ယခု ရက္ပိုင္းတြင္ ေစ်းမ်ား၌ ေခါင္းတစ္ရာသား ဟု ေခၚၾကေသာ ငါးေသးေသး ေလး မ်ား ေပါေပါ မ်ားမ်ား ဝယ္ ယူလ်က္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။
ထို ငါးေလးမ်ားမွာ အလြန္ေသးငယ္ သည့္ ငါးသလဲထိုး ငါးမ်ဳိးႏွင့္ ငါးမႈန္ေလးေခၚ ငါးေသးေသးေလး မ်ား ျဖစ္ သည္။
ရာသီေပၚ ျဖစ္သျဖင့္ လတ္ဆတ္ၿပီး တစ္ဆယ္ က်ပ္သားလွ်င္ ငါးရာ က်ပ္ဝန္းက်င္သာ ေစ်းရွိ သျဖင့္ အိမ္ရွင္မမ်ား အတြက္ လည္း ေစ်းသံုးေခြၽ တာရာ ေရာက္ သည္။
ေခါင္းတစ္ရာသား ငါးကေလးမ်ားကို နံနံပင္၊ ပင္စိမ္းရြက္မ်ား အုပ္၍ ငါးေလး အိုးကပ္ခ်က္ စားလွ်င္ အ လြန္ႏႈတ္ၿမိန္ၿပီး ခံတြင္းေတြ႕ေစသည္။
ငါးသလဲထိုး ေလးမ်ားကို ဆန္မႈန္႔ အႏွစ္ျဖင့္ အေၾကာ္ ျပဳလုပ္၍လည္း စားသံုး ၾကသည္။ ဆီျပန္ဟင္းလည္း ခ်က္၍ စားႏိုင္သည္။
ငါးေလးမ်ားကို အ႐ိုးပါ ဝါးစားျခင္းျဖင့္ အ႐ိုးအဆစ္ ကုိ သန္မာေစႏိုင္ၿပီး အ႐ိုးက်ဳိးလြယ္ ျခင္း ကို ကာကြယ္ ႏုိင္ သည္။
လြန္ခဲ့ေသာ သကၠရာဇ္၂ဝဝဝ ျပည့္ႏွစ္မွ ၂ဝ၁ဝျပည့္ႏွစ္ အထိ (၁ဝ)ႏွစ္ ကို'' အ႐ိုးအဆစ္ ဆယ္စုႏွစ္'' အျဖစ္ ကမၻာ့႔ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီး WHO မွ သတ္မွတ္ ခဲ့သည္။
ထိုကဲ့သို႕သတ္မွတ္ ရျခင္းမွာ ကမၻာေပၚတြင္ အ႐ိုးက်ဳိးသူ၊ အဆစ္ေရာင္ ေလးဘက္နာ ျဖစ္ သူမ်ား တိုးပြားမ်ားျပားလာျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
အ႐ိုး မက်ဳိးေစရန္အတြက္ ကာကြယ္ရန္ ဗီတာမင္စီ ရရွိေစ ႏိုင္ေသာ ေနေရာင္ျခည္ ခံျခင္းႏွင့္ ကယ္လစီယံဓာတ္ ၾကြယ္ဝေသာ ႏို႕ႏွင့္ ငါးမ်ား အ႐ိုးပါ ဝါးစားျခင္းကို ဆရာဝန္မ်ားက အႀကံျပဳလာ ၾကသည္။
ၿမ၀တီ သတင္း မွ ကူးယူေဖာ္ၿပသည္
No comments:
Post a Comment