ျမန္မာျပည္ တြင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔ျခင္း ေရာဂါ တျဖည္းျဖည္း အျဖစ္မ်ား လာပါသည္။ ၄င္းေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးေသာ လူနာ မ်ားကို ေတြ႕ရွိလာပါသည္။
ေအာက္ပါ အစားအစာ မ်ားသည္ ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔ျခင္း ကို ကာကြယ္ေပးေသာ စားေသာက္ ဖြယ္ရာ မ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း သိရွိရပါသည္။
(က) င႐ုတ္သီးမႈန္႔
သန္႔ရွင္းေသာ၊ လတ္ဆတ္ေသာ င႐ုတ္သီး ေျခာက္မႈန္႔မ်ားသည္ ေသြးေၾကာ ပိတ္ဆို႔မႈကို တားဆီးေပးသျဖင့္ အလြန္ ထိေရာက္ေသာ အစားအစာ ျဖစ္သည္။
မႊန္စပ္ေသာ ေလးညႇင္းသည္ ေသြးေၾကာအတြင္း ပ်စ္ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈကို ေကာင္းစြာ တား ဆီး ေပးေၾကာင္း သိ ရသည္။ ေလးညႇင္းမႈန္႔သည္ အက္စပရင္ထက္ ပိုမို ေကာင္းမြန္သည္။
(ဂ) သစ္သီး ဝလံ၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္
၄င္းတုိ႔ တြင္ ဗီတာမင္စီ ဓာတ္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္တုိ႔ ၾကြယ္ဝသျဖင့္ ေသြးေၾကာပ်စ္ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈကို ကာကြယ္ရာတြင္ အေထာက္အကူ ျပဳသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ သင့္တင့္မွ်တစြာ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ထိေရာက္စြာ အက်ဳိးခံစားခြင့္ ရရွိႏုိင္သည္။
ဖုိက္ဘရီႏိုဂ်င္ (ေခၚ) ေသြးခဲမႈ ကို က်ဆင္းေစ သျဖင့္ သစ္သီး ဝလံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကို မ်ားမ်ား စားသံုး ေပးရပါမည္။ အထူး သျဖင့္ သက္သတ္လြတ္ စားသံုးသူမ်ားတြင္ အထိ ေရာက္ ဆံုးျဖစ္ သည္။
(ဃ) ၾကက္သြန္ျဖဴ
ေသြးခဲေစျခင္းကို တုိက္ဖ်က္ ရာတြင္ အားေကာင္းေသာ စားေသာက္ ဖြယ္ရာ ျဖစ္ သည္။ ေသြးေၾကာ အတြင္း ပ်စ္ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈ အႏၲရာယ္ကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာ ကြယ္ ေပးႏုိင္ သည္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ အစားနည္း သူႏွင့္ လံုးဝ မစားသူမ်ား ႏႈိင္းယွဥ္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားမ်ား စားသူ တို႔တြင္ ေသြးပ်စ္ ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈ အႏၲရာယ္နည္း ပါးေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အစိမ္း အတိုင္း ျဖစ္ေစ၊ ခ်က္ျပဳတ္ ၍ ျဖစ္ေစ စားသံုးျခင္း၌ အာနိသင္ အလြန္ကြဲျပားျခင္းမ်ဳိး မရွိသည္ ကို ေတြ႕ရသည္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ အစားနည္း သူႏွင့္ လံုးဝ မစားသူမ်ား ႏႈိင္းယွဥ္လွ်င္ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားမ်ား စားသူ တို႔တြင္ ေသြးပ်စ္ ခဲ ပိတ္ဆို႔မႈ အႏၲရာယ္နည္း ပါးေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴကို အစိမ္း အတိုင္း ျဖစ္ေစ၊ ခ်က္ျပဳတ္ ၍ ျဖစ္ေစ စားသံုးျခင္း၌ အာနိသင္ အလြန္ကြဲျပားျခင္းမ်ဳိး မရွိသည္ ကို ေတြ႕ရသည္။
(င ) ခ်င္း
မႊန္စပ္ေသာ အန႔ံ၊ အရသာရွိသည့္ အရာကို သင့္တင္မွ်တစြာ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးပ်စ္ခဲျခင္း အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ ေပးႏုိင္သည္။ ခ်င္းတြင္ ပါဝင္ေသာ ဂ်င္ဂ်ာေရာလ္(ေခၚ) ဓာတ္သဘာဝ သည္ အက္စပရင္ ကဲ့သို႔ ဓာတုတုံ႔ျပန္မႈ ရွိသည္ကို ေတြ႕ရွိရသည္။
(စ) စပ်စ္သီး
စပ်စ္သီးကို အေစ့၊ အခြံပါ မက်န္ စားသံုးျခင္း၊ စပ်စ္ရည္အျဖစ္ ႀကိတ္ညႇစ္ ၍ ေသာက္သံုး ျခင္း သည္ ေသြးခဲမႈမ်ားကို တုိက္ဖ်က္ တားဆီးေပးႏုိင္စြမ္း ရွိသည္။
(ဆ) မႈိနက္
မႈိနက္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးေၾကာအတြင္း ေသြးပ်စ္ခဲမႈကို တားဆီးေပး ႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။ မႈိနက္တြင္ အမ္ဒီႏိုဆင္း ကဲ့သို႔ ေသြးက်ဲေစေသာ ဓာတ္ေပါင္းမ်ဳိးကို ေတြ႕ႏုိင္သည္။
(ဇ) သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီ တြင္ ေသြးပ်စ္ခဲ မႈကို တိုက္ဖ်က္ေပး ႏုိင္စြမ္းအား ေကာင္းစြာ ပါရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ပံုမွန္ စားေသာက္ေပးသူ မ်ား အတြက္ ေသြးပ်စ္ ခဲမႈ ေလ်ာ့ပါး သြားေၾကာင္း သိရသည္။
(စ် ) ၾကက္သြန္နီ
ေသြးပ်စ္ခဲမႈ ကို တားဆီးေပးေသာ အစား အစာ ျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ေန႔စဥ္ၾကက္သြန္နီ စားသံုးေသာ သူမ်ား တြင္ ေသြးပ်စ္ခဲျခင္း ကို ေလ်ာ့ပါး ေစ ရန္ႏွင့္ ေသြးခဲျခင္း ကို ေပ်ာ္ က်ေစ ႏိုင္ သည္။ ၾကက္သြန္နီ ၁ဝဝ ဂရမ္(၆ က်ပ္ခြဲသားခန္႔ ) သည္ ေသြးတြင္း အဆီ ဓာတ္ကို လံုးဝ နီးပါး ေခ်ဖ်က္ႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ။
ဆရာၾကြယ္(ဦးပိုင္)
No comments:
Post a Comment