Monday, November 2, 2015

ကြ်ဲေကာသီး အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ


ေဆးဒါန's photo.



 


ကြ်ဲေကာသီးတို႔သည္ အခ်ဥ္ဓာတ္ အက္ဆစ္ ပါရွိေသာ အသီးမ်ိဳးႏြယ္ဝင္ျဖစ္ျပီး၊ ကမာၻေပၚရွိ အခ်ဥ္သီးမ်ိဳးႏြယ္ ထဲတြင္ အၾကီးဆံုး အမ်ိဳးအစား ျဖစ္ပါသည္။ အေရွ႕ေတာင္ အာရွႏိုင္ငံမ်ားျဖစ္ေသာ တ႐ုတ္ႏွင့္ အိႏိၵယ နယ္ စပ္ တုိ႔တြင္ စတင္ ေပါက္ေရာက္ၾကျပီး ဂ်ပန္၊ ကာေရဘီယန္ ႏွင့္ အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုတို႔တြင္လည္း က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ေတြ႔ ျမင္ရပါသည္။ 

“တရုပ္ျပည္တြင္ ဂရိတ္ဖ႐ု သီး” အျဖစ္ ေခၚေဝၚေလ့ ရွိျပီး၊ တ႐ုတ္ ႐ုိးရာ မ်ားတြင္ “ နမိတ္ေကာင္းတဲ့ မဂၤလာ ရွိေသာ အသီး” အျဖစ္ အခမ္းအနား မ်ားတြင္ အသံုးျပဳေလ့ရွိၾကပါသည္။ 

အသီး ၏ ပုံသ႑ာန္ မွာ လံုးဝန္းျပီး၊ အခ်င္းမွာ ၃၀-စင္တီမီတာေလာက္ ရွိတတ္ပါသည္။ ေရေျမ သဘာဝႏွင့္ အမ်ိဳးအစားေပၚ လိုက္၍ အသီး ၏ အရြယ္သည္ ေပါင္ ၂၀ ေက်ာ္ အေလးခ်ိန္ ရွိတတ္ပါသည္။

အျပင္ပိုင္း အခြံအေရာင္ သည္ အစိမ္းေဖ်ာ့ေရာင္ျဖစ္ျပီး၊ အသီး မွည့္လာေသာ အခါတြင္ အဝါေရာင္ ေျပာင္း သြားပါသည္။ အေပၚယံ အခြံသည္ ေတာ္ေတာ္ ထူေသာ္လည္း၊ သိပ္ မမာသည့္ အတြက္ ခြာရ လြယ္ကူပါ သည္။ 

ထို အခြံေအာက္ တြင္ ေရျမွဳပ္ သ႑ာန္ အျဖဴေရာင္ အခြံ အေခါက္တို ့ ရွိပါသည္။ အသီးအျမႊာ ေလးမ်ားေပၚ တြင္ အခြံပါး တစ္ထပ္ ဖံုးအုပ္ ထားျပီး၊ ထို အခြံပါး တို႔သည္ အရသာ ခါးတတ္ သျဖင့္ ကုန္စင္ေအာင္ ႏႊာျပီးမွ စားၾကပါသည္။ 

ဂရိတ္ဖရုသီး ၏ အရာသာႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္ တူပါသည္။ သို႔ေသာ္ ကြ်ဲေကာသီး က မဆိုသေလာက္ အရသာ ခါးသက္သက္ ရွိပါသည္။ အသီးထဲရွိ အသားသည္ မ်ားေသာ အားျဖင့္ အျဖဴေရာင္ျဖစ္ျပီး၊ ခ်ိဳခ်ဥ္ အရသာ ရွိပါ သည္။ တခါ တရံ ပန္းေရာင္ (သို႔မဟုတ္) အနီေရာင္ တုိ ့ကို ေတြ႕ရတတ္ျပီး၊ ထို အမ်ိဳးအစား က အျဖဴသီး ထက္ အခ်ဳိဓာတ္ ပိုကဲပါသည္။

 ျမန္မာျပည္ တြင္ မြန္ျပည္နယ္၊ ေမာ္လျမိဳင္ႏွင့္ တနသၤာရီတိုင္း၊ ထား၀ယ္ျမိဳ႕တို႔မွ ထြက္ရွိေသာ ကြ်ဲေကာသီး က အလြန္ နာမည္ၾကီးပါသည္။ မိုးရာသီ တြင္ လႈိုင္လႈိင္ေပါ ပါသည္။


