Thursday, April 28, 2016

င႐ုုတ္သီးစားျခင္းက အသက္ရွည္ေစႏိုင္






ခႏၶာကိုယ္ မွာ နာက်င္မႈ ကို အာ႐ံု ခံႏိုင္စြမ္းအား ဟန္႔တားျခင္း က အသက္ ရွည္ေစ ပါတယ္။ င႐ုတ္သီး မွာ ပါ၀င္တဲ့ Capsaicin ျဒပ္ေပါင္းဟာ ဆိုရင္ေတာ့ နာက်င္မႈ အာ႐ံုခံ ပ႐ိုတိန္း TRVPI  ကို ဟန္႔တားေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ င႐ုတ္သီးေတာင့္ေတြ နဲ႔ င႐ုတ္သီး ပါ၀င္တဲ့ အစပ္ ဟင္းေတြ ပံုမွန္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ အသက္ရွည္ႏိုင္ တယ္လို႔ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။

ကယ္လီဖိုးနီးယား တကၠသုိလ္က သုေတသီ အင္ဒ႐ူးဒီလင္း နဲ႔ သုေတသီေတြ က ႂကြက္ေတြ ကို TRVPI ေခၚ နာက်င္မႈ အာ႐ံုခံ ပ႐ိုတိန္း မထုတ္ လုပ္ႏုိင္ေအာင္ မ်ိဳး႐ိုး ဗီဇျပဳျပင္ၿပီး အဲဒီေလ့လာမႈ ကို ျပဳလုပ္ခဲ့ၾကတာပါ။

TRVPI  ေခၚ နာက်င္မႈ အာ႐ံုခံ ပ႐ိုတိန္း မထုတ္လုပ္ႏုိင္ တဲ့ အဲဒီႂကြက္ေတြ ဟာ ထူးထူးျခားျခား အသက္ ရွည္ေန ပါတယ္။ တစ္ၿခား ပံုမွန္ႂကြက္ေတြ ထက္ ၁၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ပိုၿပီး အသက္ရွည္တဲ့ အျပင္ ပိုမိုက်န္းမာၿပီး ၊ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈေလ်ာ့နည္း ပါတယ္တဲ့။

အသက္ အရြယ္ေၾကာင့္ မွတ္ဉာဏ္ စြမ္းရည္ က်ဆင္းမႈႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေၾကာင္း၊ ဒါ့အျပင္ ပံုမွန္ထက္ ကိုယ္ လက္ လႈပ္ရွားမႈ ပိုမိုျပဳလုပ္ စရာ မလိုဘဲ အဆီပိုေတြ ကို ေလာင္ကၽြမ္းေစ ႏိုင္ေၾကာင္းနဲ႔ အသက္ အရြယ္ အုိမင္း လာတဲ့တိုင္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း သၾကားဓာတ္ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္စြမ္း အပါအ၀င္ ဇီ၀႐ုပ္ျဖစ္စဥ္ ဟာ အသက္ ငယ္ စဥ္ ကလို ေကာင္းမြန္ေနတုန္းျဖစ္ေၾကာင္း စတဲ့ အေၾကာင္း အရာေတြကို သုေတသီေတြက ရွာေဖြႏုိင္ ခဲ့တာပါ။ 





 
chili from en.wikipedia.org


ဒါေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ မွာ နာက်င္မႈ အာ႐ံု ခံႏိုင္စြမ္းကို ဟန္႔တားျခင္း က လူေတြ မွာ နာက်င္မႈသက္ သာေစ႐ံု မက အသက္ရွည္ က်န္းမာေစၿပီး၊ အထူးသျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ နဲ႔ အ၀လြန္မႈ တို႔ကို ကုသရာမွာ အလြန္ အသံုး ၀င္ ႏုိင္တယ္ လုိ႔ အဲဒီေလ့လာမႈမွာ ပါဝင္ခဲ့တဲ့ ပါေမာကၡ သုေတသီက ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။



( Paing A K )

#သစ္ထူးလြင္(က်န္းမာေရး)
#health.thithtoolwin.com

Ref : Cell     

















No comments:

Post a Comment