဆးေဖ်ာ္ရည္ ကုိ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင္႔ ရရွိနိုင္တဲ႔ အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ား ကေတာ႔ ထူးျခား စံုလင္ မ်ားျပား လွပါတယ္။
အထူး အေလးေပး သံုးစြဲနိုင္တာ ကေတာ႔ ေသြးလြတ္ေၾကာ မ်ား ဆို႔ပိတ္ျခင္း ကုိ ကာကြယ္ျခင္းႏွင္႔ ကုသျခင္း တို႔မွာ အသံုးျပဳနိုင္သည္။
ထို႔ျပင္ အသက္ရႈ လမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ကူးစက္မႈ မ်ားႏွင္႔ အေအးပတ္ျခင္း မ်ားကို ကုသျခင္းႏွင္႔ ကာ ကြယ္ေပးနိုင္ျခင္း၊ ကုိယ္ခံ စြမ္းအား စနစ္ကုိ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ အသဲႏွင္႔ အသဲ အင္ဇိုင္း မ်ား တိုးတက္ေကာင္းမြန္ သန္႔ရွင္းေအာင္ျပဳလုပ္ေပး ရာတြင္ အခန္း၊ က႑ တခုမွ ပါဝင္ေဆာင္ ရြက္ေပးျခင္း ၊ ေသြး လွည္႔ပတ္မႈ ျမွင္႔တင္ေပးနိုင္ျခင္းႏွင္႔ အေထြေထြ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ျခင္းတို႔ကုိ ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါသည္။
ေသြးလွည္႔ပတ္မႈ စနစ္ႏွင္႔ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား၊ ႏွလံုးႏွင္႔ ပက္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားနိုင္ျခင္း ကုိလည္း ေလွ်ာ႔ခ်ေပးနိုင္ပါသည္။
ပါဝင္ ပစၥည္းမ်ား ကေတာ႔........
ေရသန္႔ ၂ လီတာ
သံပရိုသီး ၄ လံုး အခြံႏြာရန္ မလို။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄လံုး (၄ မြာ မဟုတ္ပါ၊)
ခ်င္းတက္ ၄ ဆင္တီမီတာ ခန္႔ တို႔ လို အပ္ပါတယ္။
သံပရိုသီး ကုိ ေရေဆး ၍ ထက္ျခမ္း ခြဲပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားကုိ အခြံႏြာပါ။ ၿပီးလွ်င္ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ သံပရိုသီး အားလံုးကုိ ေမႊစက္ထဲ ထဲ႔ ၍ ေမႊပါ။
ထိုေမြထားၿပီးသား အေရာအေႏွာ ကုိ ဒန္အိုး တခုခု တြင္ ေရ ၂ လီတာနွင္႔ အတူ ထဲ႔ ၍ ဆူလာသည္ အထိ က်ိဳ ခ်က္ပါ။
ဆူလာသည္နွင္႔ တျပိဳင္နက္ က်ိဳခ်က္ျခင္း ကုိ ရပ္တန္႔ လိုက္ၿပီး အေအးခံပါ။ ၿပီးလွ်င္ အစိတ္အက်ဲ အေနေတာ္ ရွိေသာ စစ္စရာ တခုခုႏွင္႔ စစ္လိုက္ၿပီး ေလလံု ဗူးမ်ား အတြင္း ထဲ႔သြင္း ထား၍ ေရခဲေသတၱာ တြင္း သိမ္းၿပီး ေသာက္သံုးနိုင္ပါတယ္။
ယင္း က်ိဳခ်က္ ထားေသာ ေဖ်ာ္ရည္ ကုိ ေန႔စဥ္ ၁ ဖန္ခြက္ (250-300ML) အစာမစားမွီ အနည္းဆံုး ၂ နာရီေစာ ၍ ေသာ္ လည္းေကာင္း အစာအိမ္ တြင္း အစာမရွိေသာ အခ်ိန္ နံနက္ေစာေစာ တြင္ ေသာ္ လည္းေကာင္း ေသာက္ သံုးနိုင္ပါသည္။
မေသာက္မွီ ပုလင္း၊ ဗူးေအာက္တြင္ အနယ္ထိုင္ေနေသာ သံပရိုႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားပါ ပါဝင္ေစရန္ အတြက္ ေသခ်ာ စြာ လႈပ္ၿပီးမွ ေသာက္သံုးပါ။