ပံုမွန္အားျဖင့္ ကြ်ဲေကာသီး ကို သူ႕ခ်ည္းဘဲ အစိပ္လိုက္ အခြံႏႊာ၍ စားၾက သလို၊ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေဖ်ာ္ေသာက္ ၾက ပါသည္။ အခ်ဥ္ဓာတ္ ကဲေသာ ကြ်ဲေကာသီး ကိုေတာ့ သၾကား (သို႔မဟုတ္) ပ်ားရည္ (သို႔မဟုတ္) ႏြယ္ ခ်ိဳမႈန္ ၊့ ဆား အနည္းငယ္ႏွင့္ ငရုပ္သီးမႈန္ ႔တို႔ျဖင့္ ေရာစပ္၍ စားၾကပါသည္။ 

ဟင္းလ်ာ အျဖစ္ အသုပ္ သုပ္ စားလို႔ရပါသည္။ တ႐ုတ္ႏို္င္ငံ တြင္ ကြ်ဲေကာသီး အခြံ ၏ အနံ႔ အရသာျဖင့္ သၾကား လံုး ျပဳလုပ္ၾကသလို၊ တ႐ုတ္ ႐ုိးရာ အခ်ိဳပြဲ ဟင္းရည္ အျဖစ္ ေသာက္သံုးေလ့ ရွိၾကပါသည္။

 ေဆးပညာ ရႈေထာင့္မွ ၾကည့္ပါက၊ ၁၉၀-ဂရမ္ ရွိေသာ ကြ်ဲေကာသီး ထဲတြင္ 
ဆိုဒီယမ္ (၂) မီလီဂရမ္၊ 
ကစီဓာတ္ (၁၈.၃) ဂရမ္၊ 
ပရုိတင္း (၁.၄) ဂရမ္၊ 
ဗီတာမင္စီ (၁၁၅.၉) ဂရမ္၊ 
ကယ္စီယမ္ (၈) မီလီဂရမ္၊ 
သံဓာတ္ (၀.၂) မီလီဂရမ္၊ 
မဂၢနီစီယမ္ (၁၁) မီလီ ဂရမ္၊
 ေဖာ့စဖရက္စ္ (၃၂) မီလီဂရမ္၊ 
ပိုတက္စီယမ္ (၄၁၀) မီလီဂရမ္၊ 
ဇင့္ (၀.၁၅) မီလီဂရမ္၊
 ေကာ့ပါး (၀.၀၉၁) မီလီဂရမ္၊ 
မင္းဂၢနီစ္ (၀.၀၃၂) မီလီဂရမ္၊ 
သီအာမင္ (၀.၀၆၅) မီလီဂရမ္၊ 
 ရီဘိုဖလာဗင္ (၀.၀၅၁) မီလီဂရမ္၊ 
နီအာစင္ (၀.၀၄၁၈) မီလီဂရမ္ ႏွင့္ 
ကယ္လိုရီ (၇၂) ပါ ရွိပါသည္။ 

အဆိုပါ အာဟာဓာတ္ မ်ားျဖင့္ ေပါ ၾကြယ္၀သည့္ အတြက္ ကြ်ဲေကာသီး က လူသား တို ့က်န္းမာေရး ကို တစ္ ဖက္ တစ္လမ္း မွ မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျပဳေပးႏိုင္ပါသည္။ 

အထူးသျဖင့္ တ႐ုတ္႐ုိးရာေဆးျမီးတို ကုထံုး မ်ားတြင္ ကြ်ဲေကာသီး ကို အသံုးျပဳေလ့ ရွိၾကပါသည္။
ကြ်ဲေကာသီး ၏ အရည္ က အစာအိမ္ ကို အယ္ကာလိုင္း အျဖစ္ ဓာတ္ျပဳေပးႏိုင္ေသာေၾကာင့္၊ အစာ ကို ေကာင္းစြာ ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္ပါသည္။ 

ထမင္းစားေသာက္ျပီးေနာက္ အေစာေၾကေဆး အျဖစ္ ကြ်ဲေကာသီး ကို မွီဝဲႏိုင္ပါသည္။ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း မွ လဲ ကင္းေဝးေစႏိုင္ပါသည္။
 

ကြ်ဲေကာသီး ၏ အသား ကို ဖံုးအုပ္ထားေသာ အျဖဴေရာင္ အခြံပါးလႊာ ထဲတြင္ bioflavonoid ဓာတ္ ပါရွိေပရာ၊ ထို ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္ ထဲရွိ ကင္ဆာဆဲလ္ မ်ား ပ်ံ ့ႏွံ ့မႈ ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္စြမ္း ရွိပါသည္။ ထို႔ျပင္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ ပိုလွ်ံေသာ estrogen မ်ား ကို ရွင္းလင္းေပးသည့္ အတြက္ ရင္သား ကင္ဆာဆဲလ္ မ်ား ျပန္႔ပြားမႈကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။ 

