Monday, October 9, 2017

ရဲယုိသီး စားၾကဖို ႔လိုျပီ



ကမၻာေက်ာ္တဲ႔ ရဲယို ( သိအပ္ပါသည္ )

ေဆးသိပၸံ ပညာရွင္တို႔၏ အသည္းႏွလံုးကို ကိုင္လွဳပ္သည္က ရဲယိုျဖစ္သည္။ ကင္ဆာျဖစ္သည္ က ေသမိန္႔ ေစာင္႔ရသူႏွင့္လည္း တူလွသည္။ သို႔ေသာ္ ရဲယို အစြမ္းျဖင့္ကင္ဆာ ကို ေပ်ာက္ကင္းေစမည္ လား၊ ကာ ကြယ္နိုင္ေစမည္လား စဥ္းစားဖြယ္ျဖစ္ ေတာ့၏။

ကင္ဆာေရာဂါ အတြက္

အေကာင္းဆံုး စမ္းသပ္မွဳမ်ားကို တိရစာၦန္မ်ားျဖင့္ စမ္းသပ္ျခင္း ၊ ခႏၶာကိုယ္ ၿပင္ပတြင္ စမ္းသပ္ျခင္း စသည္
ၿဖင့္ မ်ားစြာျပဳလုပ္ခဲ႕ႀကသည္။ ကင္ဆာဆဲလ္ မ်ားကို ရဲယို၏ အာနိသင္က တိုက္ဖ်က္နိုင္သည္ဟု ေဆး သိပံၸပညာရွင္ တို႔၏ ေၾကညာခ်က္သည္ ကမၻာ အရပ္ရပ္သို႔  ပ်ံ႕ႏွံ႕ခဲ႔သည္ မဟုတ္ပါလား။

ကင္ဆာ ေရာဂါရွင္တို႔ အတြက္ ေမွ်ာ္လင့္ခ်က ္ေရာင္ျခည္လည္း ျဖစ္ခဲ႔သည္။ ရဲယိုသီးတြင္ ပါ၀င္ေသာ (xeronine) သည္ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ကို စုပ္ယူျပီး ခႏၶာ ကိုယ္ထဲက တစ္သ်ွဴးေတြကို ကင္ဆာ ဆဲလ္ အျဖစ္ မေျပာင္းလဲနိုင္ေအာင္ ထိထိေရာက္ ေရာက္ ကာကြယ္ေပးပါသည္။

ဒါေၾကာင့္ ရဲယိုသီး မွန္မွန္ စားသူေတြဟာ အေရျပား ကင္ဆာျဖစ္ဖို႔ အလားအလာ နည္းလွပါသည္ ။ ရဲယုိ တြင္ ပါ၀င္တဲ႔ ေဆးဖက္၀င္ ဓာတုပစၥည္း (xeronine) ကို ၁၉၇၂ ခုႏွစ္ က ဟာ၀ုိင္ရီ တကၠသိုလ္မွ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာဟိုင္နက္ကီ က စတင္ေတြ႔တာျဖစ္ပါတယ္။ Xeronine သည္ လူတိုင္း အတြက္ အနည္းငယ္သာလိုေသာ ဟိုမုန္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။

ၾကြက္ မ်ားျဖင့္ စမ္းသပ္

ေဆးသိပၸံ ပညာရွင္မ်ားသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ရွိေသာၾကြက္ မ်ားအား ရဲယို ေကြ်းေသာ ၾကြက္မ်ား ႏွင့္ မေကြ်းထားေသာၾကြက္ မ်ားအား စမ္းသပ္ရာ ရဲယုိ ေကြ်းထားေသာ ကင္ဆာေရာဂါရွိ ေသာၾကြက္ မ်ားသည္ မေကြ်းထား ေသာၾကြက္မ်ား ထက္ အသက္ ပိုရွည္စြာ ေနရေၾကာင္းေတြ႕ရွိရ ေလသည္။

*** ကင္ဆာသမား အတြက္ အေရးၾကီး ေသာျဖည့္စြက္ အစာ *****

အေမရိကန္ နဲ႔ ဂ်ပန္နို္င္ငံေတြရဲ႕ေဆးရံု မ်ားတြင္ ဓာတ္ေရာင္ျခည္ျဖင့္ ကင္ဆာ ကုသခံယူသူတိုင္း ရဲယို ကို အဓိက က်ေသာျဖည့္စြက္အစာ အျဖစ္ စား ေစသည္ဟုဆိုပါသည္။

**** ကင္ဆာ ေ၀ဒနာရွင္အတြက္ အေထာက္အကူ **

ေ၀ဒနာရွင္ဟာ ရဲယို ကို အျမဲ တဲြဖက္စားသံုးမယ္ ဆိုရင္ ကင္ဆာျပန္႔ပြားမွဳနည္းျပီး၊ နာက်င္မွဳ ေ၀ဒနာသက္သာ ေစကာ၊ အဟာရဓာတ္ ၿပည္႔ျဖိဳးလာျပီး ကုိယ္ခံအား ေကာင္းလာေစတဲ႔ အက်ိဳးကို အေသအခ်ာရ မွာျဖစ္ပါသည္။

