Tuesday, June 5, 2018

ဒူးရင္းသီး စားျခင္းေၾကာင့္ ရလာမယ့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

 



သင္ဟာ ဒူးရင္းသီး အရမ္းႀကိဳက္တဲ့သူလား ဒါမွမဟုတ္ အနံ႔ေတာင္ မခံႏိုင္တဲ့သူလား။ အကယ္လုိ႔ ဒူးရင္းသီး အရမ္းႀကိဳက္တဲ့သူ ဆိုရင္ေတာ့ ဒူးရင္းသီးက ေပးစြမ္းႏုိင္တဲ့ က်န္းမာေရးကုိ သိထားသင့္ ပါတယ္။

ဒူးရင္းသီး စားရင္ ေခါင္းမူးတယ္၊ ေသြးတိုးတယ ္ဆိုတာေတြ ရွိေပမယ့္ တစ္ျခားက်န္းမာေရး ေကာင္း တာေတြလည္း ရွိပါေသးတယ္။ ဒူးရင္းသီးမွာ မဂၢနီဆီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ ္နဲ႔ ေကာ့ပါး တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အရိုးအဆစ္ေတြ သန္မာေစဖို႔ အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ အသက္အရြယ္ႀကီးလာတဲ့ အခါမွာ အရိုးပါး ေရာဂါေတြ မျဖစ္ေစဖို႔ ကာကြယ္တားဆီးေပး တာ
မ်ိဳးလည္း လုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။ ဒူးရင္းသီးမွာ သတၱဳဓါတ္ေတြ မ်ားမ်ားပါဝင္တာ အျပင္ ေဖာလစ္ အက္ဆစ္ ပမာဏလည္း ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တာမို႔ ေသြးနီဥ ဆဲလ္ေတြ ထုတ္လုပ္ဖို႔အတြက္ လုိအပ္ပါတယ္။

ဒူးရင္းသီးမွာ ေကာ့ပါး နဲ႔ သံဓါတ္ေတြလည္း ပါဝင္တာမို႔ ေသြးအားနည္းျခင္းရဲ႕ လကၡဏာေတြ ေပ်ာက္ ကင္းေစပါတယ္။ ဒူးရင္းသီးမွာ အမ်ားစု ပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ေတ ြနဲ႔ ဓါတ္တုိး ဆန္႔က်င္မႈေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို တိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဓါတ္တိုး ဆန္႔က်င္မႈေတြ မ်ားမ်ားပါဝင္တာက ခႏၶာကုိယ ္အစိတ္အပိုင္းနဲ႔ ကိုယ္ခံအားစနစ္ မေကာင္းျခင္းကို ေလွ်ာ့က်ေစပါတယ္။

 ေနာက္ၿပီး ဒူးရင္းသီးမွာ ဗီတာမင္ စီ၊ ဘီ၊ အီး ေတြပါဝင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ဆဲလ္ေတြ မဝင္ေရာက္ႏိုင္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒူးရင္းသီးမွာ ဗီတာမင္ေတြ ပါဝင္တာဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက free radicals ေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တာမို႔ အသက္အရြယ္မတိုင္ခင္ ႀကီးရင့္ျခင္းေတြ ျဖစ္တာ ကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
 
               

အေရးအေၾကာင္းျဖစ္ျခင္း၊ ၾကြက္သားမ်ား ေျပေလ်ာ့ျခင္း၊ ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္း၊ သြားက်ိဳးျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းေတြကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒူးရင္းသီးမွာ အမွ်င္ဓါတ္ေတြ မ်ားမ်ား ပါဝင္တာကလည္း အစာေခ် စနစ္ရဲ႕ လႈပ္ရွားမႈနဲ႔ အစာေခ်ရည္ ထြက္လာဖုိ႔ လံႈ႕ေဆာ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

ဒီလိုမ်ိဳး လႈံ႕ေဆာ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ အူလမ္းေၾကာင္း ပိတ္ဆို႔ျခင္း၊ ဗိုက္တင္းၿပီး ရစ္နာျခင္းေတြ ကို ေလွ်ာ့က်ေစတဲ့ အျပင္ အူမႀကီး ကင္ဆာ မျဖစ္ေစပါဘူး။ ဒူးရင္းသီးရဲ႕ အမွ်င္ဓါတ္က မေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ဓါတ္ျဖစ္တာေၾကာင့္ ဝမ္းေလွ်ာျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ဒူးရင္းသီးဟာ အရြယ္မတိုင္မီ အသက္ႀကီးရင့္ပံုေပါက္ျခင္းကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒူးရင္းသီး မွာ ဗီတာမင္ေတြ ပါဝင္ၿပီး ဓါတ္တိုး ဆန္႔က်င္မႈေတြလည္း ရွိတာေၾကာင့္ Free radicals ေတြကို ေလွ်ာ့က် ေစပါတယ္။

ဒူးရင္းသီးဟာ အေရးအေၾကာင္း၊ အစက္အေျပာက္၊ ၾကြက္သားမ်ား ေလွ်ာ့ရဲျခင္း၊ ဆံပင္ ကၽြတ္ျခင္းနဲ႔ သြားက်ိဳးျခင္းေတြ မျဖစ္ေစဖို႔ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီးေလး စားေပးဖို႔ မေမ့နဲ႕ေနာ္။

ဒူးရင္းသီးမွာ ေသြးနီဥ ဆဲလ္ ထုတ္လုပ္မႈ အတြက္ အရမ္းကို အေရးပါတဲ့ သတၱဳဓါတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးနီဥ ဆဲလ္ေတြ ေကာင္းမြန္စြာ ျဖစ္ေပၚလာဖို႔ အတြက္ အဓိက လိုအပ္တဲ့ သံဓါတ္နဲ႔ ေကာ့ပါး တို႔လည္း ပါဝင္ပါတယ္။

ဒီလိုမ်ိဳး ေသြးနီဥ ဆဲလ္ေတြ ေကာင္းမြန္ေနမယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ေသြးအားနည္းေရာဂါေတြ မျဖစ္ေတာ့ပါဘူး။ ဒူးရင္းသီး အမ်ားႀကီး စားတဲ့အခါ ရင္ပူ ရင္ဆာ ျဖစ္တာေတြလည္း ရွိႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရမ္း ပူတဲ့ ရာသီမွာ ဒူးရင္းသီး စားတဲ့အခါ ခ်င့္ခ်ိန္ၿပီး စားဖို႔ တိုက္တြန္းလို္က္ပါတယ္ေနာ္။

Credit – Hello ဆရာ၀န္


No comments:

Post a Comment