အစာအိမ္ႏွင့္ မုန္႔ခ်ိဳအိတ္ ကင္ဆာ တို႔ကိုလဲ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ပါသည္။ အူမၾကီး ကင္ဆာကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။
 

ဗီတာမင္စီ အေျမာက္ျမား ပါရွိသည့္ အတြက္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ား ကို ဆန္႔၊ က်ံဳ႕ ေပ်ာ့ေျပာင္းေစႏိုင္ သည့့္ျပင္ pection ဓာတ္ ပါရွိ သျဖင့္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ား ပိတ္ဆို ့မႈမျဖစ္ေစဘဲ၊ ေသြးကို ေကာင္းစြာစီးဆင္း လည္ပတ္ေစႏိုင္ သျဖင့္ ႏွလံုးကို က်န္းမာေစပါသည္။ 

ထို႔ျပင္ ကြ်ဲေကာသီး ကို မွန္မွန္ စားေပးျခင္းျဖင့္ ကိုလက္စထေရာလ္ က်ေစႏိုင္ေသာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာ ဂါ ျဖစ္ေပၚ မႈ အလားအလာ ကို ဟန္႔တားေပးႏိုင္ပါသည္။
 

ခႏၶာကို္ယ္ အေလးခ်ိန္ က်လိုသူမ်ား အတြက္ ကြ်ဲေကာသီး က ေကာင္းက်ိဳးျပဳပါသည္။ အင္ဇိုင္း ကို ေလာင္ ကြ်မ္းေစျပီး ၊ ခႏၶာကိုယ္ ထဲရွိ ကစီႏွင့္ သၾကား တို႔ကို စုပ္ယူေပး သျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ကို က်ေစပါသည္။ 
ထို႔ျပင္ ကြ်ဲေကာသီး ထဲတြင္ အမွ်င္ဓာတ္ အေျမာက္ အမ်ား ပါရွိျခင္းေၾကာင့္၊ အစာခံႏိုင္ျပီး၊ မၾကာခဏ အစာ စားခ်င္စိတ္ ကို မျဖစ္ေပၚေစပါဘူး။
 

ကြဲ်ေကာသီး သည္ ခႏၶာကိုယ္ ထဲရွိ အဆိပ္အေတာက္ မ်ားကို ဖယ္ထုတ္ေပးကာ၊ ေသြးကုိလဲ သန္႔စင္ေစ ပါသည္။
 

ကြ်ဲေကာသီး စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ပင္ပန္းႏြမ္းလ်ျခင္း၊ အိ္ပ္မေပ်ာ္ဘဲ  မ်က္ေစ့ေၾကာင္ျခင္း၊ လည္ပင္းနာျခင္းႏွင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ တို႔ကို သက္သာ ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါသည္။ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ကိုလဲ တိုးတက္ေကာင္း မြန္ေစေသာေၾကာင့္ အဖ်ားေရာဂါမ်ား မျဖစ္ေစႏိုင္ပါ။
 

ကြ်ဲေကာသီး ထဲတြင္ ပိုတက္စီယမ္ အေျမာက္အျမား ပါရွိသည့္ အတြက္၊ ေသြးကို ပံုမွန္ ျဖစ္ေစ သျဖင့္ ေသြး တိုးေရာဂါ ေဝဒနာသည္္ မ်ား စားသံုးသင့္ပါသည္။ ကြဲ်ေကာသီး က ေသြးတိုးေရာဂါေပ်ာက္ ေဆးဝါးမ်ား ထက္ ပိုမို အစြမ္းထက္ျမက္သည္ဟု ဆိုပါသည္။

ပန္းနာရင္ၾကပ္ ကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ မ်ား ခႏၶာကိုယ္ ေဖာေရာင္ျခင္း အတြက္ ကြ်ဲေကာသီး စားေပးသင့္ပါသည္။
 

ဗီတာမင္စီ အေျမာက္ အျမား ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အနာ မ်ားကို က်က္ေစပါသည္။ သြားဖံုး ေသြးယိုစီးျခင္း ကို ကာကြယ္ေပးျပီး သြားမ်ား ကို ခိုင္မာေစပါသည္။ ခံတြင္း ရနံ႔ဆိုးမ်ား မျဖစ္ေပၚေစပါ။ 

အေအးမိႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းႏွင့္ ရာသီဖ်ား မ်ား ကို အလြယ္ တကူ မကူးစက္ေစႏိုင္ပါ။ ကြ်ဲေကာသီး ထဲ တြင္ ပါရွိေသာ ပိုတက္စီယမ္ က၊ အ႐ိုးပြျခင္း ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျပီး၊ အ႐ိုး ကို ခိုင္မာေစပါသည္။ ထို႔ျပင္ ၾကြက္သား မ်ား က်ံဳ႕ျခင္း၊ ဆန္႔ျခင္း ကို အားေပးသျဖင့္ ေျခသလံုး ၾကြက္သားမ်ားကို ၾကြက္မတက္ေစႏိုင္ပါ။
ေသြးအားနည္းေရာဂါ မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
 

*အသားအေရ အတြက္ ကြ်ဲေကာသီး အစြမ္း။
အသားအေရ ဆိုသည္ မွာ ခႏၶာကိုယ္ႀကီး တစ္ခုလံုးကို လႊမ္းၿခံဳ  ကာရံေပးထားေသာ အႀကီးဆံုး အဂၤါ တစ္ခုျဖစ္ သည့္ အေရျပား ကို ရည္ညႊန္းျခင္း ျဖစ္ပါသည္္။ 

မိမိ ၏ ေန႔တဒူဝ ေနထိုင္ စားေသာက္မႈေၾကာင့္ ဝက္ျခံ၊ အဖု အပိမ့္ႏွင့္ အစက္ အေျပာက္မ်ား ထြက္လာႏိုင္ သလုိ၊ ၾကည္လင္ စိုျပည္သည့္ အသားအေရ ကိုလည္း ပိုင္ဆိုင္ႏိုင္ပါသည္။ ေဘးဥပါသ္ ကင္းေဝးစြာျဖင့္ အသား အေရ လွပမႈ အတြက္ အေထာက္ အကူျဖစ္ေစတဲ့ အစား အစာမ်ား ကေတာ့ အေရာင္အဆင္း အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိေသာ သစ္သီး ဝလံႏွင့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားသာ ျဖစ္ပါသည္။

ကြ်ဲေကာသီး သည္ အခ်ဥ္သီး မ်ိဳးႏြယ္ ထဲတြင္ အၾကီးဆံုး အသီး ျဖစ္သျဖင့္ ဗီတာမင္စီ ၾကြယ္၀စြာ ပါ ရွိျခင္းျခင္းေၾကာင့္ အေရျပား ထဲက ကိုေလဂ်င္ေခၚ အမွ်င္ဓာတ္ ကို က်န္းမာၿပီး တင္းရင္းေစသည့္ အတြက္ အသားအေရကို ႏုပ်ိဳလွပေစကာ အရြယ္တင္ ႏိုပ်ိဳေစမွာ အမွန္ပါ။ 

အထူးသျဖင့္ ကြ်ဲေကာသီး အခြံ ထဲတြင္ အသားအေရ ကို ျဖဴစင္ ဝင္းမြတ္ေစသည့္ ေဆးဘက္ဝင္ အစြမ္း ထက္ျမတ္ေသာ အဆီ တစ္မ်ိဳး ပါရွိပါသည္။ ထို အဆီ ကို အေျခခံ ၍ မ်က္ႏွာလိမ္း ကရင္မ္၊ ကိုယ္လိမ္း ကရင္မ္ ႏွင့္ ဂ်ိဳင္းလိမ္း Roll On တို ့ ထုတ္လုပ္ၾကပါသည္။

မပင္ မပန္း အလုပ္ မရႈပ္ေစဘဲ၊ မိမိ အိမ္မွာပင္ ကြ်ဲေကာသီးျဖင့္ အသားအေရ ကုိ ထိန္းသိမ္းႏိုင္ပါသည္။ ဦးစြာ ေရခ်ိဳးျပီးေနာက္၊ မ်က္ႏွာ အႏွွံ႔ႏွင့္ ဂ်ိဳင္းသား မ်ားကို အရည္ညွစ္ ထားေသာ ကြ်ဲေကာသီး အရည္ျဖင့္ စိမ့္ဝင္ေအာင္ လိမ္းေပးပါ။ 

ကြ်ဲေကာသီး အခြံ ကို အနည္းငယ္ ညွစ္ျပီး ထြက္လာေသာ သတၱဳရည္ျဖင့္ ဂ်ိဳင္းသား မ်ားကို လိမ္းက်ံေပးႏိုင္ ပါသည္။ ေနာက္ ၁၅-မိနစ္ခန္ ့အၾကာ တြင္ မ်က္ႏွာႏွင့္ ဂိ်ဳင္းသားမ်ား ကို ေရေအးျဖင့္ ျပန္ လည္ ေဆးေၾကာေပး ဘို ့မေမ့ပါႏွင့္။ 