**** ရဲယို စားသံုးျခင္း ****

ရဲယုိသီး ကိုလည္း စားနိုင္၏ ။ ရဲယို ပါ၀င္ေသာ ေဆး၀ါးေဖ်ာ္ရည္ကိုလည္း ေသာက္နိုင္၏။ အစား မစားမီ နာရီ၀က္ ၾကိဳတင္ စားသင့္၏။ အေၾကာင္းမွာ ရဲယိုတြင္ ပါ၀င္ေသာ Xeronine ဓာတ္မ်ားအား အစာေျခရည္မ်ားက ပ်က္ဆီးေစနိုင္ေသာေၾကာင့္ျဖစ္ေလသည္။

**** ထပ္မံ ေတြ႔ရွိခ်က္ ****
ဟာ၀ိုင္ရီတကၠသိုလ္ေဆးသိပၸံရွင္မ်ားသည္ ပိုဆီဆက္ခရိုက္ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးကို ထပ္မံ ေတြ႔ရွိခဲ႔ၾကသည္။ယင္းျဒပ္ေပါင္းမွာ လူတို႔၏ ေသြးျဖဴဥမ်ားအား ကင္ဆာေရာဂါကို သာမက အေထြေထြေရာဂါဖ်က္အစြမ္းသတၱိမ်ားကိုပါ ေပးစြမ္းနိုင္သည္ဟုေဖာ္ထုတ္ ေျကညာခဲ႔ သည္ဆိုသည္။





*** အစြမ္းထက္ေသာ ရဲယို *****

ဂ်ပန္ ေဆးပညာရွင္မ်ား ေဖၚထုတ္အတည္ျပဳသည္မွာ ရဲယိုသီး၊ ရဲယိုရြက္၊ ရဲယိုပင္ႏွင့္ အပင္ ၏ အစိတ္ အ ပိုင္း အားလံုးသည္ လူ၏ ခႏၶာကိုယ္ အေထြေထြ က်န္းမာ ေရးအတြက္ လြန္စြာ အစြမ္းထက္ေသာ သဘာ၀ေဆးျဖစ္ သည္ဟုဆိုေလသည္။

***** ရဲယိုသီး အေစ႔ဆီ ****

အသိးအေစ႔မွ အဆီအႏွစ္ကို ထုတ္ယူ၍ ေရာဂါမ်ား ကုသရာတြင္ အသံုးျပဳၾကသည္။ အဆီ တြင္ လီနိုလီ္ ယယ္ အက္စစ္ ပါ၀င္မွဳေၾကာင့္ အေဖာေရာဂါ ကုသရာတြင္ အသံုး ၀င္ျပီး အေရျပား မ်ားကို အစိုဓာတ္ ရရွိေအာင္ ထိန္းထားနိုင္ေလသည္။


***** ကမၻာ႔ သဘာ၀ အစြမ္းထက္ ေဆး၀ါး ***

ဟာ၀ိုင္ရီ ကြ်န္းသည္ ကမၻာတြင္ ရဲယိုသီး ကို ကုန္ၾကမ္း အေနျဖင့္ ထုတ္လုပ္ရာ ေနရာျဖစ္သည္။
ထင္ ရွားေသာ ရဲယိုေဆး၀ါးမွာ ရဲယိုသီး အဆီႏွင့္ ရဲယိုမွဳန္႔ တို႔ကို စံခ်ိန္ကိုက္ သိပၸံနည္းက် ထုတ္လုပ္ထား သည္။

ကမၻာေပၚရွိ အပင္မ်ားထဲ တြင္ ရဲယိုပင္ သည္ XERONINE အျမင့္မားဆံုးျဖစ္သည္။ နာနတ္သီး တြင္ ပါ၀င္မွဳထက္ ရွစ္ဆ ပိုမ်ားေလသည္။

*** ေသြးေၾကာက်ဥ္း ၊ေသြးတိုိး ****

ရဲယိုသီး ကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးေၾကာမ်ားကို က်ယ္ေစျပီး ေသြးလည္ပတ္မွဳကို ေကာင္းေစပါသည္။ ေဆး၀ါး ၏ အပူ ကို ခံစားရျပီး ေသြးတိုးေရာဂါ ၊ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါတို႔တြင္ အက်ိဳးရွိေအာင္ေဆာင္ရြက္ေပးေသာျဒပ္ေပါင္း Secpoltin ျဖစ္သည္။

**** ၿမန္မာ႔ ေဆး၀ါးပင္မ်ားမွ ရဲယို ****

ရဲယို သည္ ပုဏၰရိပ္ မ်ိဳးရင္းျဖစ္သည္။ ရုကၡေဗဒ အမည္ မွာ Morindaangustifolia Roxb ျဖစ္သည္ ။ ျမန္မာျပည္ အႏွံံ႔ ေပါက္ေရာက္သည္။ ျမန္မာ ေဆးက်မ္း မ်ား အလိုအရ ရဲယို သည္ ခါး၏၊ အနံ႔ျပင္း၏ ။ အနည္းငယ္ပူျပီး ေလႏွင့္ ၀မ္းကို ရႊင္ေစ တတ္ေလသည္။ ပူစပ္ေသာ အရသာ ရွိ၍ အနည္းငယ္ ခ်ဥ္သည္။ ေသြး ၊ သည္းေျခ၊ ေလ၊ သလိပ္ ကိုနိုင္ေလသည္။