အလြယ္တကူ နဲ႔ ထိေရာက္တဲ႔ေဆးမို႔ ကုိယ္တိုင္ေသာက္သံုး ေနရာ ကေန ျပန္လည္ ေဝငွ လိုက္ရပါတယ္။
ဆက္စပ္ေသာ ပုိ႔စ္ အေဟာင္းမ်ား ဖတ္ရန္။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ စတြင္ ပ်ိဳ႕အန္ လိုျခင္း (Morning Sickness) အတြက္ သဘာဝေဆး (http://wp.me/p4XsLz-5b)
ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ (http://wp.me/p4XsLz-4X)
ကင္ဆာ အတြက္ ေဂၚဖီထုပ္ ေဖ်ာ္ရည္ (http://wp.me/p4XsLz-4e)
ရင္သားႏွင္႔ အေရျပား ကင္ဆာ အတြက္ ေဖ်ာ္ရည္ (http://wp.me/p4XsLz-4i)
ကင္ဆာ မ်ိဳးစံု ကုိ ကာကြယ္ေပးမဲ႔ ေဖ်ာ္ရည္ (http://wp.me/p4XsLz-4g)
မာလကာသီး/ရြက္ ၏ အသံုးဝင္ပံုမ်ား (http://wp.me/p4XsLz-5W)
ဝင္းလႈိင္ဦး https://www.facebook.com/winn.h.oo www.winnhlaingoo.wordpress.com
ပုိ႔စ္ မ်ားကုိ လြတ္လပ္စြာ ကူးယူေဝငွနိုင္ပါသည္။
ေက်းဇူးျပဳ၍ အမည္ႏွင္႔ ေပ႔ခ်္နာမည္ ကုိ ခ်န္လွပ္ ထားျခင္း မျပဳလုပ္ ပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံ အပ္ပါသည္။
အဲဒီေဖ်ာ္ရည္ မွာ လူအမ်ား သိထားၿပီးျဖစ္တဲ႔ သံပရိုသီး၊ ခ်င္း(ဂ်င္း)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏွင္႔ ေရ တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။
ဒီ သဘာဝ ေဆးေဖ်ာ္ရည္ ကုိ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင္႔ ရရွိနိုင္တဲ႔ အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ား ကေတာ႔ ထူးျခား စံုလင္ မ်ားျပား လွပါတယ္။
အထူး အေလးေပး သံုးစြဲနိုင္တာ ကေတာ႔ ေသြးလြတ္ေၾကာ မ်ား ဆို႔ပိတ္ျခင္း ကုိ ကာကြယ္ျခင္းႏွင္႔ ကုသျခင္း တို႔မွာ အသံုးျပဳနိုင္သည္။
ထို႔ျပင္ အသက္ရႈ လမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ကူးစက္မႈ မ်ားႏွင္႔ အေအးပတ္ျခင္း မ်ားကို ကုသျခင္းႏွင္႔ ကာ ကြယ္ေပးနိုင္ျခင္း၊ ကုိယ္ခံ စြမ္းအား စနစ္ကုိ တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ အသဲႏွင္႔ အသဲ အင္ဇိုင္း မ်ား တိုးတက္ေကာင္းမြန္ သန္႔ရွင္းေအာင္ျပဳလုပ္ေပး ရာတြင္ အခန္း၊ က႑ တခုမွ ပါဝင္ေဆာင္ ရြက္ေပးျခင္း ၊ ေသြး လွည္႔ပတ္မႈ ျမွင္႔တင္ေပးနိုင္ျခင္းႏွင္႔ အေထြေထြ ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္ျခင္းတို႔ကုိ ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါသည္။
ေသြးလွည္႔ပတ္မႈ စနစ္ႏွင္႔ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား၊ ႏွလံုးႏွင္႔ ပက္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားနိုင္ျခင္း ကုိလည္း ေလွ်ာ႔ခ်ေပးနိုင္ပါသည္။
ပါဝင္ ပစၥည္းမ်ား ကေတာ႔........