ထိုကဲ့သို ့ တစ္ေန႔ တစ္ၾကိမ္ မွန္မွန္ လိမ္းေပး႐ံုျဖင့္ ရက္သတၱပတ္ အနည္းငယ္ အတြင္္း ဂ်ိဳင္းသား မ်ား ျဖဴေဖြး လာပါလိမ့္မည္။ မ်က္ႏွာ အသားအေရ ကို အစိုဓာတ္ ထိန္းသိမ္းေပးျပီး တင္းရင္း ဝင္းစို လာျခင္း၊ ေခြ်းေပါက္ မ်ား ပြင့္ေစျပီး ဝက္ျခံေပ်ာက္ျခင္း ...စသည္ျဖင့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ ခံစားႏိုင္ပါလိမ့္မည္။


*မွတ္ခ်က္။
(၁) အသား ကို ဖံုးအုပ္ထားေသာ အျဖဴေရာင္ အခြံပါး သည္ အတန္ငယ္ ခါးသက္သက္ ရွိေသာ္လဲ၊ ကင္ဆာ ဆဲလ္မ်ား ကို ေကာင္းစြာ ႏွိမ္ႏွင္းႏိုင္သည့္ အတြက္ ထို အခြံပါး ကို စားေပးသင့္ ပါသည္။
 

(၂) အေလးခ်ိန္ စီးေသာ ကြ်ဲေကာသီး သည္ အရည္လည္း ပိုရႊမ္းပါသည္။
 

(၃) အျဖဴေရာင္ အသီးထက္ ပန္းေရာင္ (သို ့မဟုတ္) အနီေရာင္ အသီး တို႔က အရသာ ပိုခ်ိဳျပီး၊ အာဟာရဓာတ္ လဲ ပိုပါသည္။
 

(၄) အမွည့္ လြန္ျပီး ေပ်ာ့ေနေသာ အသီး မ်ားႏွင့္ ဒဏ္ရာ ရွိေနေသာ အသီးမ်ား ကို ေရွာင္ရွားသင့္ပါသည္။


*သတိျပဳရန္။
(၁) အခ်ိဳ႕ေသာ သူမ်ားသည္ ေမြးရာပါ ဗို္က္တာမင္စီႏွင့္ ဓာတ္ မတည့္သူမ်ား ရွိတတ္သည့္ အတြက္ ဗိုက္တာမင္ စီ ၾကြယ္ဝေသာ ကြ်ဲေကာသီး ကို စားမိ ပါက၊ အေရျပားေပၚတြင္ အဖု အပိမ့္ အနီစက္မ်ား ထြက္ျပီး၊ အေရျပား ကုိ ေရာင္ရမ္း ေစတတ္ပါသည္။
 

(၂) ဗို္က္တာမင္စီ ၾကြယ္၀ေသာ သီးႏွံျဖစ္သျဖင့္ အလြန္ အကြ်ံ စားသံုးပါက၊ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း စသည့္ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးမ်ား ျဖစ္ေစႏို္င္ပါသည္။
 

(၃) ကြ်ဲေကာသီး ကို သံပုရာသီးႏွင့္ တြဲဖက္ မစားသင့္ပါ။ ေသေစႏိုင္ပါသည္။

“ အာေရာဂ်ံ ပရမံလာဘံ ” က်န္းမာေရး သည္ လာဘ္ၾကီး တစ္ပါးပါ။ ေရာဂါျဖစ္လာ မွ ကုသျခင္းထက္၊ ၾကိဳတင္ ကာကြယ္ျခင္းက အေကာင္းဆံုးနည္းလမ္းပါ။ 

ယေန႔ ကမာၻေပၚတြင္ အျဖစ္မ်ားျပီး၊ ကုသရန္ ခက္ခဲေသာ ကင္ဆာေရာဂါ ဆိုးၾကီးမ်ား အတြက္ ကြ်ဲေကာသီး က တစ္ဖက္ တစ္လမ္း မွ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပးလွ်က္ရွိရာ၊ ယခုလို မိုးရာသီ တြင္သာ ေပါေပါ မ်ားမ်ား ရရွိေသာ ရာသီစာ သီးႏွံ တစ္ခုျဖစ္သည့္ ကြ်ဲေကာသီး ကို ကင္ဆာ ကာကြယ္ေဆးအျဖစ္ “ အစာလဲ ေဆး၊ ေဆးလဲ အစာ ” ဆိုသလို သင့္တင့္ မွ်တစြာ စားသံုးေပးၾကေစလိုပါေၾကာင္း……..။


ဘာသာျပန္သူ (ေပါက္ေပါက္)
 ေဆးဒါန

No comments:

Post a Comment