အသံုးျပဳပံု
======
အရြက္ကို ၿပဳတ္တို႔ စားလွ်င္ ေလခ်ဳပ္ေရာဂါ၊ ၀မ္းဗိုက္နာ၊ အာေခါင္ပူ၊ သည္းေျခ ေဖါက္ျပန္ ႏွင့္ ေသြးတိုး ေရာဂါ ကို ေပ်ာက္ကင္းသည္။

**** ရဲယိုရြက္ ကို ငါးေျမြထိုးသားႏွင့္ျပဳတ္ျပီး သုပ္စားက ပင္လယ္အူနာ ေပ်ာက္သည္။

*** အရြက္ကို သုပ္စားပါက နို႔ေခ်ာင္းပိတ္၊ နို႔ေရခမ္း၊ သက်ည္းကိုက္၊ ၀မ္းရစ္နာ ႏွင့္ႏွာေခါင္းေသြးလ်ွံျခင္း ကိုေပ်ာက္ေစသည္။

*****ႏွလံုးေရာဂါ ၊ေသြးသြန္ေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ မ်ားအတြက္ ရဲယိုရြက္ ကို ဒန္႔ဒလြန္ရြက္ႏွင့္ ဟင္းခ်ိဳ ခ်က္ေသာက္က ေပ်ာက္သည္။

***** ရဲယိုသီး ကို ပ်ားရည္ႏွင့္ ေခါက္စားပါက ေခ်ာင္းဆိုး၊ ပန္းနာေရာဂါေပ်ာက္သည္။

**** ထန္းလ်က္ႏွင့္ အသီး ကိုေခါက္စားပါက အစာမေၾကေရာဂါေပ်ာက္သည္။

*****အသီးနု ကို သုပ္စား ပါက ေလထိုး ေလေအာင္႔ႏွင့္ ေသြးတက္ေရာဂါေပ်ာက္သည္။

မန္မာ ေဆးနည္း
============
ရဲယိုသီး အမွည္ ႔(၁၀) လံုး အား ဆန္ကာႏွင့္ တိုက္ျပီး ထန္းလ်က္ (၁၀) ဆယ္သားႏွင့္ ေရာ၍ ေလ လံုေအာင္ ထားကာ ေနလွန္းရသည္။ ထိုေဆးသည္ ေသြးဆံုးကိုင္ျခင္း၊ ဒူလာ ကိုင္ျခင္းႏွင္႔ အေဖါ ေရာဂါကို ေပ်ာက္သည္ဟု နာမည္ၾကီးသည္။ အခ်ိဳ႕သမား ေတာ္ၾကီးမ်ားက " ေမာရင္ ရဲယိုစား " ဟု ဆိုစမွတ္ျပဳၾကသည္။

ရဲယိုႏွင့္ ငါးခူ
========
ဓာတ္စာ အျဖစ္ေပးၾကသည္။ ဟင္းလ်ာ အစားအစာ ကို ေဆးဖက္ ၀င္ေအာင္ စီမံ၍ေပးျခင္းျဖစ္သည္ ။ ေရွးေဆးဆရာျမတ္တို႔ ဆိုရိုးစကား ရွိသည္ ̏   ေလမဆက္ ေသဘက္သို႔ နီးလာျပီ ˝ ဟူ၍ျဖစ္သည္ ။ အသက္ 
ၾကီးလာလွ်င္ ေယာက်္ား၊ မိန္းမ တို႔ေလအား မေကာင္းခ်င္ၾက ေတာ့ပါ။ ထိုေၾကာင့္ ေလဆက္ေစရန္ အတြ က ္ရဲယိုရြက္ႏွင့္ ငါးခူကို ခ်က္စားရေလသည္။

ထိုသို႔ ခ်က္စားျခင္းေၾကာင့္ အေၾကာ ေလေလွ်ာက္အား နည္းသူ၊ ေလျဖတ္ ေလငန္း ေ၀ဒနာ ရွင္မ်ား၊ ဆီးႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ ရွိသူမ်ား၊ အရိုးအဆစ္ အားနည္းျပီး က်ီးေပါင္း ေရာဂါရွင္မ်ား သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။

သိမီသမွ် ဗဟုသုတသာျဖစ္ပါသည္။ ရဲယိုႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ အေနာက္တိုင္း ေတြ႔ရွိခ်က္ ႏွင့္ေဆးက်မ္းတို႔က မ်ားလွပါသည္။


က်မ္းစာကိုး
ျမန္မာ႔ေဆး၀ါးပင္မ်ား/ကင္ဆာႏွင့္ အစားအစာ/ အိမ္တြင္း တိုင္းရင္းသမားေတာ္

Credit   မ်ွေဝသူ=လူဘုန္းသစ္ (ေတးေရး)


No comments:

Post a Comment