ေရသန္႔ ၂ လီတာ
သံပရိုသီး ၄ လံုး အခြံႏြာရန္ မလို။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၄လံုး (၄ မြာ မဟုတ္ပါ၊)
ခ်င္းတက္ ၄ ဆင္တီမီတာ ခန္႔ တို႔ လို အပ္ပါတယ္။
သံပရိုသီး ကုိ ေရေဆး ၍ ထက္ျခမ္း ခြဲပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားကုိ အခြံႏြာပါ။ ၿပီးလွ်င္ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏွင္႔ သံပရိုသီး အားလံုးကုိ ေမႊစက္ထဲ ထဲ႔ ၍ ေမႊပါ။
ထိုေမြထားၿပီးသား အေရာအေႏွာ ကုိ ဒန္အိုး တခုခု တြင္ ေရ ၂ လီတာနွင္႔ အတူ ထဲ႔ ၍ ဆူလာသည္ အထိ က်ိဳ ခ်က္ပါ။
ဆူလာသည္နွင္႔ တျပိဳင္နက္ က်ိဳခ်က္ျခင္း ကုိ ရပ္တန္႔ လိုက္ၿပီး အေအးခံပါ။ ၿပီးလွ်င္ အစိတ္အက်ဲ အေနေတာ္ ရွိေသာ စစ္စရာ တခုခုႏွင္႔ စစ္လိုက္ၿပီး ေလလံု ဗူးမ်ား အတြင္း ထဲ႔သြင္း ထား၍ ေရခဲေသတၱာ တြင္း သိမ္းၿပီး ေသာက္သံုးနိုင္ပါတယ္။
ယင္း က်ိဳခ်က္ ထားေသာ ေဖ်ာ္ရည္ ကုိ ေန႔စဥ္ ၁ ဖန္ခြက္ (250-300ML) အစာမစားမွီ အနည္းဆံုး ၂ နာရီေစာ ၍ ေသာ္ လည္းေကာင္း အစာအိမ္ တြင္း အစာမရွိေသာ အခ်ိန္ နံနက္ေစာေစာ တြင္ ေသာ္ လည္းေကာင္း ေသာက္ သံုးနိုင္ပါသည္။
မေသာက္မွီ ပုလင္း၊ ဗူးေအာက္တြင္ အနယ္ထိုင္ေနေသာ သံပရိုႏွင္႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားပါ ပါဝင္ေစရန္ အတြက္ ေသခ်ာ စြာ လႈပ္ၿပီးမွ ေသာက္သံုးပါ။
အလြယ္တကူ နဲ႔ ထိေရာက္တဲ႔ေဆးမို႔ ကုိယ္တိုင္ေသာက္သံုး ေနရာ ကေန ျပန္လည္ ေဝငွ လိုက္ရပါတယ္။
ဆက္စပ္ေသာ ပုိ႔စ္ အေဟာင္းမ်ား ဖတ္ရန္။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ စတြင္ ပ်ိဳ႕အန္ လိုျခင္း (Morning Sickness) အတြက္ သဘာဝေဆး (http://wp.me/p4XsLz-5b)
ၾကက္ဟင္းခါးသီး အရည္ (http://wp.me/p4XsLz-4X)
ကင္ဆာ အတြက္ ေဂၚဖီထုပ္ ေဖ်ာ္ရည္ (http://wp.me/p4XsLz-4e)
ရင္သားႏွင္႔ အေရျပား ကင္ဆာ အတြက္ ေဖ်ာ္ရည္ (http://wp.me/p4XsLz-4i)
ကင္ဆာ မ်ိဳးစံု ကုိ ကာကြယ္ေပးမဲ႔ ေဖ်ာ္ရည္ (http://wp.me/p4XsLz-4g)
မာလကာသီး/ရြက္ ၏ အသံုးဝင္ပံုမ်ား (http://wp.me/p4XsLz-5W)
ဝင္းလႈိင္ဦး https://www.facebook.com/winn.h.oo www.winnhlaingoo.wordpress.com
ပုိ႔စ္ မ်ားကုိ လြတ္လပ္စြာ ကူးယူေဝငွနိုင္ပါသည္။
ေက်းဇူးျပဳ၍ အမည္ႏွင္႔ ေပ႔ခ်္နာမည္ ကုိ ခ်န္လွပ္ ထားျခင္း မျပဳလုပ္ ပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံ အပ္ပါသည္။
No comments:
Post a Comment